Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Forkjøla eller korona?

Grøner, Cathrine Endret:29.06.2021 18:02

​Når bør du og/eller barna holde seg hjemme fra jobb, skole og barnehage? Når bør du teste deg for koronavirus? I denne artikkelen svarer kommuneoverlegen i Øvre Eiker på disse spørsmålene.

​I vår og sommer har det vært utfordrende for mange å skille mellom pollenallergi- og koronasymptomer. Nå er høsten er snart over oss med flotte farger på trærne, forkjølelse og sesonginfluensa. Vi er alle deltakere i den store smittevernsdugnaden, og dette innebærer at hver og en selv må vurdere dette i tiden som kommer: er jeg forkjøla, eller bør jeg teste meg for koronavirus?

Når skal man holde seg hjemme?

Du bør holde deg hjemme dersom du har symptomer som kan gi mistanke om covid-19–infeksjon.

Typiske symptomer på Covid-19 er:

 • feber
 • hoste
 • tungpustethet
 • hodepine
 • slapphet
 • tap av smak- og luktesans
 • sår hals
 • sykdomsfølelse
Symptomene ligner på vanlige forkjølelses- eller influensasymptomer. Dersom du har slike symptomer som i lista over, bør du teste deg for koronavirus. Dette gjelder også dersom du er fullvaksinert mot Covid-19. Klikk her for å bestille test, eller les mer i avsnittet "Når bør du teste deg for koronavirus?" under.

I disse tilfellene skal du også holde deg hjemme:

 • Dersom du er i karantene fordi du er nærkontakt med en person med påvist covid-19.  Da har du blitt kontaktet av kommunens smitteteam, fått direkte beskjed om dette og om varigheten av karantene.
 • Dersom noen i din husstand er satt i karantene, kan du få beskjed fra kommunens smittesporingsteam om å oppholde deg i ventekarantene fram til personen har fått et negativt prøvesvar.
 • Dersom du har restsymptomer etter luftveisinfeksjon, og ikke har testet deg.
 • Dersom du er i karantene etter hjemkomst fra et «rødt» land.  Denne karantene gjelder i 10 dager fra hjemkomst.  ·         Karanteneperioden kan forkortes ved en negativ Covid-19 – test etter syv døgn.
 • Dersom du jobber i helsevesenet, bør du sjekke med din leder om arbeidsplassen din har spesielle regler i tillegg til de som er nevnt over, som gjelder for når du skal holde deg hjemme.

Når bør du teste deg for koronavirus?

Vi anbefaler at alle som har nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon tester seg. Les mer om typiske symptomer i forrige avsnitt ("Når skal man holde seg hjemme?") eller på Folkehelseinstituttet sine nettsider. Du kan bestille testing ved å klikke her.

Så fort du har fått et negativt testresultat, og er symptomfri, kan du leve som normalt igjen. Allmenntilstanden er viktigst, og lette restsymptomer, som rennende nese, etter gjennomgått luftveisinfeksjon behøver ikke tillegges vekt. Man er mest smittsom dagene rundt sykdomsstart og blir raskt mindre smittsom når symptomene er borte.

Vi anbefaler ikke testing av personer uten symptomer. Testing av personer uten symptomer gjelder bare dersom du er satt i karantene, og i enkelte andre spesielle tilfeller. I disse spesielle tilfellene vil du få informasjon om at du bør teste deg.

Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal voksne/ungdom være hjemme?

Når er det greit å gå på jobb og være ute blant folk?

Dersom du bor sammen med en som er i smittekarantene fordi personen er nærkontakt til et kjent covid-19-tilfelle, skal du som hovedregel være i «ventekarantene» fram til den personen har fått et negativt prøveresultat. Etter det kan du gå tilbake til skole eller jobb.

Når skal barn og unge holde seg hjemme eller testes?

Dersom barn har fått symptomer på luftveisinfeksjon siste døgn (nyoppstått), bør barnet holdes hjemme, særlig dersom barnet har flere symptomer samtidig eller har nedsatt allmentilstand. Barn med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon bør testes, i samråd mer deres foresatte. For at barn skal oppleve prøvetakingen som mindre ubehagelig, kan prøven tas i fremre del av nesen eller fra halsen. 

Barn i barneskole- og barnehagealder som kun har rennende nese og ellers er i god form uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon behøver ikke å holde seg hjemme eller testes.

Selv om vi anbefaler liberal testing også av barn, er testing ikke pålagt og må alltid skje i samråd med foresatte. Dersom barnet ikke testes og det ikke er sterk mistanke om covid-19 (for eksempel der det ikke er andre personer rundt barnet som har testet positivt for covid-19), gjelder samme anbefalinger som ved andre luftveisinfeksjoner - det vil si at barnet skal holdes hjemme til det er tilbake i sin vanlige form og oppfattes som frisk. 

Når kan barn i barneskolealder og yngre komme tilbake i barnehage/skole?

Dersom barnet har fått symptomer på luftveisinfeksjon siste døgn og er testet, skal svaret på prøven foreligge før barnet kan komme tilbake til barnehage/skole uavhengig av barnet ikke lengre har symptomer. Alle som får påvist covid-19 skal i isolasjon, og følges opp av helsetjenesten i kommunen.

Etter gjennomgått luftveisinfeksjon vil ellers allmenntilstanden avgjøre når barn kan komme tilbake i barnehage/skole. Dette gjelder selv om barnet fortsatt har noen restsymptomer som rennende nese (uansett farge og tykkelse på snørret) eller lett hoste. Slike symptomer er vanlig i tiden etter en luftveisinfeksjon hos mindre barn.

Så lenge restsymptomene kan knyttes til en gjennomgått infeksjon, og ikke er nyoppståtte eller økende, kan barnet komme tilbake i barnehage/skole når allmenntilstanden er god eller tilbake til normalt. Barnet kan komme tilbake til barnehage/skole selv om andre i familien har luftveissymptomer. Dersom andre i familien har fått påvist covid-19, skal barnet i karantene og følges opp av helsetjenesten i kommunen.

Folkehelseinstituttet har lagt et flytskjema som kan være til hjelp når du skal vurdere om barnet bør holdes hjemme eller ikke.

Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal barn/unge være hjemme?

Klikk her for å lese mer om symptomer hos barn på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Mer info om koronavirus

Vi har samlet informasjon om koronavirus på ett sted. Klikk her for å lese mer.


Opprettet: 07.09.2020 17:21