Øver på beredskap

Grøner, Cathrine Endret:10.11.2017 14:47
Illustrasjonsfoto av brannen i Hokksundhallen tidligere i år. Foto: Grøner

​Beredskapsarbeid er viktig for Øvre Eiker kommune. Mandag samlet kommunens ledere seg for å lære mer om opprettelse av evakuerings- og pårørendesenter.

Beredskap betyr å være forberedt. Bruker du bilbelte, har du batteri i røykvarslerne hjemme eller innboforsikring, så er du i beredskap. Jobben med beredskap i en kommune er ikke et prosjekt som startes og avsluttes, men en kontinuerlig forbedring som blant annet innebærer å øve på mulige scenario og sette beredskap tydelig på agendaen for alle ansatte. En krisesituasjon er ikke dagen for å være kreativ – man må være forberedt.

Både Hans-Petter Christensen, tidligere rådmann i Lier kommune og nå assisterende Fylkesmann i Buskerud, og en Johan Audestad, distriktssjef i Sivilforsvaret, hadde møtt opp denne første mandagen i november for å lære kommunens ledere og ansatte mer om hvordan man oppretter og driver et evakuerings- og pårørendesenter. Førstnevnte var rådmann i Lier kommune under asylmottaksbrannen i samme kommune i 2010, og hadde mye nyttig erfaring fra hendelsen å videreformidle.

Fornøyd ordfører og rådmann

Et EPS skal ivareta de som er rammet i en krisesituasjon. Kommunen har utstyr for å opprette dette flere steder, og det er viktig å trene jevnlig for å holde seg kjent med utstyr, rutiner og eventuelle problemer som kan oppstå. Derfor ble alle ansatte som har tildelte oppgaver i et EPS igjen etter foredragene for en praktisk workshop. Ordfører og rådmann var begge fornøyde med læringsutbyttet av seminaret. Sammen med flere andre ledere og nøkkelpersoner i kriseledelsens stab sitter de i en beredskapsgruppe som treffes flere ganger i året for å sikre at kommunen er best mulig forberedt dersom noe skulle inntreffe.

Alltid beredt?

Beredskap er ikke bare en kommunal og statlig oppgave. Myndighetene anbefaler alle privatpersoner å oppbevare drikkevann, tørrmat, radio med batteri, fyrstikker, ved, førstehjelpsskrin, kokeapparat, stearinlys og batteridrevet lommelykt til syv dagers forbruk i hjemmet.

I en krisesituasjon vil kommunen kunne sende ut sms til alle sine innbyggere med informasjon, eventuelt kun innbyggerne i det rammede området (fasttelefonnumre blir oppringt). Dette fordrer at informasjonen kommunen har i sitt varslingssystem er riktig. Du kan selv sjekke og endre telefonnummeret ditt i varslingssystemet på denne siden.

Opprettet: 10.11.2017 14:34