Et friskere liv

Bjørnerud, Anne Merete Sørensen Endret:10.01.2017 21:03

​Else (59) er revmatiker. Hun gikk til fysioterapeut i mange år før hun ble henvist til Frisklivssentralen for tre år siden. Aktivitetene der har gjort henne psykisk og fysisk sterkere og hun har fått vennskap hun selv ikke visste hun savnet.

​Ny livsgnist

- Frisklivssentralen har hatt en helt enorm betydning for meg. Jeg har gått til fysioterapeut med visse mellomrom i mange år inntil fysioterapeuten min tipset meg om Frisklivssentralen. Der hjalp de meg med å finne det riktige tilbudet som passet for meg og mine behov. Etter mange år som hjemmearbeidende med to barn, som begge har diagnose, oppdaget jeg også at jeg fant igjen noe jeg ikke visste jeg hadde savnet; kollegaer. Jeg fikk nye vennskap, en trygghet, og en helt ny livsgnist etter å ha blitt med i Frisklivssentralen, forteller Else Rosland Ruud.
Else

Else har revmatisme. Diagnosen er Lupus også kalt SLE. Dette er en autoimmun sykdom som rammer blodbanen, indre organer, ledd, leddbånd, muskler, bein, brusk og sener. For hennes del ble Frisklivssentralen både et sted hun kunne møte nye mennesker og hvor hun kunne bli sterkere.

Livsstilsendring

Fysioterapeut Heidi Rhodén har henvist både Else og flere av sine pasienter til Frisklivssentralen. Heidi mener det er et bra tilbud for mennesker med forskjellige utfordringer og som trenger en livsstilsendring. Else hadde svært god effekt av treningen hos fysioterapeut, men hun ble henvist til Frisklivssentralen for å få hjelp til å endre livsstil.

- Mitt møte med Frisklivssentralen har ført til at jeg har blitt mye sterkere fysisk og jeg har ikke det samme behovet for fysioterapi som jeg hadde før. Som revmatiker kommer jeg til å måtte trenge individuell fysioterapi, men ikke i samme grad som før. Nå klarer jeg meg veldig godt med det tilbudet de har her på Frisklivssentralen, sier Else.

Måler fremgangHeidi Rhoden

På Frisklivssentralen får deltakerne faste dager for trening. Dette er gjør hverdagen lettere for mange som er ikke er i jobb, da de får noe fast å gå til hver uke. Det gjennomføres også tester som måler fysisk fremgang, noe som kan for mange kan være svært motiverende. Deltakerne møter mennesker i samme livssituasjon og kan utveksle erfaringer, og det arrangeres mange grupper som møtes privat både i helger og ferier.

Veien videre

- Etter endt treningsopplegg på Frisklivssentralen, prøver vi nå å starte opp flere små grupper som har fysisk aktivitet sammen. Når opplegget er over kan man fortsette i en slik gruppe som er en slags fortsettelse av Frisklivssentralen, men som ikke er en del av tremånedersopplegget. Det er mange som har behov for dette tilbudet, og derfor må man sette en grense på tre måneder. De som ønsker å utvikle seg, kan gjøre som meg og bli aktivitetsleder, forteller Else.

- Jeg var veldig alene på dagtid etter at jeg måtte ut av arbeid. Alle jobber jo, så det er veldig ensomt på dagen. Frisklivssentralen har gitt meg veldig mye. Utover den fysiske treningen har det også gitt meg mange venner, som jeg treffer på kveldstid og i helger. Det har bare gitt meg positive erfaringer, sier hun engasjert.

Motiverer hverandre

I følge Else har hverdagen blitt lettere. Både hun og familien merker endringen. - Jeg har blitt en helt annen person etter at jeg kom til Frisklivssentralen og ut i aktivitet sammen med andre. Vi motiverer hverandre, vet at vi presterer, og får en mestringsfølelse av å være der. Dette vises nok på meg, smiler Else.

Hun mener selv at den største forskjellen nok er den fysiske og psykiske styrken hun har fått, i tillegg til vennskapene. - Vi har utetrening i vær og vind. Selv om det er 15 kuldegrader drar vi ut, men da med brodder på skoene. Jeg håper å få fortsette med dette i mange år fremover.

Faste avtaler og god oppfølging

For mange er Frisklivssentralen med på å hjelpe dem til å endre livsstil. Slik var det også for Else. Mange kan slite med å endre livsstilen og derfor kan de faste avtalene og den gode oppfølgingen hjelpe, så ”dørstokkmila” ikke blir så lang.

- Mitt råd for å starte en livsstilsendring må være å prøve å komme i kontakt med en slik gruppe. Dette burde kanskje spesielt legene vite litt mer om. Jeg visste ingenting om dette før min fysioterapeut fortalte meg om det. Legen min har aldri nevnt noe slikt til meg. Det er jo det å komme i gang som kan være vanskelig. Det er mange som vil ha et stort behov for et tilbud slik som Frisklivssentralen. Slike opplegg burde kanskje fått litt mer oppmerksomhet, både kommunalt og nasjonalt, sier Else. Jeg gjennomgikk også en operasjon i januar 2016, og den treningen jeg fikk fra Frisklivssentralen før operasjonen, hadde meget stor betydning for resultatet av opptreningen etter operasjonen.

- Jeg har bare positive erfaringer med Frisklivssentralen og fysisk aktivitet. Det er som familien min sier; dette må du ikke slutte med. Jeg er sikkert i bedre humør nå enn jeg var før jeg startet. Det er helheten, hele mennesket, som er i fokus på Frisklivssentralen. Jeg vil anbefale alle å bli med på noe slikt som dette, avslutter Else med et stort smil.

Tekst: Nina Antonie Gulliksen.
Foto: Stig Jensen.

Les andre brukerhistorier

Aleksander sin historie om søvn lek og livsstil
Sammen om livsstilsendring