Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Med hjertet i halsen

Støstad, Laila-K Endret:20.02.2017 10:55

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​På sin første dag hos Frisklivssentralen, snudde Christer (33) i døra. Ett år senere har han rukket å fullføre programmet, blitt frivillig aktivitetsleder og er endelig nysgjerrig på folk igjen.

Christer forteller om sitt møte med frisklivssentralen Aktiv EikerFør livet ble vanskelig var Christer glad i å være fysisk aktiv. Problemer med sosial angst og mangel på energi satte midlertidig en stopper for aktiviteter. Samtidig var Christer opptatt av å finne et gjøremål i hverdagen og fikk skrevet ut grønn resept av legen. Psykologhjelp og Frisklivssentralen ble løsningen for Christer.

Snudde i døra

Det første møtet med Frisklivssentralen ble ikke helt som Christer hadde sett for seg. Etter å ha forsovet seg et par ganger, dukket han endelig opp på den første gruppetreningen. Men han kom ikke langt før han snudde i døra og dro hjem igjen. Gruppens sammensetning av en god del eldre mennesker gjorde han usikker. - Jeg trodde først jeg hadde kommet til feil gruppe, og ble redd opplegget ikke var tilpasset mitt nivå, sier Christer.

Den sosiale angsten gjorde det vanskelig for Christer å i det hele tatt møte opp, men mandagen uken etter tar han sjansen på å prøve igjen. - Jeg gruet meg fælt før jeg kom dit, hadde hjertet i halsen når jeg gikk bort til gruppen. Jeg ble vel tatt i mot, men kunne ikke se folk i øya da jeg var veldig ute av meg på den tiden. Første dagen var vanskelig på den sosiale biten. I tillegg fant jeg ut at på den fysiske biten var jeg plutselig ikke så sprek som jeg trodde, og at flere av de eldre var sprekere enn meg, sier han vemodig.

At han ikke var så sprek som han trodd ble en god motivasjon for 33 åringen. I dag trener han hver dag, opptil flere ganger om dagen.

Frisklivssentralen er for alle

Frisklivssentralen tilbyr hovedsakelig et tolv ukers opplegg for alle deltakere. Noen får også tilbud om et lengre opphold etter behov. Med tiden har det også dukket opp flere yngre deltakere. - Det var moro å se at det kom inn flere yngre deltakere. De var i likhet med meg litt skeptiske i startet, men innså etter hvert at de kunne få god trening ut av dette, minnes Christer.

Etter tolv uker som deltaker fikk Christer tilbudet om å bli aktivitetsleder. Han synes det er viktig å spre budskapet om at Frisklivssentralen er for alle, uansett alder.

Mestringsfølelse

Før tiden hos Frisklivssentralen opplevde Christer at det tok lang tid før han fikk den hjelpen han hadde behov for. Til slutt traff han blink gjennom møtet med en psykolog som ga han verktøy til å kontrollere angsten. Dette kombinert med den fysiske aktiviteten gjennom Frisklivssentralen, viste seg å bli akkurat det han trengte for å komme seg videre i livet.

- Det var genialt timet at jeg gikk i treningsgrupper og fikk hjelp samtidig. Energinivået og den fysiske formen begynte å vokse og jeg nådde nye høyder, fikk til flere løft og lignende ting som gjorde at mestringsfølelsen kom mer på plass. Samtidig hadde jeg fått verktøy til å styre det sosiale og brukte gruppene til å utfordre den biten. Kombinasjonen av den fysiske aktiviteten og det sosiale som var rundt det, var gull verdt. Det var en stor utfordring å være med gruppa de første gangene, men etter hvert som tida gikk ble jeg mer og mer varm i trøya. På den måten blir man nysgjerrig på folk igjen. 

Tillitsforhold

Som frivillig aktivitetsleder er Christer med på å lede treningsgrupper to ganger i uken, mandag og torsdag. Han mener det beste ved denne rollen er å kunne bruke det han selv har vært gjennom til å hjelpe andre. Det at han selv har hatt det tøft, tror han gjør det lettere for andre å velge og åpne seg for han. Dette har ført til et tillitsforhold til flere av deltakerne.

- Det er viktig for meg å hjelpe til hvis jeg ser at noen i gruppa har en tung dag. Da pleier jeg å snakke litt med dem på enmannshånd for å få opp motivasjonen. Det har hendt at jeg i ettertid har fått høre at dagen deres har blitt forandret, og det er så godt å høre. For da føler jeg at jeg kan bruke det jeg selv har vært i gjennom til å hjelpe andre, sier Christer.

Hvordan er det å ha gått fra rollen som deltaker til en som faktisk er der som støtte for andre?
- Det er bare helt herlig. Jeg stortrives med å få lov til å delta i menneskers liv, og hjelpe dem og se forandringene som skjer med dem. Det er flere som har kommet hit og vært ganske langt nede. Jeg har for eksempel kjent meg igjen i det å ikke klare å holde blikkontakten med andre mennesker. Etter tolv uker har de kanskje startet egen treningsgruppe og fått en gnist og glød igjen. Det gir meg veldig mye at jeg kan få lov til å være med på den bølgen, sier han engasjert. 

Treningsglede

Det er ingen tvil om at trening har blitt en stor del av livet til Christer. Mens han slet som verst besto trening av noen timer ute på skogstur på fredager. Disse turene opplevdes tunge. Noe av det viktigste ved den fysiske aktiviteten for Christer har vært mestringsfølelsen. - Har du en dårlig dag med vonde tanker, så kan det hjelpe å få trent og få blåst ut litt. Da har du kanskje glemt det litt etter treninga. Det kan være veldig behagelig, sier Christer.

Etter 12 uker hos Frisklivssentralen har løping blitt en av favorittaktivitetene hans, alt fra intervall til stjerneintervall - kombinert med styrkeøvelser. Christer håper flere som sliter med å komme i gang med livsstilsendring eller fysisk aktivitet oppsøker Frisklivssentralen for hjelp. - Du trenger virkelig ikke å ha den store fysiske formen for å begynne her, det er jo meningen at vi skal bygge den opp sammen med deg. Du tilpasser din egen form hele tiden, det er avgjørende for opplegget vårt.

Fysisk helse som nøkkel til psykisk helse

I følge Christer har det sosiale samholdet hos Frisklivssentralen betydd mye. Det har også vært viktig for han å utfordre seg selv på ting han ikke er helt komfortabel med, blant annet å prate foran store folkemengder. - Det er noe jeg lenge har hatt lyst til, men aldri turt. Jeg grep derfor sjansen når jeg først ble utfordret på det. Til å begynne med er det skummelt, men etter hvert fører det til selvtillit og mestringsfølelse, sier han.

Etter litt over ett år hos Frisklivssentralen har 33-åringen mindre sosial angst. Økt selvtillit og mestringsfølelse har gjort han mye tryggere. Christer er også sikker i sin sak på at fysisk helse fungerer som en nøkkel til psykisk helse.

Derfor håper han at flere som ønsker en livsstilsendring tar kontakt med Frisklivssentralen. Et sted som også kan love et fantastisk arbeidsmiljø med mye lek og moro i treningsgruppene. - Gi det en sjans! lyder appellen til Christer.

Skrevet av: Kaja Møller-Hansen, ​Foto: Stig Jensen

Les andre brukerhistorier

Aleksander sin historie om søvn lek og livsstil
Sammen om livsstilsendring
Et friskere liv
Hvis jeg kan - kan alle!
Nils Fredrik fant balansen i livet og fikk kontroll over sykdommmen
Lines livsstilsendring
Et skriftt i riktig retning
Godt nok! Fikk bedre psykisk helse med fysisk aktivitet
Veien mot sunnere valg
Med øn​ske om et sunt liv​ Se Christer på YouTube

​​​
 
Opprettet: 30.01.2017 19:56