Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Forkjøla eller korona? Råd ved luftveissymptomer

Grøner, Cathrine Endret:10.12.2021 10:15

​Når bør du og/eller barna holde seg hjemme fra jobb, skole og barnehage? Når bør du teste deg for koronavirus?

Som følge av smitteverntiltak har det vært lite luftveisinfeksjoner i befolkningen det siste halvannet året. Å utsettes for virus jevnlig, er med å opprettholde et godt immunforsvar. Folkehelseinstituttet forventer at utbrudd med noen virus som gir luftveisinfeksjon, kan bli kraftigere enn normalt kommende vintersesong.

Nyoppståtte luftveissymptomer? Test deg!

Dersom du får nyoppståtte luftveissymptomer (som feber, hoste, sår hals, tap av lukt- og smaksans, eller nedsatt allmenntilstand), følg disse rådene:

  • Hold deg hjemme
  • Test deg for covid-19. Dette gjelder først og fremst ungdom og voksne. Testing av barn kan vurderes, for eksempel dersom barnet får nyoppståtte symptomer etter nærkontakt med bekreftet tilfelle.

Klikk her for å lese mer om koronatest (selvtester, hurtigtester og test på teststasjon).

Når kan du vende tilbake til jobb eller skole?

  • Ungdom og voksne bør ha en negativ covid-19-test før de vender tilbake.
  • Hvis symptomene forsvinner helt etter én dag, kan du vende tilbake til jobb og skole.
  • Ved vedvarende symptomer bør du bli hjemme til allmenntilstanden er god, symptomene er i tilbakegang og du har vært feberfri i 24 timer, uten bruk av febernedsettende preparater. I de fleste tilfellene bør du holde deg hjemme i et par dager.
  • Ved mer alvorlige eller vedvarende symptomer, kontakt lege for vurdering.

Når du har testet negativt for covid-19, og symptomene er milde og allmenntilstanden ikke er påvirket, behøver du ikke lenger å holde deg hjemme. Du kan gå tilbake til skole/jobb selv om du har restsymptomer som rennende nese eller lett hoste. Ungdom og voksne kan gå tilbake til skole/jobb når de er i bedring, eller samme dag som testen tas, dersom indikasjon for testing var milde og symptomene vage. 

Det kan gjelde egne råd for helsepersonell og enkelte andre yrkesgrupper, kontakt din arbeidsgiver om du er i tvil.

Har du barn i barnehage eller i barneskolealder?

Barn som kun er snørrete eller har tett nese eller kroniske luftveissymptomer, trenger ikke å holde seg hjemme. Barn med nyoppståtte symptomer som feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand, bør være hjemme og kan gå i barnehage/skole når de er i bedring. Dette gjelder selv om barnet fremdeles har noen symptomer, slik som rennende nese eller lett hoste. Klikk her for å gå til flytskjema fra Folkehelseinstituttet for smitte hos barn.

Råd til småbarnsforeldre vedrørende RS-virus

Hold barn med nye symptomer på luftveisinfeksjon hjemme fra barnehage, også når koronatesten er negativ. Dette kan minske smittespredning til andre barn, uansett virus. Som for andre sykdommer, er man mest smittsom i starten.
Småbarnsfamilier bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer – det er et godt råd også når det ikke er virussesong. I familier med nyfødte og spedbarn, bør besøk begrenses. Dersom familien har behov for støtte, omsorg og avlastning, bør dette likevel ivaretas. Storesøsken må vaske hender når de kommer hjem fra barnehagen, før de hilser på spedbarn i familien. Dersom storesøsken blir syke, bør foreldre passe på at de ikke er tett på spedbarnet, selv om det kan være vanskelig i praksis. Dette er særlig viktig i de første dagene av en luftveisinfeksjon. Klikk her for flere råd fra Folkehelseinstituttet om RS-virus.

Fortsatt i tvil?

Folkehelseinstituttet har laget et flyskjema som hjelper deg til å finne ut av hva du skal gjøre dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon. Klikk her for å gå til flytskjemaet på fhi.no.

Mer info om koronavirus

Vi har samlet informasjon om koronavirus på ett sted. Klikk her for å lese mer.


Opprettet: 07.09.2020 17:21