Stor frivillig innsats under Yrkes- og utdanningsmessa i Eiker

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:02.02.2018 10:45

​31. januar gikk årets Yrkes- og utdanningsmesse i Eiker av stabelen. Et stort antall frivillige har stått på fra tidlig til sent for å gjøre messa mulig.

Ordfører Ann Sire Fjerdingstad med noen av de mange frivillige fra Rotary som jobbet under messa. Foto: Sunniva Riste-BjørkliOnsdag braket det igjen løs med det som er en av regionens største yrkes- og utdanningsmesser. Hokksund ungdomsskole fyltes opp av elever og foreldre, på jakt etter kunnskap og inspirasjon.

1000 timer frivillig arbeid

Hundrevis av elever strømmet til messa, både fra 10.-klassene i Øvre og Nedre Eiker, VG1 på Eiker videregående og Voksenopplæringen i begge kommuner. Yrkes- og utdanningsmessa i Eiker er et stort samarbeidsprosjekt mellom Eiker videregående skole, NAV Øvre Eiker, Nedre Eiker kommune, Øvre Eiker kommune og et stort antall frivillige fra Mjøndalen og Hokksund Rotary Klubb. De frivillige har til sammen lagt ned rundt 1000 (!) arbeidstimer både før, under og etter messa, med blant annet rekruttering av representanter for alle yrkene som står på stands, rigging og klargjøring av lokalene, være vakter, guide folk rundt og opprydding. Messehalen med over 100 utstillere. Foto: Sunniva Riste-Bjørkli

- Enestående innsats

Ordfører Ann Sire Fjerdingstad hyller de frivillige og den innsatsen de gjør.
- Det er helt enestående hvor mange som stiller opp gratis og bruker av tiden sin for å skape en slik viktig arena for ungdom i Øvre og Nedre Eiker. Denne messa hadde aldri kunnet gjennomføres i en slik skala uten den uvurderlige innsatsen fra de frivillige, så jeg vil komme med en stor takk til dem alle sammen. Det at vi klarer å skape en slik stor og flott messe for elevene, er så viktig fordi de står overfor store yrkes- og utdanningsvalg som påvirker livet deres framover, sier hun.

Bredt spekter av yrker og utdanninger

Godt over 100 representanter for ulike yrker og akademiske og yrkesrettede utdanninger stilte opp på messa, også disse på frivillig basis, for å orientere og svare på spørsmål fra elevene. For 10.klassingene fra Øvre Eiker er besøket på messa en deFv. Ane Sørby, Hannah Stenklev og Maren Andersen fikk inspirasjon av å gå rundt på messa. Foto: Sunniva Riste-Bjørklil av utdanningstilbudet i det obligatoriske faget Utdanningsvalg på ungdomstrinnet, som bl.a. har som formål å bidra til at flere foretar mer kunnskapsbaserte valg av utdanning og yrke. Ved messestanden for lærere, står venninnene Ane Sørby fra Vestfossen ungdomsskole og Maren Andersen og Hannah Stenklev fra Eknes ungdomsskole og lytter interessert. Maren er den av dem som har kommet lengst i å peke seg ut en retning for videre utdanning.
- Drømmen min er toppidrettslinje på Drammen vgs. Det virker kjempespennende. Jeg har også tenkt på å kunne undervise i gym på enten ungdomsskole eller videregående, så derfor ville jeg prate med læreren her for å få vite litt mer om mulighetene.
Selv om venninnene Hannah og Ane ikke har bestemt seg for hva de vil videre, synes de det er nyttig å være på messa.
- Jeg vet ikke hva jeg vil ennå, så jeg er åpen for mye. Men derfor er det ekstra nyttig med en sånn messe som dette, fordi jeg får mange inntrykk og kan gå rundt og snakke med folk fra forskjellige skoler og yrker. Det gir inspirasjon, sier Hannah.

Drømmer seg ut i skogen

Ved standene til Kongsberg vgs Saggrenda og Rosthaug vgs, finner vi Knut Borkholm og Håkon Hagaseth på skogsmaskinsimulatoren. Det øves Knut Borkholm prøver simulator for skogsmaskiner hos Kongsberg vgs' stand. Foto: Sunniva Riste-Bjørklipå å løfte og håndtere tømmerstokker, og fordi dette er maskiner til mange millioner kroner, brukes simulator aktivt i undervisningen for at elevene skal få nok trening. Knut liker å mekke og skru, så han er lysten på å velge noe innen bilmekanikk og lakkering. Håkon har derimot kommet til riktig sted.
- Å drive med anleggsmaskiner er det jeg vil. Bestefaren min har skog i Etnedal i Valdres, så jeg har vært med han ut og kjørt maskiner. Det ga mersmak, så det handler mest om å få klart for seg hvilken vei til målet som passer meg best, sier han, før det er hans tur til å overta spakene i simulatoren.
De to kameratene fra Hokksund ungdomsskole har hatt det klart for seg hvem de ville snakke med før messa.
- Jeg har hatt en klar tanke om hvem jeg skulle snakke med. Gjennom faget Utdanningsvalg, har det blitt klarere for meg hva jeg vil, så nå skal jeg fortsette rundt på messa og snakke med flere.

Opprettet: 01.02.2018 13:15