Stor interesse for valgmøte for innvandrere

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:09.08.2017 13:50

Onsdag 9. august 2017 fylte kommunestyresalen i rådhuset i Hokksund seg opp av innbyggere med innvandrerbakgrunn som ville lære mer om valget og de ulike politiske partiene.

​Det er Buskerud innvandrerråd, i samarbeid med Innvandrernes landsorganisasjon, Øvre Eiker innvandrerråd, Buskerud fylkeskommune og Øvre Eiker kommune, som står bak initiativet til informasjonsmøtet. Målet er å vekke interessen for valg og politikk, og slik få opp valgdeltakelsen.

Informasjonsmøte om valg for innvandrere 9. august 2017. Foto: Sunniva Riste-Bjørkli

- Ikke lenger flyktninger, men innbyggere

Rundt 50 innbyggere i Øvre Eiker med innvandrerbakgrunn hadde møtt opp for å lære, la seg inspirere og få stille spørsmål til politikerne. De ble først ønsket velkommen av Buskerud innvandreråd og ordfører Anne Sire Fjerdingstad, som fikk applaus og takkeord da hun sa "husk at dere ikke lenger er flyktninger. Dere er nå innbyggere i Øvre Eiker kommune. Det innebærer både rettigheter og plikter". Ordføreren snakket også om valg, hva det betyr at Norge er et fritt land, hvorfor det er viktig å bruke stemmeretten, engasjere seg og å vite noe om politikk.

Politisk debatt

Syv politikere, deriblant noen som håper på stortingsplass etter valget, presenterte seg selv og sitt parti for tilhørerne fra talerstolen. Representantene fra Krf, SV, Ap, Frp, V, Mdg og H stilte så til politisk paneldebatt. De diskuterte temaer som skole og barnehage, helse- og velferdstilbud, oljeutvinning, kontaktstøtte, samferdsel og miljøspørsmål. Tilhørerne fikk også anledning til å stille egne spørsmål, både direkte til enkeltrepresentanter og åpent til alle partier. De frammøtte var blant annet interesserte i å få svar på ting rundt asylpolitikk, språkopplæring, skole og integrering.

Kun et mindretall av de frammøtte på møtet var norske statsborgere, med stemmerett ved stortingsvalget. Om to år, ved kommunevalget, håper vi derimot å se mange av dem ved stemmeurnene.

Opprettet: 09.08.2017 12:42