Inspirasjon og kunnskap på yrkes- og utdanningsmessa i Eiker

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:31.01.2019 14:10

Onsdag 30. januar var det igjen duket for en av regionens største yrkes- og utdanningsmesser. Hokksund ungdomsskole fyltes opp av elever og foreldre, på jakt etter kunnskap og inspirasjon.

Kokkelevene fra Rosthaug vgs hadde laget smaksprøver til messa. Foto: Sunniva Riste-BjørkliYrkes- og utdanningsmessa i Eiker ble i år arrangert for sjette gang. Messa er et stort samarbeidsprosjekt mellom Eiker videregående skole, NAV Øvre Eiker, Nedre Eiker kommune, Øvre Eiker kommune og et stort antall frivillige fra Mjøndalen og Hokksund Rotary Klubb. Nesten 1000 personer besøkte messa i år, både elever fra 10.-klassene i Øvre og Nedre Eiker med foresatte, VG3-elevene fra Eiker videregående og Voksenopplæringen i begge kommuner. Godt over 100 representanter for ulike yrker og akademiske og yrkesrettede utdanninger brukte av fritiden sin på å orientere og svare på spørsmål fra elevene.

-Så inspirerende

Deimante Kaupaite og Simarjit Kaur Gill fra Eiker vgs i samtale med kommuneadvokat Halvard Grønli. Foto: Sunniva Riste-BjørkliVed advokatstanden i messehallen står Deimante Kaupaite (18) og Simarjit Kaur Gitt (18) i ivrig samtale med kommuneadvokat Halvard Grønli. Jentene går 3. klasse studiespesialisering på Eiker videregående og har klare tanker om hva de vil videre.
- Vi var her på messa i 1. klasse også, men da var jeg mindre bevisst på yrkesvalg. Nå er det en annen og enda bedre opplevelse å komme på messa fordi veien videre er mye klarere. Jeg tenker å studere juss, og da er det fint å få snakke med dem som jobber advokater, sier Deimante. Hun er spesielt interessert i å få høre om mulighetene etter endt utdanning.
- Det er jo viktig for meg å få vite at jeg ikke kaster bort mange års utdannelse hvis jeg ikke får jobbe etterpå eller må jobbe med noe jeg ikke liker. Men nå ser jeg alle mulighetene etter endt studium, så jeg er inspirert.

Vil kombinere ulike fag

Et yrende liv i messehallen på årets Yrkes- og utdanningsmesse i Eiker. Foto: Sunniva Riste-BjørkliKlassevenninnen Simarjit er også interessert i juss, men tenker å kombinere fag.
- Vi har vært på foredrag med universitetene for å få høre mer om mulighetene der. Det var nyttig, og jeg tenker at en eller annen form for internasjonale studier, kombinert med statsvitenskap og juss, passer meg bra, sier hun.
Jentene er svært positive til at det finnes et lokalt messetilbud hvor de kan finne ut mer om studier videre og yrkesvalg.
- Det er utdanningsmesse på Lillestrøm også. Det er langt å reise, så det er kjempebra at det arrangeres messe her i Hokksund, mener jentene før de fortsetter turen rundt i messehallen.

-Tenk på hva som passer degMessa kan ikke gjennomføres uten mye hjelp fra frivillige i Mjøndalen og Hokksund Rotaryklubb. Foto: Sunniva Riste-Bjørkli

Rådmann i Øvre Eiker kommune, Trude Andresen, besøkte også yrkes- og utdanningsmessa. Hun håper elevene tenker seg godt om når de velger fag.
- Ikke tenk så mye på hva andre forventer, men velg etter hva du liker og er god på, oppfordrer hun. Rådmannen trekker fram ulike yrker som det vil bli stort behov for også framover.
- Hvis jeg skal dra fram noen spesielt, vet vi at det kommer til å bli bruk for fagarbeidere av alle slag i framtida, så studiespesialisering trenger ikke å være det riktige valget for deg. I kommunen har vi behov for gode medarbeidere innen mange ulike yrkesgrupper, og det er en mye mer spennende og variert arbeidsplass enn mange tror, avslutter hun.

Blide damer på messestand for NAV. Foto: Sunniva Riste-Bjørkli

Det er aldri for sent å lære seg noe nytt. Mattelærer ved Kongsberg vgs prøver cello for første gang på messa. Foto: SRB

Opprettet: 31.01.2019 12:01