Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Universell utforming

Nordset, Caroline Endret:27.07.2018 15:09

Universell utforming er utforming av produkter og omgivelser på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker i så stor utstrekning som mulig uten behov for tilpasning og en spesiell utforming.

Universell utforming er en strategi for likestilling og deltakelse, og en strategi for planlegging og utforming av produkter og omgivelser. Ved å fokusere på funksjonelle prinsipper når et produkt eller et miljø planlegges, vil man tilfredsstille behovet mange har for godt tilrettelagte omgivelser, og samtidig gjøre løsningene gode for de som ikke har spesielle behov. Ved å fokusere på funksjonelle prinsipper i planleggingsfasen vil man samtidig kunne ivareta en estetisk utforming, enten det gjelder bygg, produkter eller omgivelser.

Målet med universell utforming er god tilgjengelighet på alle områder. Alle skal ha samme muligheter til personlig utvikling, samfunnsdeltakelse og livsutfoldelse. En person kan ha en funksjonsnedsettelse i form av skade på en kroppsdel eller i en av kroppens funksjoner. En funksjonshemming oppstår når det blir et gap mellom det enkelte individs forutsetninger og omgivelsenes utforming eller krav til funksjon.

Hvis du ønsker å lære mer om universell utforming, kan du se veilederen fra Direktoratet for byggkvalitet​.

 Kontaktinformasjon


Knut Anders Laag
Tlf. 32 25 13 16
Opprettet: 11.09.2013 13:33