Jule-fett skaper avløpsproblem

Grøner, Cathrine Endret:08.12.2020 16:02
Illustrasjonsbilde som viser hvordan flytende matrester kan kastes i en melkekartong i restavfallet (foto: GVD)

​Flytende fettrester kan fylles i en tom melkekartong og kastes i restavfallet.

​Det er ikke ett fett om du kaster ribbefettet i do eller putter det i matavfallet. Hver jul skaper fett i avløpet store driftsproblemer og økte utgifter for kommunene tilknyttet Godt Vann Drammensregionen - Øvre Eiker inkludert.

​De kommunale avløpsanleggene opplever store utfordringer med fett i avløpsvannet gjennom hele året. Det topper seg i forbindelse med jule- og nyttårsfeiringen da det er høysesong for ribbe og pinnekjøtt med mye fete matrester som ikke kan spises.

– Dette fettet havner dessverre altfor ofte i do eller vasken i stedet for i matavfallet der det skulle ha vært. Fett som faktisk havner riktig sted fraktes til «Den Magiske Fabrikken» i Tønsberg der det blir til biogass og biogjødsel, opplyser prosjektkoordinator Ragnhild Leirset i Godt Vann Drammensregionen (GVD).

Må rydde opp etter deg

GVD er et samarbeidsprogram mellom Glitrevannverket IKS og vann- og avløpsavdelingene kommunene Modum, Øvre Eiker, Drammen, Lier, Holmestrand og Asker. Det er de ansatte i disse kommunene som nå virkelig får føle fett-problemene nærmest bokstavelig talt på kroppen og må ned i avløpene for å fjerne alt fettet andre har dumpet feil.

– Vi har spurt de som jobber med avløp i kommunene om hva de mener utgjør det største problemet for avløpssystemet. Hele 24 prosent mener det er fett. Dette er hverdagshelter som hver dag jobber med avløpet ditt, for samfunnet og naturen sin skyld. Du kan veldig enkelt hjelpe dem til en enklere hverdag ved å kaste det stivnede ribbefettet i matavfallsbøtta slik at de i stedet kan bruke tid og ressurser på å gjøre avløpssystemet vårt enda bedre, sier Leirset.

Fett skal i avfallet

Hun legger til at fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende kan stå til det er avkjølt og stivnet. Da er det bare å skrape ut fettet og putte i posen for matavfall. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker med varmt såpevann. Det du ikke ønsker å kaste i matavfallet kan puttes i en tom melkekartong som teipes igjen på toppen og kastes i restavfallet.

– Du har betalt renovasjonsavgift for at noen skal komme og hente matavfall og annet avfall hjemme hos deg og behandle det på en miljøforsvarlig måte. Da er det dårlig økonomi og naturvern å sende det i avløpet, påpeker prosjektkoordinatoren i GVD.

Ber innbyggerne om hjelp

– Får hverdagsheltene jobbe med det planlagte drift og vedlikeholdet, bygger de infrastruktur for fremtiden. Du bidrar ved å følge denne enkle regelen: Det er kun tre ting som skal i avløpsrørene; tiss, bæsj og dopapir. Alt annet skal kildesorteres i avfallsbeholderne dine, avslutter Ragnhild Leirset i Godt Vann Drammensregionen.

Fett – hva gjør jeg med det?

1. Fettrester i stekepannen
Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir som kastes sammen med matavfallet. Du unngår griste oppvaskkum, pannen er lettere å vaske og fettet ender på rett sted og kan bli biogass.

2. Flytende matrester
Små mengder kan kastes rett i matavfallet, bruk gjerne tørkepapir for å få med alt. Større mengder kan helles over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Det beste er jo å spise matrestene, og det er mange gode tips å få blant annet på Matvett  og Matprat.

3. Ribbefett, fårikål og annen fet mat
Fett fra fårikål, juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Da er det bare å skrape ut fettet og putte i posen for matavfall. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker med varmt såpevann.

4. Små mengder flytende fett
Små mengder flytende fett, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong med tape eller en brusflaske) og kaste i restavfall. Oljer fra for eksempel oliven og fetaost er gode å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter.

5. Større mengder flytende fett (frityrolje og matolje)
Større mengder med matolje eller annet flytende fett, skal du samle opp i en plastkanne og levere til gjenvinningsstasjonen. Dette går til energigjenvinning.

6. Matavfallskvern er ikke lov
Det er ikke lov å installere matavfallskvern i kommunene i Drammensregionen. Vi har et supert kildesorteringssystem for matavfall. I avløpet blir det for til rottene, fettpartikler avleirer seg på rørene og det skaper ubalanse på renseanleggene.

Opprettet: 08.12.2020 15:53