Historiske rammer rundt det siste Formannskapet

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:26.09.2019 14:52

181 år etter at det første formannskapet i Eger kommune ble avholdt i Falchegården, var dagens Formannskap tilbake i historiske omgivelser.

Onsdag 25. september ledet ordfører Ann Sire Fjerdingstad sitt aller siste formannskapsmøte. For å gi møtet en historiskFormannskapet hadde møtet inne i finstua i Falchegården. Foto: Sunniva Riste-Bjørkli sus, inviterte hun ​resten av Formannskapet hjem til Falchegården, stedet hvor det første formannskapsmøtet ble avholdt i 1838.

Formannskapslov av 1838

Den 14.januar 1837 ble Formannskapsloven sanksjonert av Kong Johan og trådde i kraft fra 1. januar 1938. Den nye loven fikk navnet Formannskapsloven fordi det i utgangspunktet var formannskapet som skulle styre kommunen.
Etter loven skulle det også velges et “Representantskap” som vårt nåværende kommunestyre, men Representantskapet hadde svært liten makt.

Tidlig ute

28.juni 1837 gikk det første herredstyrevalget av stabelen i Eger kommuner. Det ble valgt 9 formenn og 27 representanter til representantskap. 9.august 1837 hadde formannskapet sitt aller første møte. De jobbet godt, og allerede 3.januar 1838 hadde representantskapet sitt første møte i Falchegården.

Ordfører Ann Sire Fjerdingstad inviterte hele Formannskapet hjem til Falchegården. Foto: Sunniva Riste-Bjørkli

Falchegården i Gamle Hokksund er fra 1760. Foto: Sunniva Riste-Bjørkli

Opprettet: 26.09.2019 11:27