Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Kullmilene i Øvre Eiker er tilgjengelig for alle

Sakshaug, Marit Tveit Endret:23.08.2019 15:05

​I juni kunne vi fortelle om de over 1000 kulturminnene som ble registrert ved hjelp av kunstig intelligens og laserdata. Nå er samtlige lagt inn i Kulturminnesøk og er tilgjengelig på nett for alle.

Foto: Kullbrennere, kolere, I Tyskland på 1800-tallet (ukjent fotograf)


Kullmilene var ovnene som produserte kull til alle jern-, kobber-, glass- og sølvverk, før de tapte konkurransen med billig steinkull, forklarer Bernt-Egil Tafjord. Først nå har vi oversikten over omfanget og lokaliseringen av denne virksomheten i Øvre Eiker, med hjelp fra Riksantikvaren og programmet CultSearcher. Les mer her. Kullmilene ligger i dag ute skogene som sirkulære platåer med en grøft eller groper rundt på mellom 10 og 20 meter i diameter, som minner etter et utdød yrke som var helt sentralt i metallfremstillingen fra 1600-tallet til 1800-tallet.

Kart: Utsnitt fra Kulturminnesøk


Kullmilene ligger i Riksantikvarens innsynsløsning Kulturminnesøk på kulturminnesok.no, sammen med andre registrerte kulturminner fra nyere og eldre tid.

Ønsker du en annerledes turopplevelse i høst kan f.eks. bruke på mobiltelefon eller nettbrett med nett-tilgang og gps ute på tur og bli den første som gjenkjenner disse kulturminnene i terrenget på flere hundre år. Dersom du har lyst til å øve deg på å gjenkjenne kullmiler så ligger det en i skogholtet like ved Eikertun i Hokksund.

Øvre Eiker kommune minner om at vanlig skikk og bruk gjelder når man skal se etter kulturminner: Vis hensyn i områder med dyrket mark og bebyggelse. Om nødvendig må du spørre grunneieren på stedet.


Dersom du ønsker å lese litt om kullmilene finner du et kapittel om kulldriften og forholdene i dette yrket ved Bærums Verk her. 

Nyttig informasjon om Kulturminnesøk finner du her.

 

Opprettet: 23.08.2019 14:35