Hvis Hokksund var Ferguson

Velle, Lene Myrvold Endret:18.02.2016 14:14

Hvor søker vi i en krisesituasjon? Hvor finner vi rom for trøst og fellesskap? ​Biblioteksjef Birgithe Schumann-Olsen har skrevet en artikkel om bibliotekdrift i kaos- og krisetider. I lys av kommunens pågående arbeid når det gjelder beredskap i krisesituasjoner er dette interessant lesning!

​For 20 år siden var det nazikonsert og kamp mellom blitzere og nynazister i Hokksund. I oktober 2015 ble det malt Birgithe Schumann-Olsenhakekors på rådhuset i Øvre Eiker. I januar 2016 var biblioteksjef Birgithe Schumann-Olsen i Øvre Eiker på bibliotekkonferansen Granitol på Gjøvik og hørte Scott Bonner snakke om bibliotekdrift under opptøyene etter drapet på Michael Brown i Ferguson, USA. Hun ble utfordret til å skrive denne artikkel med bakgrunn i følgende spørsmål: Er det noen lærdommer å hente om bibliotekbeslutninger når det koker i lokalsamfunnet?

Den første runden med uroligheter i Ferguson varte i to uker og to dager. Brown ble drept lørdag kveld, den 9. august. Dagen etter begynte med fredelige minnemarkeringer, men i løpet av kvelden gikk de over i protester og opptøyer. Mandag morgen holdt de fleste butikkene stengt. Også biblioteket valgte å holde stengt denne dagen. Forvirringen var stor og mange var redde. Valget sto mellom å betjene publikum og å sikre personalet.

Bonner ser ut over forsamlingen og spør: What would you do?

Og jeg tenker: Jeg ville holdt åpent. Så klart! Men samtidig kjenner jeg på usikkerheten, for hvem vet hvordan man handler når man er redd på ordentlig?

Les hele artikkelen her:

Opprettet: 18.02.2016 13:51