Eikerungdommen sykler for miljøet

Grøner, Cathrine Endret:01.10.2019 19:03
Kommunedirektøren tar en selfie med gjengen rett før avreise.

​Seks ungdommer fra Øvre Eiker har reist til Latvia for å delta i Erasmus - prosjektet "Youth for less waste".

Prosjektet har som målsetning å lære ungdommen å redusere mengden søppel de kaster, og ikke minst å spre informasjon om hvordan andre kan gjøre dette.

- Vårt prosjekt er laget av og for ungdom og deres behov. Enten det handler om kommunikasjon, organisering, prosjektering eller rent praktiske løsninger for å redusere mengden søppel i hverdagen – det er mye hver og en av oss kan lære og oppnå gjennom dette prosjektet, skriver arrangøren selv.

Ungdommene får utdelt hver sin sykkel når de ankommer Riga. De har på forhånd forberedt seg godt gjennom å planlegge hva de har pakket med seg for å kunne unngå å kjøpe varer som produserer søppel i etterkant. Foran dem ligger 20 mil på sykkelsetet, mange nye erfaringer og venner fra ulike kanter av verden.

Vi ønsker dem lykke til og god tur! Du kan følge ungdommene på Youth for less waste på Facebook.

Slik reduserer du eget søppel

I følge Norges Naturvernforbund kaster gjennomsnittsnordmannen ca. 440 kilo søppel i året. De har følgende tips til deg som vil prøve å kaste mindre:

- Spis opp maten!
Vi kaster 230 000 tonn spiselig mat årlig. Sjekk knepene for mindre matsvinn.

- Kjøp og selg brukt
Det meste kan kjøpes brukt. Bruktsalg holder hjulene i gang uten å tilføre miljøet nye belastninger. Husk også å selge eller gi bort brukbare ting du vil kvitte deg med. Se Grønn Hverdags oversikt over bruktbutikker.

- Unngå impulskjøp
Planlegger du handleturene og skriver handleliste, er det mindre sjanse for at du kommer hjem med ting du ikke har bruk for. Feilkjøp skjer som oftest når man er usikker på hva man virkelig trenger.

- Velg kvalitet og tidløst design
Produkter med god kvalitet og lang levetid er best for miljøet - og oftest mest verdifulle for deg som eier dem også. Stol på din egen smak, den forandrer seg neppe like fort som motene.

- Reparer
Hvis du reparerer i stedet for å kaste og kjøpe nytt, bidrar du til verdiskaping uten å forbruke ressurser og lage avfall.

- Bruk ting om igjen
Kanskje kan tingene du vil kaste brukes likevel. Holder det å skifte fronter på kjøkkenskapene? Kan sofaen bli ny med nytt trekk? Kan buksen bli til en shorts? Hva med å bruke baksiden av papiret til handlelister?

- Unngå engangsprodukter
Forsøk å unngå engangsprodukter som papptallerkener, plastkrus, engangsgriller, engangskameraer, plastbæreposer og engangskluter. Det finnes gode alternativer for de fleste anledninger.

- Gi bort opplevelser og tjenester
De fleste av oss har huset fullt av ting, så å finne på en god gave er en utfordring. Hva med å gi bort (eller ønske seg) en opplevelse eller en tjeneste? Du kan finne noen forslag her.

- Stopp uønsket reklame
Hvis du ikke leser reklamen du mottar er den ikke annet enn overflødig papir. Her kan du bestille Nei takk til reklame-klistremerke.

Kilde: Naturvernforbundet

Hva er Erasmus+?

Erasmus+: Youth in Action er et EU-program for unge og ungdomsarbeidere i alderen 13-30 år. Programmet er en del av Erasmus+, som tar for seg ulike livslange læringsinitiativer innen høyere utdanning og på skoler, for både elever og voksne.

Opprettet: 01.10.2019 18:48