Med fokus på etikk

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:25.02.2019 14:36

Både kommunens ansatte, ledere og politikere kan komme opp i situasjoner hvor man blir usikker på hva som er rett og galt. Derfor er det nå satt ekstra fokus på etiske dilemmaer og vedtatt nye etiske retningslinjer.

Etikk er knyttet til hva som er rett og galt. Men hvor går egentlig grensene for hva som er greit eller ikke? Hva kan man ta imot som gave uten at det ansees som et forsøk på å påvirke et vedtak? Hva skal man være bevisst på? For å øke forståelsen for disse grensene, har Øvre Eiker kommune satt i gang et stort arbeid internt.

Stort engasjement

De nye etiske retningslinjene ble vedtatt i kommunestyret 13. februar. I forkant har mange avdelinger i kommunen vært med på å diskutere etiske problemstillinger. I seksjon kultur og livskraft har de etikk oppe til diskusjon regelmessig.
- Vi snakker om både ganske generelle ting og mer konkrete situasjoner. Det har vært dilemmaer som den enkelte har løftet, stort sett. Det har også avdekket helt konkrete forbedringspunkter for oss, som vi følger opp, sier kommunalsjef Christer Best Gulbrandsen. Han mener denne måten å jobbe med etikk på har gjort bevisstheten større blant de ansatte. I tillegg mener han innsatsen har positiv innvirkning på forholdet til innbyggerne.
- Jeg håper og tror at innbyggerne våre opplever medarbeidere som har større trygghet i å ta avgjørelser. Det reduserer også byråkrati, sier kommunalsjefen.

Jobber mot korrupsjon

Rådmannens ledergruppe og arbeidstakerorganisasjonene er også blant dem som har medvirket i prosessen. Hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Øvre Eiker, Inger Tone Nikkerud, mener det er viktig å jobbe med etikk internt fordi det er med på å hindre korrupsjon og sikre likeverd.
- Vi må sikre at innbyggerne får de samme tjenestene, og at ting ikke er basert på kjennskap og vennskap. Dersom innbyggerne skal kunne stole på kommunen, må vi ha tydelige retningslinjer. Det betyr at den enkelte arbeidsplass jevnlig bør ha diskusjoner om hva etikk betyr for oss. Er det for eksempel greit for meg som lærer å motta en flaske vin fra foreldre når jeg skal sette karakter? Kan jeg som lærer motta fine gaver ved avslutninger? Mye er sikkert ganske harmløst, men det er viktig å ta diskusjonene, sier hun.

Les den politiske saken.

Opprettet: 25.02.2019 13:47