Lar humla suse i barnehagene

Grøner, Cathrine Endret:16.04.2019 12:36

​Pollinerende insekter, som for eksempel bier, er viktig for det biologiske mangfoldet på jorda - men det blir stadig færre av dem. Kommunestyret har derfor vedtatt et handlingsprogram som skal sørge for økt mattilgang for pollinerende insekter.

Pollinerende barnehager og parker

Barnehagestyrerne har fått i oppdrag å finne egnede plasser hvor de enten kan etablere små blomsterenger, eller å skjøtte åpne områder slik at blomstrende planter kan trives der. Barna blir involvert i prosjektet, og får derfor også muligheten til å lære mer om blomster, bier og den viktige pollineringen.

Kommunen skal også vurdere å så frø fra blomster som er spesielt populære blant pollinerende insekter på egnede friarealer, samt å sette ut insektshoteller i de ulike parkområdene. Det vil også bli gjort en analyse av såkalte «grønne korridorer», insektenes motorvei mellom områder der det vokser planter som har nytte av pollinering. Kommunale kantsoner der det vokser mye blomster vil også bli en del av prosjektet, ved at de for eksempel slås på bestemte måter og tidspunkter.

Hva er pollinering og kantsoner?

Pollinering (bestøvning) er overføring av pollenkorn til arret i blomstene, en prosess som sørger for at planten klarer å produsere frø. Mens noen planter klarer å pollinere seg selv, er mange avhengig av pollinerende insekter, som tar med seg pollen fra andre planter når de flyr fra plante til plante. Vind, vann og fugler bidrar også til pollinering, men spesielt innenfor landbruket og matproduksjonen er insektene viktig for at plantene skal kunne formere seg. Insektene får betaling fra planten i form av næringsrik nektar og pollen, som igjen sørger for at de kan overleve og bli flere. I dag er mange av de pollinerende insektene utrydningstruet, og det pågår forskning for å finne ut av hvorfor det er slik.

En kantsone er et ubenyttet område der ulike vekster kan utfolde seg, som for eksempel ytterkanten av et jorde som ikke blir slått, eller i vegkanten. Dette kan bidra til å sørge for nok mat, i form av nektar og pollen, til de pollinerende insektene gjennom hele sesongen.

Du kan bidra

Enten du har flere mål jord, en hage eller en blomsterkasse på verandaen, kan du bidra til å hjelpe de pollinerende insektene i sommer. Her er noen forslag:

• Dyrke blomster i kasser, eller i dedikerte områder av hagen din
  • La naturlig blomstereng/forekomster av blomster stå igjen når du klipper gresset
  • Bygg eller kjøp et insektshotell
  • Vurderer du en ny hobby? Begynn med honningbier! Biene er ypperlige pollinatorer, og du får deilig honning i retur.

Opprettet: 16.04.2019 12:23