Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Fortsatt bålforbud

Grøner, Cathrine Endret:29.08.2018 13:08
Illustrasjonsfoto av bålbrenning (Pexels)

Den lange tropeperioden er over. Temperaturene er nå “normale” og vi merker at høsten er på vei. Innimellom kommer ei regnskur. Dermed er det mange som spør: Er bålforbudet opphevet?

Nei, det er det ikke - vi skal forklare hvorfor

Bålforbudet gjelder fra 15. april til 15. september og er regulert i Forskrift om brannforebygging §3. Vi opphever ikke et forbud som er nedfelt i en forskrift. Hva andre brannvesen (kommuner) gjør har vi ikke kontroll på. Så er det en viktig presisering i regelen om bålforbudet: Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

I veiledningen til forskriften §3, note 11 er dette presisert. Med “åpenbart ikke kan medføre brann” menes f. eks at det ligger snø på bakken , eller at det har vært mye nedbør over lang tid. En regnværsdag innimellom er altså ikke nok til å oppheve bålforbudet. 

Aktsomhetsparagrafen

I forskriften §3 står det at: “Enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann”. Aktsomhetskravet gjelder alltid, uavhengig av selve bålforbudet. I veiledningen heter det at “aktsomhetskravet innebærer en plikt til å være oppmerksom, og så langt som rimelig ta forholdsregler for å redusere sannsynligheten for brann og konsekvensene av brann”. Det er den som tenner på som er ansvarlig dersom ilden sprer seg, uavhengig om du er inne eller ute. I note 5 står det at §3 må forstårs vidt og omfatter f. eks engangsgriller og andre bål- og peisinnretninger. 

Skogbranner

Drammensregionens brannvesen hadde 21 skogbranner i juli. Det er svært krevende å jobbe i opptil 12 timer ute i skogen med tungt utstyr i ulent terreng. Vi klarte å slokke skogbrannene før de ble for store, takket være dyktige folk. Vi vet aldri hva neste hendelse er. Vi er forberedt på det meste. For å redusere sjansen for en stor skogbrann er det viktig at folk forstår, og tar nødvendig ansvar når de ferdes i skog og mark.
Derfor: Åpen ild i skog og utmark er forbudt fra 15. april til 15. september. Dette gjelder bål, grill, engangsgrill og bålpanne. Takk for at du hjelper oss med å forebygge brann.


Les også: Brannvesenet takker de frivillige for innsatsen
Les mer på brannvesenets hjemmesider.

Opprettet: 29.08.2018 13:05