Fylkesmannen med forventningsbrev til kommunen – får overraskende svar på tiltale

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:08.05.2019 14:34

Øvre Eiker kommune mottok i mars et brev fra Fylkesmannen i Oslo og Viken hvor det var listet opp forventningene til kommunen fra sak til sak. Det litt uortodokse svaret er et brev med kommunens forventninger tilbake til Fylkesmannen.

Fylkesmannen ønsker god kontakt med kommunen administrative og politiske ledelse og skisserer i brevet en rekke konkrete saker som vil ha særlig oppmerksomhet framover. Øvre Eiker kommune svarer ut forventningene, punkt for punkt, beskriver statusen for saken og eventuelle tiltak som settes i gang. Sakene som fylkesmannen har fokus på, er blant andre kommunens arbeid med sikkerhet og beredskap, oppfølging av ny kommunelov, arbeidet med barn og unge, helse og sosial og samfunns- og arealplanlegging.

Uventet svar?Rådmann Trude Andresen. Foto: Lisa Selin

Så langt er alt som forventet. Kommunen svarer ut og tar forventningene til etterretning. Øvre Eiker kommune gir seg derimot ikke med dette. Saken var oppe til behandling i formannskapet onsdag 8. mai, og som svar, forfattet kommunen like godt et forventningsbrev tilbake.
- Vi tenkte som så at forventningene må da kunne gå begge veier. Men vi gjør det selvfølgelig med et glimt i øyet. Fylkesmannen blir snart en mye større enhet, med Oslo og hele Viken, og vi må forvente at lokalkunnskapen blir langt mindre enn i dag. Dette er et av punktene vi tar opp, fordi en forutsigbar dialog med Fylkesmannen er et viktig premiss for utviklingen i kommunen, sier rådmann Trude Andresen.

Eneste kommune med denne vrien?

Hun vet ikke om noen annen kommune som har svart ut forventningsbrevet på samme måte.
- Nei, det er mulig vi er de eneste som gjør det på denne måten. Men det må være lov når vi skal ha en god toveis dialog. Ting vi har forventninger til, er blant annet Fylkesmannens rolle i tilsyn av kommunen, rollen i store samordningsprosjekter, og at Fylkesmannen tar hensyn til kommunens frie skjønn og lokale selvstyre i prøving av saker.

Les den politiske saken om fylkesmannens forventningsbrev, se hva som er forventningene til kommunen og kommunens forventninger tilbake.

Opprettet: 08.05.2019 12:22