Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Ta vannveien i sommer

Grøner, Cathrine Endret:18.07.2017 16:12
Illustrasjonsbilde av kajakk. Foto: Grøner

Hjemme i sommer? Det er mange måter å bruke naturen i Øvre Eiker og omegn på, hva med å prøve deg på en av de mange elvene?

- Det koster lite å begynne med padling, sier Gro Karlsson, leder av Eiker padleklubb.  - Det du trenger for å finne ut av om padling er noe for deg er noe de aller fleste har fra før. Vanlig sommerbekledning, et par ulltrøyer og vindjakke eller regntøy.  Håndkle og et sett skiftetøy om uhellet er ute, - at du blir våt og kald og må skifte underveis.

Padling er en kompis- og familieaktivitet som passer for barn i alle aldre. Det vil si at en alltid bør padle i følge med andre. Vest er påbudt også i kajakk. Det er mange elver å padle på i Øvre Eiker og omegn. Her får du et par utfyllende tips til turer i området - flere turtips og mer informasjon om hvordan du kan komme i gang, finner du på Eiker padleklubb sine hjemmesider. Padleklubben arrangerer også fellesturer som er åpne for alle, noen ganger i året.

Vær oppmerksom på at det er Gyro-smittefare fra Drammensvassdraget til andre vassdrag. Sørg for at kajakk, utstyr og bekledning er rengjort og tørt før du legger turen til andre vassdrag. 

Fra Hokksund til Drammen

Vannveien fra Hokksund til Ypsilon i Drammen er 17-18 km lang en vei, og strekningen lar seg padle tur-retur. Skal du begge veier, bør du sette av en hel dag og muligens velge å padle Drammen - Hokksund og retur for å få medstrøms ned igjen.  

Vannføringa i Drammenselva kan ha en fart på alt fra 1-2 km/t til 4-5 km/t og vel så det. Padler du og motstrøms vil det si at du må padle raskere enn farta elva holder i motsatt retning for å ha framdrift i kajakken.

Turen på Drammenselva er i et område med en del bilstøy, men lukker du ørene for lydene trafikken produserer får du flotte naturopplevelser underveis.

Strekningen kan padles langs begge elvebreddene. Hagaøya kan padles på begge sider.  Velger du å ta inn mellom Tjuvøya  og Hagaøya kommer du på innsiden og kan padle langs gangstien på Loesmoen.  Her er du best skjermet mot støyen fra riksveien.  Det er fin natur og i et område med mye å se på langs land.

På Steinberg passerer du utløpet til Loesmoen.  På neset der er det en liten strand og på land står en rastebenk.  Har du barn med på tur er dette en egnet plass for en kort rast.

Etter begge Mjøndalsbroene kommer du til et område med litt strøm og små hvirvler i vannet.  Her er det greit å holde seg på høyre side og runde tangen ved gamle Papyrus. 

 Etter høyresvingen med varierende padleutfordringer er det kort vei til Ytterkollen. Du er da vel halvveis til Drammen og det er naturlig å gå på land på sandstranda der det er gode bademuligheter, tilgang til grill og en god matpause før turen går videre.  Ytterkollen vel holder området ryddet og brukervennlig.

Sommerstid er det fint å krysse Drammenselva før Langesø og holde til venstre langs Åssida.  På Drammen camping kan det være muligheter for innkjøp av is og kaldt drikke.  

Videre går ferden forbi Landfallbroa, nye Sund bru og ankommer Ypsilon.  Her er det fint å gå i land på høyre side av elva. Andre steder det er fint å gå i land er litt tidligere på stranda ved Central garasjen (16 km).  Eller du kan padle ned under Holmen broa og gå i land på flytebryggene til Gyldenløve kajakkklubb.

Tre elver - Loeselva

Tre elver på en tur er en sjeldenhet, men noen ganger når vannstanden tillater det er det mulig å padle fra Vestfosselva, inn i Loeselva og ut og opp Drammenselva på returen.  Turen er omtrent 10 km og egner seg for de fleste. Barn synes turen er spennende.  Elva er smal, svingete og byr på utfordringer med å padle gjennom buskas og kratt, under nedfallstrær på ulike måter. 

Utgangspunktet for turen er stranda nedenfor klubbhuset til Eiker padleklubb med adresse Loe Bruk, Hokksund. Du starter med å padle i retning Vestfossen til Byggmakker der Vestfosselva deler seg og du padler gjennom den første viadukten i Loeselva.  Elva svinger seg og bukter seg vei gjennom den ene viadukten lengre enn den andre.  Det er i alt 6-7 viadukter med ulik lengde og utforming. 

Det er vanskelig å få gode padlekart over denne turen, men går du på internett og finner frem et kart over området, så er det mulig å hente frem et egnet utsnitt over hele rundturen.  Alternativt kan du ha mobilen i vanntett pakkepose og følge med på GPS`n om du ønsker å vite hva som skjuler seg bak busker og autovern.

Loeselva ender sine dager på Steinberg.  Der er det fint å gå på land på Øya, - rett etter gangbrua som går fra Loesmoen til øya.  Det er ei lita strand der som er velegnet til en pause.  Et flott sted for beinstrekk og bespisning ved rasteplassbordet som står nede ved vannet der Loeselva renner ut i Drammenselva.

På returen er det fint å holde seg på høyre side av elva, langs Loesmoen og på innsiden av Hagaøya. Deretter kan du velge om du vil krysse elva og padle innom Hokksund camping der det er mulig å kjøpe både middag og is.  Innenfor den øya campingen ligger på går elveløpet gjennom et rør, og kajakken må bæres et lite stykke over land.

Det er idyllisk å padle gjennom Hokksund camping.  Når du er kommet til bakevja der båtene ligger til kai er det nødvendig å gjøre en vurdering av vassføringa i Drammenselva.  Dersom den går stritt er det et godt tips å skrå kajakken opp mot strømmen - i retning Hokksund brua.  På den måten vil du kunne sikte noe ovenfor klubbhuset til Eiker padleklubb, båten blir ført nedover og du vil kunne navigere deg trygt tilbake til utgangspunktet.

Denne turen kan passe for nybegynnere om sommeren, og mer øvede gjennom hele året. 

Vestfosselva

Denne turen starter motstrøms, som er praktisk om du skal padle elva tur/retur.  Medstrøms på returen er en god belønning når du finner det for godt å snu.

Vestfosselva er vakker gjennom hele året.  Bekledningen er etter vanntemperaturen og skiftetøy og håndkle er faste følgesvenner på tur i tillegg til matpakke og drikke etter ønske.

Den første svingen etter klubbhuset på Loesmoen kan være vrien å forsere etter at en kabel-ned graving resulterte i en ny terskel i elva.  Dersom det er stridt der, så er det fornuftig å gå i land og bære kajakken gjennom skogholtet.  Beveren har vært hjelpsom og ryddet vei for den slags ferdsel.

Padler du fra Hokksund kommer du opp til sentrum der gangbroa og jernbanebroa krysser elva.  Her er det fint med en samling og tid til å nyte livet som padler.

Ved «saga» deler elva seg, og den snor seg videre under E134 og under Eikersenterbroa.  Da er det er like før man er "ute av sivilisasjonen", med  godt beiteland på venstre side av elva der gresset er grønt og fristende for sauer og lam.  Den flotte skråningen tvers ovenfor er tidvis beiteplass for hester.  Det er flotte dyr å skue opp til fra kajakken.

Du er litt over halvveis til Vestfossen når du kommer til Bomenga, eller "Geiteplassen" der "de tre bukkende Bruse" holder til. De beiter og besørger et vakkert naturlandskap langs elva.  Geitene er av det nysgjerrige slaget som kan gå ut på broa, skrape med klovene sine eller titte forundret ned på oss der vi flyter under dem.

Dette er en plass det kan være greit å snu på om armene føles lange og kroppen gir signaler om at nok er snart nok.  Om du vender baugen nedover følger du yttersvingene, der det er mest strøm.  For å ha kontroll og styring på kajakken er nødvendig at båten har mer fart enn vannet, styrefart, når du padler medstrøms.  

Utpå sommeren beiter det hester rett ovenfor "Geiteplassen".  Der er det lurt å holde seg mot midten av elva.  Det er lite fristende å få en vadende hest om bord. Blir dyra skremt kan de komme til å sparke etter oss. Vi holder oss på avstand og nyter synet av de store grasiøse hestene og observerer hvordan de ter seg.

Resten av turen går i områder med jorder på begge sider av elva.  Når det er flom lar det seg gjøre å padle over land.  Vestfosselva breier seg til glede for oss som padler og til fortvilelse for bøndene som driver jorda.

Fra Bomenga og videre opp elva er det et og annet sted der strømmen kan være litt stri, men om du holder deg langs land og i innersvingen er du godt plassert der det er minst motstrøm. I disse partiene kan du risikere å måtte ta litt ekstra i. Et godt råd er å holde båten i fremdrift og komme deg inn i ei bakevje før du tar en pustestopp.

Nå ser du fasadene på kraftstasjonen i Vestfossen, er målet er i sikte. I tillegg er det mulig å padle til du "møter veggen", en sjeldenhet på turer til lands og til vanns.

I Vestfossen er det fint å gå i land på begge sider av elva.  Strekk godt på beina.  Ta deg gjerne en liten tur, før du setter deg ned og nyter medbragt mat og drikke.

God tur!


Opprettet: 18.07.2017 15:01