Ungdom ga råd til ansatte i Seksjon oppvekst

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:04.05.2018 10:25

​Torsdag 3. mai besøkte Forandringsfabrikken ledere og andre ansatte i Seksjon oppvekst. Ungdommene, eller "proffene" som de kalles, gav råd og fortalte om egne erfaringer med de tjenestene seksjonen gir.

Rådmann Trude Andresen og ungdommene fra Forandringsfabrikken. Foto Terje Gulliksen

I seksjon oppvekst er barnehage, skole, barnevern, ppt og Familiesenter samlet med felles motto "Ett lag for god oppvekst". Rådmann Trude Andresen innledet samlingen med å fortelle om målet om økt samhandling og sømløs overgang mellom de ulike tjenestene i seksjonene. Det viktige er ikke hvem som gjør noe, men at noen gjør noe.

"Forandre med varme"

Forandringsfabrikkens grunntanke er at barn og unge har mye kunnskap om livet sitt, og at de er like mye verdt som voksne. De trenger kjærlighet og må bli trodd på og tatt på alvor. De tror ikke at mennesker eller systemer forandrer seg med kritikk eller harde ord. Derfor jobber de ut fra en tanke om å ”forandre med varme”.

Delte av egne erfaringer

"Proffene" som besøkte Øvre Eiker kommune er ungdommer med erfaringer og opplevelser fra bl.a barnehage, skole, barnevern, ppt og familiesenter, og målet er å gi råd som våre ansatte bør ta til seg og bruke i sitt daglige arbeid. Tilbakemeldingene fra de kommunalt ansatte var ikke til å ta feil av."Så uendelig mye vi har å lære av dere", "dere har sådd noe i meg som jeg skal bruke når jeg møter barn og ungdom i morgen og videre", "dere er store forbilder for oss alle", var noen av de positive kommentarene ungdommene fikk etter presentasjonen de holdt og besøket i Øvre Eiker.
 "Proffene" delte av egne erfaringer med de ansatte i Seksjon oppvekst. Foto: Terje Gulliksen

Om Forandringsfabrikken

Forandringsfabrikken er en nasjonal stiftelse som forandrer hjelpesystemene og skole gjennom samarbeid med barn og unge. Ideen er enkel, men effektiv: Hvis vi lytter til hva barn og unge sier er nyttig, og hva som må forandres – får vi systemer som gir bedre hjelp.
Siden 2008 har Forandringsfabrikken systematisk innhentet kunnskap fra barn og unge om hvordan de opplever møtene med barnevern, justismyndigheter, psykisk helsevern og skole, og hvilke råd barna vil gi for at systemene skal bli bedre. Dette gjøres på samlinger og i samtaler, ved hjelp av metoden «forandringsmetodikk». Metoden er egenutviklet og bygger på Participatory Learning and Action (PLA), som er en deltagende, og godt evaluert metodikk.
Vi løfter frem barn og unge som ”proffer”, fordi de er proffe på systemene de er i. Siden 2008 har Forandringsfabrikken møtt 1100 BarnvernsProffer, 500 PsykiskhelseProffer, 4500 SkoleProffer og 100 JustisProffer fra hele Norge. Kunnskapen og rådene fra barna oppsummeres, og publiseres i hefter, magasiner og filmer- uten analyser eller kommentarer fra voksne. De unge proffene presenterer rådene i møter og foredrag, og rett til makta av politikere, myndigheter, fagfolk og utdanninger.

Les mer om Forandringsfabikken på www.forandringsfabrikken.no.

Tekst: Terje Gulliksen

Opprettet: 04.05.2018 09:38