Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Oppfordrer til økt testing og mindre reising

Grøner, Cathrine Endret:09.03.2021 17:10

​Smitten øker i Oslo og kommunene rundt. Vi kan være på vei inn i en tredje smittebølge, som denne gangen domineres av mer smittsomme virusvarianter.

Smitten øker i Oslo og kommunene rundt. Vi kan være på vei inn i en tredje smittebølge, som denne gangen domineres av mer smittsomme muterte virusvarianter.

Ordfører Knut Kvale og kommuneoverlege Anne Aune har to viktige oppfordringer til innbyggerne i Øvre Eiker: test dere – også ved kun lette symptomer, og unngå å reise til Oslo og omegn.

Bekymret for innreisesmitte

Mange har vinterferie denne uka, og påsken er like rundt hjørnet. Det kan fort friste med en bytur når gåsungene spretter, men det er også i Oslo – og kommunene rundt – at sannsynligheten for å bli smittet kanskje er aller størst akkurat nå.

- Vi er ekstra bekymret for innreisesmitte nå, altså at folk reiser mye på tvers av kommunegrenser og tar med seg smitte hjem igjen, sier ordfører Knut Kvale. Han oppfordrer folk til å tenke seg om før de reiser ut av kommunen på fritidsreiser. – Jobber du i Oslo og har mulighet til å ha hjemmekontor, fortsett med det. Såkalte «unødvendige reiser» er fortsatt frarådet av regjeringen. Kanskje vi kan driste oss til å si at fritidsreiser ut av vakre Øvre Eiker når påskesola steker og løvet straks spretter på trærne i alle fall er unødvendig, sier ordføreren med et smil.

Test dere - også ved kun lette forkjølelsessymptomer!

Kommuneoverlege Anne Aune sier at selv om smittetrenden i Øvre Eiker og omegn har vært lav den siste tida, har pilene begynt å peke i feil retning. Med den ekstra smittsomme varianten av viruset, øker sannsynligheten for smittespredning i en sårbar periode da de færreste er ferdig vaksinert.

- I Viken fylke er allerede halvparten av alle som er smittet, smittet med den britiske mutasjonen av viruset. Folkehelseinstituttet tror at de ulike mutasjonene vil dominere i smittebildet i løpet av våren, sier kommuneoverlegen. - Den britiske mutasjonen er langt mer smittsom enn virusvariantene vi har sett til nå. Derfor er det kjempeviktig at alle som tror de kan være smittet, også de med bare lette symptomer, teste seg i tida som kommer, understreker hun. 

Klikk her for å bestille koronatest på Helsenorge.no

Ekstra tiltak i vinter- og påskeferie

Øvre Eiker er ikke en typisk hyttekommune, men like fullt reiser mange gjennom kommunen vår på vei til hytta – og hjem igjen. Kommunen innfører ekstra smitteverntiltak på utsatte steder for å forebygge smitteutbrudd forårsaket av gjennomreisende, både i vinter- og påskeferien.

- Vi har sørget for økt smittekontroll på typiske stoppesteder som bensinstasjoner, spisesteder og butikker ved gjennomfartsårene langs E134 og Rv35, sier kommuneoverlegen. I tillegg til dette bidrar årets russekull med å dele ut munnbind og sjokoladehjerter til de gjennomreisende på de samme stedene, de dagene det forventes mest trafikk. Russen er flankert av store plakater som minner folk på at koronaviruset ikke har tatt vinterferie.

Mer informasjon om koronavirus

Les om lokale smitteverntiltak, testing og symptomer med mer på samlesiden for koronavirus. Klikk her for å lese mer.

Opprettet: 09.03.2021 17:03