Tilbud om gratis HPV-vaksine

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:26.10.2017 09:49
Tilbyr HPV-vaksine også til eldre jenter

​Tilbyr vaksine: Helsesøster Lise Andersen i NE kommune, kommuneoverlege Anne Hilde Crowo, helsesøster i ØE kommune ​Elisabeth Jevne. Foran Sunniva Lysvik i 9.klasse ved Veiavangen ungdomsskole som har valgt å ta vaksinen. Foto. Sunniva Riste-Bjørkli

​​​Er du kvinne, født i 1991 eller senere og bosatt i Øvre Eiker, får du tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et to-årig vaksinasjonsprogram.

Programmet startet opp i november 2016. Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65­-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7.klasse siden 2009. Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Vaksinasjonen av kvinner vil skje ut over i 2016 til juni 2019. Alle, i aldersgruppa, vil få vaksine.

Vi ønsker at kvinner født 1991 – 2000, som har fastlege i Øvre Eiker, henvender seg dit for vaksine. Bruk helst sms eller internettt hvis din fastlege har disse tjenestene.
HPV-vaksine
De som er født mellom 1997 – 2000, og ikke har fastlege i Øvre Eiker, kan henvende seg til helsestasjon på epost: elisabeth.jevne@ovre-eiker.kommune.no.
Helsestasjonen setter HPV-vaksine etter avtale. Ta kontakt med helsesøster Elisabeth Jevne på mail eller mobil 47635179 eller tlf. 32251270.

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine:
Folkehelseinstituttets nettside: www.fhi.no/hpv-vaksine.

HPV vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet skal fortsatt tilbys alle jenter i 7. klasse.

Opprettet: 09.10.2016 20:24