Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Informasjon om rabiessmitte- og vaksinasjon

Grøner, Cathrine Endret:11.05.2019 21:21

​Har du spørsmål om rabies og rabiesvaksine? Skal du på et lengre utenlandsopphold i et område der det finnes rabiessmitte? 

Folkehelseinstituttet har fått mange henvendelser i etterkant av at en ung kvinne døde som følge av rabiessmitte på et norsk sykehus. I den forbindelse ønsker de å gi litt generell informasjon til deg som har spørsmål og rabiessmitte og rabiesvaksine til mennesker.​

Hvordan smitter rabies?

Smitte kan forekomme ved at et dyr i et område der rabiessmitte forekommer, biter, klorer eller slikker deg på en slimhinne eller på skadet hud. Dersom du blir bitt av en flaggermus, også i Norge, kan det også medføre rabiessmitte. Rabiessmitte forekommer også på Svalbard.

Hva gjør du, hvis du tror du har blitt smittet av rabies?

Dersom du tror du kan ha blitt smittet av rabies, må du ta kontakt med lege/helsevesen i området der du befinner deg så raskt som mulig. Hvis du har mulighet, rens området som har blitt utsatt så raskt som mulig etterpå, mens du venter på videre behandling. Rens området lenge (15 minutter) og grundig, bruk gjerne såpe og godt med rennende vann. Behandlingen består blant annet av rengjøring av sår og vaksinering mot rabies. Det er veldig viktig at behandling utføres så fort som mulig etter at mulig smitte kan ha oppstått. 

Hvem bør vaksinere seg mot rabies?

Vaksine mot rabies gir delvis beskyttelse i flere tiår. Dersom du er vaksinert fra før og blir utsatt for smitte, må du likevel vaksinere deg på nytt så snart som mulig (se forrige avsnitt). Dersom du skal bo eller reise i et område der rabies forekommer og hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig (spesielt om oppholdet varer mer enn én måned), dersom du skal reise i et område med rabies der du kan komme i kontakt med dyr eller være utsatt for dyrebitt (for eksempel safari eller sykkeltur) eller du har barn som skal bo eller reise i et område der rabies forekommer, og det er en risiko for at barnet kan komme i kontakt med smitteførende pattedyr uten at foreldrene får vite det, bør du vurdere rabiesvaksine til deg/familien før reisen. Du kan ta kontakt med Familiesenteret dersom du ønsker å vite mer om reisevaksinasjoner.

Hvordan forebygge rabiessmitte?

Betegnelsen "rabiesfrie land" brukes ikke lenger, men det finnes områder som regnes for å være mindre utsatt enn andre. Ved å unngå kontakt med (løs-)hunder og katter i utlandet, kan du forebygge å bli smittet. Dyret trenger ikke nødvendigvis å bite for at smitte skal overføres, og spesielt barn kan ha problemer med å forstå at det kan være smittefarlig dersom de blir slikket på eller klort av et dyr i utlandet, og derfor ikke si fra om hva som har skjedd til foreldrene. Se også øvrige avsnitt.

Flere gode råd på FHI.no

Skal du på utenlandsreise, ta gjerne en titt på Folkehelseinstituttet sine sider med generelle råd til hvilke forberedelser du kan gjøre for å få en fin og trygg tur - klikk her for å lese mer.

Opprettet: 11.05.2019 13:24