Lines livsstilsendring

Bjørnerud, Anne Merete Sørensen Endret:10.01.2017 20:56

​Hos Frisklivssentralen opplever du at noen støtter og tilrettelegger for deg, fremfor en psykolog eller lege som vil fikse deg, sier Line (33).

Rask hjelp

Line hadde en destruktiv livsstil hvor hun stengte seg inne i egen komfortsone. Etter å ha levd slik i en lengre periode ble hun henvist av psykolog til Frisklivssentralen, med mål om oppnå bedre fysisk og psykisk helse. Line kontaktet deretter Frisklivssentralen og fikk mulighet til å komme på trening samme uke.

- Det å komme kjapt i gang var veldig viktig for meg, ellers hadde jeg funnet på unnskyldninger og ikke møtt opp, sier Line. Ved individuelle samtaler har hun fått oppfølging med konkrete målsettinger, i tillegg til gruppetreningene flere ganger i uken og tematimer.

Line om sin livsstilsendring

Hvordan fungerer en gruppetreningstime hos frisklivssentralen?

- Vi begynner som regel med litt lett oppvarming og bli-kjent leker, fordi det ofte kommer nye deltakere. Treningen fortsetter med en gåtur hvor vi deler oss opp i grupper avhengig av om man vil gå sakte, middels eller fort. Etter gåtur med intervalltrening på flatmark eller i bakke, tar vi noen styrkeøvelser. Vi lærer å trene med vår egen kropp uten noe særlig hjelpemidler fordi vi alltid er ute. Instruktørene er flinke til å variere opplegget og viser hva som er basisøvelser med både lette og tyngre alternativer. Ellers går vi tur i skogen og kan finne på å dytte på trær eller leke sisten, ler Line.

Mestring

For Line var balansegangen mellom det tilrettelagte opplegget og jobben de selv måtte gjøre, helt avgjørende. I begynnelsen var det å møte opp til planlagte aktiviteter viktig. – Det var ikke mange treningene jeg trengte før jeg følte mestring, og den følelsen har vært viktig. Jeg har gjort ting her som jeg ikke har gjort siden barneskolen, som for eksempel det å hoppe tau, sier hun.

Frisklivssentralen bruker metoder som å kamuflere den fysiske aktiviteten som lek og moro, i samspill med andre. Dette gjorde at terskelen for å kaste seg ut i nye ting og frykten for å dumme seg ut ble mindre for Line. I tillegg ble den fysiske aktiviteten assosiert med noe positivt, og tilrettelagt etter egen kapasitet og behov. - Vi må yte ut i fra vår egen dagsform, det er ikke noe konkurranse mot de andre, vi konkurrerer kun mot oss selv, understreker Line.

Motivasjon

Line mener det er avgjørende at det finnes et slags frø av motivasjon et sted i deg, enten det kommer av fysiske eller psykiske årsaker. Hun har erfart at motivasjon er med på styre atferd, og at det er en viktig del av å endre livsstil. På Frisklivssentralen er motivasjon et sentralt tema for deltakerne, og er noe de har diskutert på tematimene som blir arrangert hver tredje uke. En tematime er en samling der deltagerne får diskutere valgfrie tema med en faktabasert introduksjon fra en leder.

Når Line snakker om motivasjon tegner hun et skille mellom ytre og indre motivasjon. For henne var den ytre motivasjonen å endre livsstil, slik at hun kunne oppnå bedre livskvalitet. Da hun kom til Frisklivssentralen jobbet de mye med den indre motivasjonen hennes og startet en prosess hvor rutiner og vaner sto i fokus.

Negative tanker ble positive handlinger

- Det at vi er ute og trener påvirker i stor grad den psykiske helsen, så enkelt er det. Opplegget som er her på Frisklivssentralen, er gull verdt, forteller Line, som opplevde en motivasjons-endring underveis.

Fra å møte opp på trening med en ytre motivasjon og delmål som å utfordre seg selv til å løpe, oppdaget hun at det skjedde noe nytt. - Jeg merket at dette var noe som funket for meg, tankekaoset forsvant og det ble stille i hodet, sier hun ettertenksomt. Hun opplevde at negative tanker plutselig ble byttet ut med positive handlinger, og hverdagen ble fylt med sosiale aktiviteter.

- Jeg har jo egentlig funnet ut at jeg ikke er noe god på dans, men så fant jeg og en annen deltaker ut at vi skulle prøve oss på line dance. Det var kjempe gøy, og det å tørre å drite seg ut sammen med andre er veldig befriende, sier Line ivrig.

Endringer ved samhold

Samholdet på Frisklivssentralen har betydd mye for Lines positive utvikling, både fysisk og psykisk. Det gode sosiale miljøet har gjort den fysiske treningen underholdene og trygg - og denne tryggheten har åpnet for endringer psykisk.
- Jeg syntes det er mye lettere å utveksle tips og råd med deltakere på Frisklivssentralen, enn det er med andre venner. Her har de forståelse for at endringer ikke bare gjøres sånn eller sånn. Alle deltakerne er her for en grunn, enten det er fysisk, psykisk eller begge deler. Men, det er ikke så viktig. Fokuset er veien videre, forklarer hun.

Veien videre

- Den endringen jeg har gjort til nå hadde jeg ikke en gang turt å drømme om før. Tidligere levde jeg i komfortsonen min og alt annet var skummelt. Nå har jeg begynte å tørre ting, ta sjanser og utfordre meg selv, i tillegg til den fysiske treningen. Bare det å gå inn på et treningsstudio trodde jeg at jeg aldri kom til å få til, sier Line.

Etter to perioder hos Frisklivssentralen, som til sammen utgjør 24 uker, har hun gått gjennom drastiske endringer. I dag trener hun på treningsstudio to ganger i uken på eget initiativ, i tillegg til å gå på aqua zumba med en gruppe tidligere deltakere. Line har endret rutiner, spesielt med tanke på kosthold og trening, og er mer åpen enn før. Hun har lært seg å bruke verktøy som gjør at hun kan organisere hverdagen på en måte som bidrar til positiv livsstil.

- Frisklivssentralen har vært starten på min livsstilsendring. Jeg hadde ikke klart å endre livet mitt hadde det ikke vært for de, avslutter Line.

Tekst: Anne Bjørg Vaa
Foto: Stig Jensen.

Les andre brukerhistorier

Aleksander sin historie om søvn lek og livsstil