Stor dag på Stortinget

Grøner, Cathrine Endret:02.06.2015 16:20
9

Elevrådsrepresentanter fra samtlige grunnskoler i kommunen tok idag turen til Stortinget for å møte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Elevene stilte godt forberedt til møtet med både spørsmål og presentasjoner.

For 130 år siden var Øvre og Nedre Eiker ett rike. I anledning den11 nye kommunereformen er mulighetene mange, eller rettere sagt seks, for hvilken retning kommunen vår vil ta. Våre yngste innbyggere er også opptatt av dette, og deler av undervisningen i grunnskolen har de siste ukene hatt et bredt fokus på den nye kommunereformen, med vekt på at elevene skal danne sine egne tanker og meninger om saken. Elevrådsrepresentantene fra de ulike skolene har besøkt ordføreren for å få mer informasjon om den nye kommunereformen, og hun utfordret dem til å lage en presentasjon av hvordan Øvre Eiker vil se ut i 2030. Nå får de også en anledning til å dele disse fremtidsutsiktene med de folkevalgte, ettersom samtlige skoler vil presentere sin versjon av fremtidens Øvre Eiker for lokalpolitikerne i kommunestyret onsdag førstkommende.Elevene i møterommet på Stortinget. Foto: Grøner

I dag fikk Skotselv skole og Hokksund ungdomsskole anledningen til å presentere sine tanker for høyeste hold på Stortinget, statsråd Sanner. Mange av de andre elevene hadde brukt god tid på å forberede spørsmål til ministeren med kommunereformen som tema. Inn i gangene på Stortinget denne mandag formiddagen strømmet hele 80 spente elever og lærere fra samtlige av kommunens grunnskoler, i tillegg blant annet AP-representant Anne Hov Hilleren og ordfører Ann Sire Fjerdingstad, som holdt en innledning om hvordan demokratiet og kommunen fungerer, i påvente av statsråd, journalister og ikke minst NRK Super.

-Engasjer dere!

Statsråden ble stilt en rekke velformulerte spørsmål som elevene hadde utarbeidet på forhånd. Han forklarte hensikten med og tanken bak en ny kommunereform («ny» fordi det er 50 år siden den forrige), hvilke erfaringer de folkevalgte henter fra Danmark, som nylig har gjennomført noe liknende, og hvilke lokale effekter dette konkret kan ha for barn, unge og voksne i Øvre Eiker. Ingen kommuner skal i utgangspunktet tvinges til sammenslåing, men samtlige skal gjøre en utredning, og hensikten er blant annet mindre sårbare tjenester og et styrket lokaldemokrati.5

-En slik kommunereform skal ikke bare gjelde for de kommende fem år, men den skal kanskje gjelde så lenge dere lever. Da er det viktig å heve blikket litt, få frem visjonene og tenke; hva er det vi kan gjøre for å få vår kommune til å bli enda mer attraktiv, sørge for at de som har vært i Oslo eller Bergen og studert flytter hjem igjen og etablerer nye arbeidplasser i kommunen, sørge for at de har lyst til å bli boende i kommunen i mange, mange år fremover? Det er en viktig diskusjon, uttalte Sanner. Han oppfordret også elevene til å engasjere seg politisk, og vurdere å danne ungdomsråd fremover.

- Demokrati er så mye mer enn å ha stemmerett; det er også at man blir tatt med på råd, og får komme med innspill – det synes jeg er veldig viktig, svarte statsråden på et spørsmål fra en elev som lurte på hvordan barn og unge kan få mer medbestemmelse i kommunen.8

Besøket ble avsluttet med en liten omvisning i stortingssalen av tidligere ordfører Anders Werp, og det gikk et sus gjennom gruppen av elever idet de entret det aller helligste i den erverdige bygningen. Etter at salen hadde blitt behørig dokumentert av diverse mobiltelefoner, vendte den litt slitne men tilsynelatende godt fornøyde gjengen hjem til Øvre Eiker og nye forberedelser til presentasjonene på onsdag.

Du kan se flere bilder på Øvre Eiker kommune sin Facebookside, eller søke på Øvre Eiker på YouTube​ for å finne filmsnutter fra besøket.

Opprettet: 01.06.2015 18:58