Øker potten for startlån

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:06.06.2019 15:42

Formannskapet gikk i møtet 5. juni enstemmig inn for å øke potten for startlån med 10 millioner for inneværende år, slik at den i 2019 er på totalt 25 millioner kroner. Det betyr at flere innbyggere som har problemer med å få lån i vanlig bank, kan få mulighet til å eie egen bolig.

Virkemiddel mot fattigdomAt flere kan få startlån, betyr at flere kan få oppfylt drømmen om å eie egen bolig. Foto: Sunniva Riste-Bjørkli

Det er Husbanken som gir startlån, men det er kommunen som behandler søknadene fra privatpersoner om å få et slikt lån. Husbankens mål er at vanskeligstilte, og spesielt barnefamilier, som ønsker å eie egen bolig, skal få mulighet til det. Å bedre boforholdene for disse barnefamiliene bidrar til å trygge oppveksten for barna. Startlån er et av de viktigste virkemidlene for at de med lav inntekt også skal kunne komme seg inn på boligmarkedet.

Flere skal få hjelp

Hittil i år har seks barnefamilier i Øvre Eiker fått startlån til kjøp av bolig. Det er i tillegg gitt forhåndsgodkjenning til en rekke familier, og flere kandidater er i dialog med kommunen. Per 22. mai var alle startlånsmidlene utlånt eller disponert. På tross av forhåndsgodkjenning, kan det ta lang tid før de finner en bolig i en prisklasse de har råd til. Når hele potten er disponert, kan kommunen ikke gi tilsagn på flere startlån før man ser om de som har fått forhåndsgodkjenning greier å realisere sin husdrøm.

Dersom kommunestyret også sier ja til økningen av startlånpotten som formannskapet gikk inn for, vil Øvre Eiker kommune allerede i år være i stand til å hjelpe enda flere som sliter med å komme inn på boligmarkedet.

Les den politiske saken om startlån.

Opprettet: 06.06.2019 15:35