Koronasertifikatet - hva er det og hva kan det brukes til?

Grøner, Cathrine Endret:27.07.2021 15:19

​Alle som bor i Norge skal i løpet av midten av juni få tilgang til sitt koronasertifikat på Helsenorge.no. Koronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt Covid-19 - sykdom, og resultat for negativ koronatest.

​Koronasertifikatet skal bidra til en gjenåpning av samfunnet. Løsningen for sertifikatet vil utvikles trinnvis. Koronasertifikatet for innenlands bruk er planlagt klart fra 11. juni.

Hva inneholder koronasertifikatet?

I denne versjonen kan du logge deg inn på tjenesten og få oversikt over:

• vaksinasjonsstatus (vaksinert, antall doser eller uvaksinert)
  • den siste negative koronatesten som er registrert på deg de siste sju dagene
  • om du er immun etter å ha hatt koronasykdom
  • kontrollside som viser QR kode klar for besluttet bruk

Sertifikatet vil senere få mer funksjonalitet, for eksempel skal du kunne vise det fram når du reiser til andre land.

Kontrollsiden viser grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll i Norge. Det er denne versjonen av koronasertifikatet som vil kunne tas i bruk for verifikasjon til det regjeringen beslutter det skal brukes til fra fredag 11. juni.

Sertifikatet kan lastes ned, printes ut og vises fram digitalt.

Hvor kommer opplysningene i sertifikatet fra?

Informasjonen du finner i koronasertifikatet er hentet fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK og Meldingssystem for smittsomme sykdommer MSIS. Opplysninger om vaksine og smittestatus oppdateres løpende. Informasjonen lagres ikke på Helsenorge. Klikk her for å lese mer om personvern i koronasertifikatet på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Finner du feil opplysninger om vaksinasjon eller testresultat?

Er det en vaksine du ikke finner?
Koronasertifikatet henter informasjonen om vaksiner fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK. SYSVAK er et sentralt helseregister som gir oversikt over vaksinasjonsstatus for alle innbyggere i Norge, og over vaksinasjonsdekningen i landet.

Hvis du ikke ser en koronavaksine du har tatt, så har den kanskje ikke blitt registrert, eller det har skjedd en feil med registreringen. Husk at det kan ta noe tid fra en vaksine er satt til den blir registrert i SYSVAK. Koronavaksiner som er satt i utlandet blir foreløpig ikke registrert i SYSVAK.  Det vil ta litt tid før en løsning for dette er på plass.

Dersom vaksinen ikke vises kan du kontakte stedet hvor du fikk vaksinen, slik at de kan registrere den, eller korrigere feilen. Dersom du har fått vaksine av fastlegen, kontakter du fastlegen – i andre tilfeller tar du kontakt med kommunen du har blitt vaksinert av. Har du blitt vaksinert på Loe bruk i Øvre Eiker kommune, kan du ringe vaksinetelefonen på tlf. 906 83 432.

Er det en koronatest du ikke finner?
Koronasertifikatet henter informasjonen fra MSIS Labdatabasen over tester som er foretatt i Norge. Oversikten viser den siste testen som er registrert på deg de siste sju dagene. Du vil se siste test kun hvis koronavirus ikke ble påvist.

Ingen tester vil vises på denne siden dersom du har fått påvist koronavirus i løpet av de siste sju dagene. Dette gjelder også dersom laboratoriet ikke kunne gi et klart resultat av den siste testen din.

På prøvesvarsiden kan du se alle koronatestene du har tatt. Det vil ta noen dager fra du har tatt en test, til testresultatet dukker opp i koronasertifikatet. Hvis du har tatt en koronatest de siste sju dagene hvor det ikke ble påvist koronavirus, og du likevel ikke finner testen i denne oversikten, så kan det være at testen ikke er registrert. Du kan ta kontakt med prøvetakingsstedet (tlf. 32 86 68 10, om du har testet deg på teststasjon i Kongsberg), og spørre om de har registrert resultatet på testen din.

Klikk her for å lese mer om koronasertifikatet og hvordan du kan få tilgang til det på Helsenorge.no.

Opprettet: 11.06.2021 14:46