Beredskap i hjemmet - en sikker hverdag

Grøner, Cathrine Endret:31.10.2019 18:33

Du er en del av Norges egenberedskap. Dersom strømmen går over lengre tid, eller om hjemmet ditt blir isolert av været, bør du ha mat, drikke og utstyr stående til å klare deg selv i 72 timer.

De fleste av oss er helt avhengig av strøm i hverdagen; til oppvarming, lys, matlaging, varmtvann og elektriske apparater. Uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer. Sjansen er kanskje ikke så stor, men det kan skje. Da bør du være forberedt. Med et lite reserverlager av det du er mest avhengig av – vann, mat, medisiner og varmekilder – er du bedre rustet for å klare deg selv noen dager.

Dette bør du ha i ditt eget beredskapslager hjemme:

• 9 liter vann per person (klikk her for å lese om hvordan du lagrer vann over tid)
  • to pakker knekkebrød per person
  • en pakke havregryn per person
  • tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
  • tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
  • noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
  • medisiner du er avhengig av
  • ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
  • grill eller kokeapparat som går på gass
  • stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
  • fyrstikker eller lighter
  • varme klær, pledd og sovepose
  • førstehjelpspakke
  • batteridrevet DAB-radio
  • batterier, batteribank og mobillader til bilen
  • våtservietter og desinfeksjonsmiddel
  • tørke-/toalettpapir
  • litt kontanter
  • ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
  • rødsprit til oppvarming og matlaging
  • jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)

Slik kan du dekke grunnleggende behov i tre døgn

De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.

Har dere det mest nødvendige på plass slik at dere kan klare dere selv i minst tre dager, er dere rustet for å komme dere gjennom de fleste kriser. Om krisen blir langvarig har dere med disse forberedelsene kjøpt dere tid og rom til å planlegge videre. Samtidig bidrar dere også til at de som trenger det mest kan få hjelp først.

Finn flere tips på sikkerhverdag.no

www.sikkerhverdag.no finner du flere tips til hvordan du kan forberede deg selv, familien din og hjemmet ditt. Teksten over er hentet fra sikkerhverdag.no. Du kan også følge Sikker hverdag på Facebook for jevnlige tips og oppdateringer.

Hvis du er kritisk avhengig av strøm, bør du vurdere å anskaffe et nødstrømsaggregat - dette får du kjøpt hos f.eks. jern/byggevareforhandlere. For å kunne ha nytte av et slikt aggregat, må du også oppbevare en viss mengde egnet drivstoff. Dette må gjøres på en forsvarlig måte for å forhindre brann, les mer om dette på sikkerhverdag.no.

Forbered deg på ekstremvær

Du kan gjøre visse tiltak om du vil forberede deg på storm eller flom. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har følgende anbefalinger:

• Rydd hagen; sikre store, løse gjenstander, flytt mindre gjenstander inn
  • Flytt eller sikre større gjenstander som båt eller campingvogn.
  • Sjekk taket for løs takstein og løse plater
  • Rens takrenner, avløpsrør og sluk
  • Sørg for at takrenner, antenner og presenninger er godt festet
  • Rydd verdier og elektriske apparater opp fra kjelleren
  • Lukk vinduer og dører godt
  • Ikke ta på strømledninger
  • Det er ikke uvanlig at man finner strømledninger liggende på bakken etter et kraftig uvær. Om du oppdager disse, meld fra til det lokale nettselskapet. Hold god avstand og ta ikke på strømledningene, det kan være farlig

Ved hendelser som ekstremvær eller andre kriser, vil kommunens hjemmesider bli kontinuerlig oppdatert med ny informasjon til innbyggerne om situasjonen tilsier at det er behov for det. Følg kommunen på Twitter eller Facebook for å enkelt kunne holde deg oppdatert i en krisesituasjon. Ved hendelser i andre deler av landet, eller større kriser, følg med på Kriseinfo.no på nett, Facebook eller Twitter.
Opprettet: 07.08.2018 12:39