Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Totalforbud mot heliumballonger i Øvre Eiker

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:11.05.2018 16:31

Kommunestyret har vedtatt et totalforbud mot gatesalg av heliumballonger, ikke bare på 17. mai, men hele året.

​Flere kommuner har innført forbud mot salg av heliumballonger på 17. mai og Heliumballonger. Foto: Flickr.com/Russell James Smithandre festivaldager, bla Drammen, Bergen, Skien, Porsgrunn. Kommunestyret i Øvre Eiker har nå tatt forbudet et skritt videre, med å vedta et generelt forbud.

Forsøplingsproblematikk

Det er for tiden stort fokus på plastsøppel som i store mengder griser til naturen og havet. Heliumballonger bidrar til denne økte plastforurensingen både til lands og til vanns. Ballongene faller etter hvert ned på bakken, og blir ofte liggende ute i naturen. I 2050 kan det være mer plast enn liv i havet, og det er den siste tiden avdekket mange skadde dyr som lider av vår forsøpling.

Knapphet på Helium

Helium er et viktig grunnstoff som utvinnes i forbindelse med gassproduksjon. I de fleste gassreserver, er det kun en liten andel Helium og derfor ulønnsomt å utvinne. I tillegg til å bruke Helium i ballonger for underholdning, er det en viktig gass for sykehus, innsamling av værdata, sveising m.m. Grunnstoffet er en knapphetsgode, som kan tømmes på et par generasjoner med dagens forbruk.

Dyr moro

Salget av heliumballonger er ikke regulert, og de selges ofte dyrt i forhold til produksjonskostnadene. Ballongene som koster rundt 10 kroner å produsere, selges gjerne for langt over hundre kroner. Det er ikke vanlig med kvittering ved kjøp av heliumsballonger. I tillegg skaper det et stort uønsket kjøpepress for småbarnsforeldre.

Opprettet: 11.05.2018 13:47