Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Brenner for å gi de eldre god mat

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:28.11.2018 15:05

​Det er langt fra bleike grillpølser, ihjelkokte grønnsaker og dvask fiskepudding beboerne på Eikertun får servert. - Vi legger stoltheten vår i at de eldre skal få skikkelig god mat hver eneste dag, sier leder for kjøkkenet, Berit Groven.

Det har vært mye fokus på dårlig mat som serveres rundt på landets sykehjem og institusjoner. Mange er opprørte over hva Kokk Ann Karin Tveten (tv) og leder for kjekkenet, Berit Groven, lager mat med stolthet til de eldre. Foto:Sunniva Riste-Bjørklide selv eller sine pårørende får servert, og hva det gjør med eldre mennesker å spise lite innbydende og dårlig mat. På Eikertun helsehus i Øvre Eiker vil de det annerledes.

Møter hver enkelt sine behov

Lukten av nylaget middag slår imot oss når vi går inn på kjøkkenet på Eikertun. Panert seifilet, poteter og gulrotstuing skal bli dagens middag, 200 porsjoner. En ansatt står i tillegg over et stort antall mindre kjeler og lager all spesialkosten.
- Vi har en egen kokk som tar seg av alle spesialbestillingene. Det er nemlig sånn, at de som har spesielle behov, eller ikke har lyst på dagens lunsj eller middag, kan få ringt ned bestilling på det de har lyst på. Det er klart de skal få! Vi er jo opptatte av at alle skal få i seg god mat. Og dette kan vi få til fordi vi lager all mat her på huset, fra et lokalt kjøkken, med sju ansatte kokker, sier Berit Groven, som er leder for kjøkkenet på Eikertun. Sausen lages fra bunnen av på kjøkkenet på Eikertun. Foto: Cathrine Grøner

Kartlegger alle

Groven utgjør, sammen med sykehjemslegen og en sykepleier, et eget ernæringsutvalg som underviser de ansatte på Eikertun, slik at de skal lære mer om kosthold og ernæring for de eldre beboerne. Det er rutiner for at alle brukere av omsorgstjenestene i kommunen kartlegges for å vite akkurat hva de trenger av energi og sammensetning i maten.
- Noen har helseutfordringer som må tas hensyn til, og mange eldre trenger ekstra næring i form av kalorier, vitaminer eller proteiner. Derfor lager vi akkurat det hver person trenger. I tillegg er det viktig at maten smaker godt, ser god ut, og at det skal være lov å kose seg. Groven peker bort på en av kokkene som står og legger marsipanroser på en stor bløtkake. Det lages bløtkake til bursdager, runde årstall og andre anledninger, og da til hele avdelingen og pårørende. I dag er det lindrende avdeling som skal få litt ekstra godt etter middag.

Forebygger underernæringDet lokale kjøkkenet på Eikertun lager alt av mat til beboerne og brukere, og ofte også til pårørende. Foto: Cathrine Grøner

Underernæring er en stor utfordring blant de eldste. Helsedirektoratet anslår at rundt en tredjedel av eldre pasienter i sykehus og i helse- og omsorgstjenesten i kommunene er underernært eller i risiko for underernæring. Mange får ikke i seg maten lenger, noen fordi de sitter alene eller har mistet gleden rundt mat, andre fordi det ikke smaker dem eller kanskje fordi de ikke lenger klarer å tygge mat med mye motstand. På Eikertun har de stort fokus på å motvirke underernæring.
- Vi legger til rette for at det skal være ro, tid nok og hygge rundt måltidet. Ingen sitter alene og spiser, og vi her på kjøkkenet smører ferdig brødmat til dem som ikke klarer å smøre selv. Dette for å avlaste de ansatte slik at de kan sitte sammen med beboerne og spise, sier Groven. Hver avdeling har også bevissthet rundt medisinering ved måltidene.
- Det har vært vanlig å medisinere når beboerne er samlet rundt bordet, men det har kanskje ikke bidratt til ro og hygge rundt måltidet. Derfor endrer vi rutinene, sier Groven.

Spiser oftere enn førDagens spesialbestillinger føres opp på en stor tavle inne på kjøkkenet. Foto: Cathrine Grøner

De siste årene er det gjort endringer i måltidsrutinene på Eikertun, også dette for å gjøre at beboerne får i seg mer mat og slik motvirke underernæring. De eldre har ofte gått i for mange timer uten mat mellom kveldsmat og frokost, og derfor har det blant annet blitt innført et ekstra hovedmåltid.
- Vi gikk fra tre til fire hovedmåltider hver dag og la til et næringsrikt lunsjmåltid, i tillegg til to ekstra mellommåltider. Vi la til varm lunsj de fleste dager i uka, og middagen er flyttet til senere på ettermiddagen. Når de også får kveldsmaten senere, blir ikke nattfasten like lang. De som står opp tidlig, kan få varm havresuppe før frokost, sier kjøkkensjefen og viser fram ulike retter som står klare til utkjøring til avdelingene.

God mat – mindre medisiner

En erfaring de ansatte på Eikertun har gjort seg, er at de ser i praksis hvordan god og næringstett mat gjør beboerne friskere, gladere, mer sosiale, og at mestringen øker. De ser også hvordan man med riktig mat kan redusere medisinbruken.
- God mat har alt å si for et godt liv! Er ikke kosten god og næringsrik, får man ofte ikke full effekt av medisinene. I en del tilfeller ser vi også at maten kan erstatte medisiner, når vi for eksempel kan gi varm suppe før legging i stedet for sovemedisin. I tillegg kan lav BMI gi sykdom og depresjoner i seg selv, så dette fortsetter vi å jobbe mot, sier Groven.

Leder Berit Groven viser fram en av de mange dessertene som et pakket for utkjøring. Foto: Cathrine Grøner

Bløtkake lages og pyntes. I dag er det Lindrende avdeling som skal få litt ekstra godt til kaffen. Foto: Cathrine Grøner

 

 


Opprettet: 28.11.2018 09:31