Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Babyboom i Øvre Eiker i sommer

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:16.08.2018 12:21

I løpet av juni og juli ble det født 43 barn i Øvre Eiker. Det er en stor økning i forhold til samme periode de siste årene.

​Det har vært en hektisk sommer på Familiesenteret i Øvre Eiker. I løpet av to Nybakt mor, Sharon Martiniussen, med Adele Merete på to uker får god oppfølging av jordmor og helsesøster Jorid Tellefsen. travle sommermåneder, kom 43 nye Øvre Eiker-væringer til verden. Både mor og barn skal følges opp av helsesøstre og jordmødre, men de ansatte har tatt utfordringene på strak arm.

Fleksible ansatte

At sommeren er høysesong for barnefødsler er ikke noe nytt. Men sommeren 2018 har likevel vært noe for seg selv, hvertfall i Øvre Eiker. Tallet for juni og juli de siste årene har ligger på 30-32 barn. I år er tallet langt høyere. Tjenesteleder Lene T. Hansen på Familiesenteret synes det er vanskelig å si noe om årsaken til at tallet er så høyt i år. Hun vil derimot trekke fram hvordan de ansatte hos henne har stått på for å løse situasjonen.
- Med så mange fødsler i sommer, har det vært svært stor pågang hos oss, og det midt i ferieavviklingen. Men jeg er utrolig imponert over hvordan de ansatte her på Familiesenteret har stått på, kastet seg rundt og jobbet lange dager for å stille opp for alle nybakte mødre og barna deres, sier hun.

Oppfølging innen 48 timer

Helsedirektoratet har sendt ut en anbefaling om at førstegangsfødende skal få hjemmebesøk av jordmor eller helsesøster innen 48 timer etter at de har kommet hjem fra sykehuset. For flergangsfødende er anbefalingen 3 døgn etter hjemkomst.
- Det har vært skikkelig utfordrende å få dette til i sommer, men alle helsesøstre og jordmødre som har vært på jobb, har reist ut på hjemmebesøk daglig, så vi har klart det. Det er viktig for oss å følge opp på en god måte, forteller jordmor og helsesøster Jorid Tellefsen. Hun forteller at de, i tillegg til det første hjemmebesøket, følger opLille Adele Merete er en av de mange barna som kom til verden i sommer. Sharon Martiniussen er fornøyd med oppfølgingen.p mor og barn med vanlige timeavtaler hos fast helsesøster. De har også et tilbud om Åpen helsestasjon som er mye brukt. Hver fredag fra kl 12 til 14 kan man komme på dropin-time ved behov. Nyfødte opp til seks uker prioriteres.

Flere får oppfølging av jordmor

Når kvinner går gravide, er det opp til hver enkelt hvor man vil gå for å få oppfølging; hos jordmor eller hos fastlegen sin. Dette avhenger selvfølgelig også av om kommunen man bor i, har et tilbud om jordmor på Helsestasjonen. På Familiesenteret i Øvre Eiker jobber det tre jordmødre, og de har sett en økning i antallet gravide som ønsker å gå til jordmor.
- I 2017 var det flere enn noen gang før som ønsket oppfølging av jordmor hos oss i graviditeten, så mange som 150 kvinner. Vi tar det som et tegn på at dette er et viktig tilbud, både i graviditeten og etter fødsel. Det er en ekstra styrke her i Øvre Eiker at vi har to helsesøstre som også har kompetanse som jordmødre. Dem er det ikke så mange av, og det gir ekstra faglig trygghet for dem som går til oppfølging, både før og etter fødsel, sier tjenesteleder Lene T. Hansen.

Opprettet: 16.08.2018 12:09