Hva gjør du med fyrverkeriet etter nyttårsaften?

Grøner, Cathrine Endret:21.12.2018 19:03
Illustrasjonsfoto av fyrverkeri (Pixabay)

​Skal du kvitte deg med fyrverkerirester etter nyttårsaften, eller en batteripakke som ikke ville ta fyr? Her finner du noen vanlige spørsmål og svar om hvordan du kaster (brukt) fyrverkeri.

Hva gjør jeg med de brukte fyrverkerirestene?

Rester etter brukt fyrverkeri kastes i restavfallsbeholderen.

Hva gjør jeg med større mengder som jeg plukker opp etter andre?

Har du større mengder fyrverkerirester enn det du kan kaste i restavfallet hjemme, kan du levere det på gjenvinningsstasjonen. Innleveringen er gratis. Merk at det er kun brukte fyrverkerirester som kan leveres på gjenvinningsstasjonen. Udetonert eller ubrukt fyrverkeri, som ikke har vært tent opp eller som ikke ville ta fyr, må ikke leveres på gjenvinningsstasjonen.

Hvorfor kan ikke ubrukt/udetonert fyrverkeri kastes i restavfallsbeholderen?

Fyrverkeri som ikke ble brukt på nyttårsaften, utgjør brannfare om det kastes i restavfallet og blir med videre til et avfallsanlegg hvor det eksempelvis blir kvernet og kan ta fyr. Fyrverkeriet skal leveres tilbake til forhandleren.

Hvorfor kan ikke ubrukt/udetonert fyrverkeri leveres på gjenvinningsstasjonen?

Fyrverkeri inneholder eksplosiver og kan derfor utgjøre en sikkerhetsrisiko. Fyrverkeriet skal leveres tilbake til forhandleren. Vi har ikke tillatelse til å ta imot ubrukt/udetonert fyrverkeri på gjenvinningsstasjonene.

Hvor skal ubrukt/udetonert fyrverkeri leveres?

Ubrukt fyrverkeriet skal leveres tilbake til forhandleren. De skal ha kompetanse på mottak, håndtering av fyrverkeriet, en forsvarlig oppbevaring og transport videre for sikker destruksjon. Fyrverkeriet inneholder eksplosiver og kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. Det må derfor ikke kastes i restavfallet eller tas med på gjenvinningsstasjonen.

Hva gjør jeg hvis forhandleren ikke er der etter nyttår?

Forhandlerne plikter å ta imot fyrverkeri i retur over nyttår. Dette er regulert i Veiledning om håndtering av fyrverkeri fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB).

I veiledning til Kapittel 16. Innsamling, mottak og tilintetgjøring heter det at «For at forhandlere skal være i stand til å ivareta denne plikten om å ta fyrverkeri i retur må tillatelse til handel kun skal gis til virksomhet som driver handelsvirksomhet med fast utsalgssted og som kan fremlegge firmaattest fra Foretaksregisteret, jf. § 9-3, nettopp for at det skal være forutsigbart for kundene hvor varer kan leveres i retur i januar.»

Det kan være forhandlere som selger på utsiden av butikken, men butikken/forhandleren er fortsatt ansvarlig.

Kilde: Rfd.no

Opprettet: 21.12.2018 18:54