Listhaug på besøk i Øvre Eiker

Grøner, Cathrine Endret:12.08.2015 16:02

​Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug besøkte onsdag Skott gård nordre i Øvre Eiker, der hun blant annet fikk en innføring i produksjonen av både plommegløgg og hylleblomstvin.

​Skott gård nordre, drevet av Atle Sivert Tærum og Ragnhild Lie, er lokalkjent for sin plommegløgg. Regjeringens ønske om​ Bilde av vinsmaking. Foto: Grønerå liberalisere salget av alkoholholdige produkter (opp til 22%) slik at frukt- og bærgårder kan selge sine produkter direkte fra gårdsbruket, gjorde at Tærum og Lie begynte å utforske muligheten for å produsere vin i tillegg til blant annet saft og syltetøy som lages idag. Etter en del prøving og feiling kom de frem til tre typer som foreløpig ikke er i salg, basert på henholdsvis hylleblomst, svarthyll og isplomme.

Listhaug, samt flere representanter fra departementet og Øvre Eiker kommune (inklusive ordfører Ann Sire Fjerdingstad), fikk idag en innføring i både lokalhistorie og i saft- og vinproduksjonens hemmeligheter, samt en rekke smaksprøver av de ulike produktene som fremstilles på gården, sammen med annen lokal mat som stammet fra rundt omkring i kommunen. ​​Varene fikk mange lovord av både ministeren og de andre oppmøtte.​

Fremme lokale produkter​
​​

​​Prosjektet "Ekte Eiker" ble også nevnt i sammenhengen, hvorav Tærum er med i prosessen. Spiren til prosjektet kommer fra Øvre Eiker-bøndene selv, som i flere år har hatt et ønske om å kunne markedsføre Eikerbygdas landbruksprodukter på en mer enhetlig og synlig måte.

- Vi har et sterkt og engasjert landbruksmiljø i bygda og jordbruksarealene run​​dt oss er blant de beste i landet. Hos Atle Tærum og på nabogårdene dyrkes det mye plommer, aronia, blåbær, bringebær, svarthyll og kirsebær for å nevne noe. De er innovative og dyktige og har satset på nisjeprodukter og frukt og bær som ikke produseres overalt. Når vi startet dette prosjektet med merkevarebygging var det de bøndene som ville satse litt ekstra, vi tenkte på - de som for mange betraktes som småskalaprodusenter, altså produsenter som står på bondens marked eller har en gårdsbutikk, eller som leverer varer til restauranter, sier jordbrukssjef i Øvre Eiker kommune, Anne Bjørg Rian, som sammen med næringssjef Kari Økland har vært primus motorer for Ekte Eiker-prosjektet.

Ekte Eiker-prosjektet fikk denne våren hjelp til å utvikle en logo​ av fire flinke bachelorstudenter, og prosessen utvikler seg nå mot et selskap drevet av bøndene selv​.​​​

- Det er nå opprettet et interimstyre med tre bønder som driver prosessen videre med patentbeskyttelse, forretningsplan, organisasjonsform osv., og vi håper å få alt på plass til Egertorget Matfestival i Hokksund 5. og 6. september​. Da vil merkevaren bli promotert for første gang, og vi gleder oss!​, sier Rian.

Fra venstre: Ragnhild Lie, Sylvi Listhaug, Atle Tærum og Ann Sire Fjerdingstad. Foto: Grøner

Opprettet: 12.08.2015 14:49