Vannstanden senkes i Himsjø

Grøner, Cathrine Endret:13.07.2018 10:55
Illustrasjonsfoto av kornåker (Kaboompix/Pexels)

​Jordbruket i Eiker er i en svært kritisk situasjon på grunn av tørken. Gårdbrukere som har vanningsanlegg med vann fra Hoenselva, opplever nå at vannføringen er så lav at vanningsanleggene ikke lenger kan kjøres. Det er kritisk fordi vanning som har som allerede er gjort, ville være bortkastet hvis vanninga måtte stoppe nå.

Øvre Eiker kommune har blitt kontaktet av gårdbrukere som ber om å få øke vannføringa i Hoenselva ved økt uttak fra Himsjø. I samråd med Øvre Eiker Energi AS har kommunen gitt tillatelse til å øke uttaket fra Himsjø med en reduksjon i vannstanden på inntil 10 cm.

Praktisk skal dette gjøres ved å legge midlertidige rør over damkrona. Kommunen kommer til å følge utviklingen dag for dag, og det skal ikke tas ut mer vann enn det som er nødvendig for å holde vanningsanleggene i gang.

Kommunen ber om forståelse for at det er en ekstraordinær situasjon i landbruket på grunn av tørken. Det er flere husdyrprodusenter som henter vann fra Hoenselva. Det er avgjørende viktig å kunne redde mest mulig av avlinga til vinterfôr. Hytteierne på Himsjø blir orientert om tillatelsen via lederen av hytteeierforeningen.

Du kan lese mer om situasjonen i landbruket her.

Opprettet: 13.07.2018 10:46