Beredskap i hjemmet - en sikker hverdag

Grøner, Cathrine Endret:09.08.2018 17:27
Illustrasjonsfoto av våt skogsbilvei (Pexels)

Det sies at fleste ulykker skjer i hjemmet. Her kan du lese om hvordan du kan forberede hjemmet ditt på kriser og uforusette hendelser.

​Dersom du og din familie blir isolert av været eller mister strømmen i flere dager, blir unntakstilstanden vesentlig enklere å takle om hjemmet er godt forberedt for en uforusett situasjon.Tenk gjennom hvilke hendelser som kan ramme ditt hjem i området der du bor, og skaff deg et lite reservelager av det du kan ha bruk for i en uforutsett situasjon.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler at alle husstander har følgende, til noen dagers forbruk:

• Drikkevann
  • Tørrmat
  • Radio med batterier
  • Lommelykt
  • Stearinlys
  • Fyrstikker
  • Ved
  • Førstehjelpsutstyr
  • Kokeapparat som går på gass eller rødsprit så du kan få deg litt varmmat
  • Kontanter
  • Medisiner du er avhengig av
Hvis du er kritisk avhengig av strøm, bør du vurdere å anskaffe et nødstrømsaggregat - dette får du kjøpt hos f.eks. jern/byggevareforhandlere. For å kunne ha nytte av et slikt aggregat, må du også oppbevare en viss mengde egnet drivstoff. Dette må gjøres på en forsvarlig måte for å forhindre brann, les mer om dette på sikkerhverdag.no.

Forbered deg på ekstremvær

Du kan gjøre visse tiltak om du vil forberede deg på storm eller flom. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har følgende anbefalinger:

• Rydd hagen; sikre store, løse gjenstander, flytt mindre gjenstander inn
  • Flytt eller sikre større gjenstander som båt eller campingvogn.
  • Sjekk taket for løs takstein og løse plater
  • Rens takrenner, avløpsrør og sluk
  • Sørg for at takrenner, antenner og presenninger er godt festet
  • Rydd verdier og elektriske apparater opp fra kjelleren
  • Lukk vinduer og dører godt
  • Ikke ta på strømledninger
  • Det er ikke uvanlig at man finner strømledninger liggende på bakken etter et kraftig uvær. Om du oppdager disse, meld fra til det lokale nettselskapet. Hold god avstand og ta ikke på strømledningene, det kan være farlig

Ved hendelser som ekstremvær eller andre kriser, vil kommunens hjemmesider bli kontinuerlig oppdatert med ny informasjon til innbyggerne om situasjonen tilsier at det er behov for det. Følg kommunen på Twitter eller Facebook for å enkelt kunne holde deg oppdatert i en krisesituasjon.
Opprettet: 07.08.2018 12:39