Øvre Eiker kommune satser på klart språk

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:07.12.2018 17:49

Denne uken gikk startskuddet for klart språk-satsingen i Øvre Eiker. Nærmere 30 ansatte fra alle seksjoner var samlet til klarspråkdag med kursing og skrivetrening. Målet er at kommunen skal kommunisere tydelig og med et språk som folk flest kan forstå.

Mange synes det er vanskelig å forstå brev de får fra kAnsatte i Øvre Eiker kommune startet klarspråkarbeidet med kurs og skriveverksted. Foto: Cathrine Grønerommunen, informasjonsskriv som blir sendt ut, politiske saksdokumenter eller informasjon på nettet. Dette gjør at kommunen får mange henvendelser fra innbyggere som ikke har forstått hva det gjelder, hva de skal gjøre, eller hvorfor informasjonen kommer til nettopp dem. Det er dette Øvre Eiker nå vil prøve å gjøre noe med.

Vil bli forstått

Rådmann Trude Andresen mener det har mange fordeler å jobbe med klart språk.
- For at innbyggerne skal ha tillit til oss som kommune, er det viktig at de forstår oss. Øvre Eiker ønsker å være en åpen og inkluderende kommune, og da har det alt å si at vi skriver forståelig, sier hun. Rådmannen mener et klart språk også er viktig for politikerne.
- Vi som jobber i administrasjonen i kommunen, skriver saksframlegg til politisk behandling. Hvis vi klarer å strukturere teksten godt og skrive klart, vil det kunne gjøre at politikerne forstår sakene godt og dermed fatter vedtak på riktig grunnlag, mener hun.Hege Berg Løkken fra NTB Arkitekst holdt kurs iklart språk og skriveverksted for de ansatte. Foto: Cathrine Grøner

Et demokratisk problem

Kommunen har fått tilskudd fra KS-programmet “Klart språk i kommunesektoren”, og pengene skal brukes på opplæring av ansatte, skriveverksteder og forbedring av brev, skjemaer og nettekster.
– Den byråkratiske skrivestilen som blir brukt i mange kommuner, har vært preget av tunge formuleringer og smitte fra kompliserte lovtekster. Dette er et demokratisk problem. Klarspråk handler om å sette seg i lesernes sted og skrive så folk forstår, sier områdedirektør i KS, Inger Østensjø.

Dette er klart språk

Her ser du et eksempel på hvordan en setning kan se ut før og etter klarspråkarbeid.
Før:
“Under henvisning til det som for øvrig er anført under respektive avsnitt, finner plan- og bygningsmyndighetene at det omsøkte tiltaket tilfredsstiller plan- og bygningsloven bestemmelser, og kan godkjennes. “
Etter:
“Byggeprosjektet er i samsvar med plan- og bygningsloven, og vi godkjenner søknaden.”

Opprettet: 07.12.2018 14:49