Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Covid-19: oppfriskningsdose til enkelte grupper

Grøner, Cathrine Endret:29.04.2022 18:45

To grupper kan få en oppfriskningsdose (fjerde dose) med koronavaksine: personer med alvorlig svekket immunforsvar, og personer over 80 år. I begge tilfeller gjelder tilbudet for de som har tre vaksinedoser fra før, og som ikke har fått Covid-19 etter å ha fått vaksinedose 3.

Dose 4 til personer over 80 år

Det åpnes nå for at personer 80 år og eldre som har fått 3 doser og ikke har gjennomgått koronasykdom etter dette, kan få en ny oppfriskningsdose hvis de selv ønsker det. Dosen kan gis tidligst 4 måneder etter siste oppfriskningsdose.

Vaksine til personer 80 år og eldre ikke er en generell anbefaling, men kan være nyttig dersom man skal reise til land med høyt smittetrykk. Vaksinen settes primært på apotek. Dersom det er behov for legetilsyn ved vaksinering eller annen tilrettelegging, settes vaksine på Eikertun. For bestilling av time, klikk her for å gå til vaksinesiden.

Dose 4 til personer med alvorlig svekket immunforsvar

Personer med alvorlig svekket immunforsvar har ofte dårligere respons på vaksiner sammenliknet med friske personer.  De anbefales derfor 3 doser koronavaksine som grunnvaksinasjon og i tillegg én oppfriskningsdose tre måneder etter dose 3. I denne pasientgruppen er det fortsatt mange som ikke har tatt den oppfriskningsdosen som er anbefalt (dose 4). Det er derfor viktig at flere gjør det, for å minske risikoen for alvorlig koronasykdom. Oppfriskningsdosen kan tas selv om det har gått mer enn 3 måneder siden forrige vaksinedose.

Anbefaling om en 4. dose (oppfriskningsdose) gjelder hvis du har

  • Alvorlig svekket immunforsvar grunnet sykdom

eller

  • Bruker immundempende medisiner

Du trenger ikke å ta oppfriskningsdose dersom du har gjennomgått koronainfeksjon etter at du har tatt tre vaksinedoser.

Vaksinen settes på Eikertun helsehus. For bestilling og mer informasjon, gå til samlesiden for vaksine.

Mer koronainfo finner du ved å klikke her.


Opprettet: 29.04.2022 18:41