Med ønske om et sunt liv

Støstad, Laila-K Endret:18.01.2017 21:07

​For tyrkiske Havvana Kalayci (45) ble møtet med Frisklivssentralen en god opplevelse. - De aksepterte meg for den jeg er. Selv om jeg bruker hijab og er litt annerledes, har de fått meg til å føle meg som alle andre.

​Språktrening og nye vennskap

Havana-trening-mestring-glede-endring.JPGHavvana ble henvist til Frisklivssentralen av fysioterapeuten sin. Hun ønsket en sunn livsstil og en sterkere kropp for å forebygge sykdom og plager senere i livet.
-Jeg har trent tidligere, men jeg har vært hjemme de siste to årene. Jeg merket at jeg var blitt veldig svak, og jeg ble veldig fort sliten av fysisk aktivitet. Etter å ha begynt med fysisk aktivitet igjen, har jeg blitt mye sterkere. Jeg føler meg mye bedre både fysisk og psykisk.
Havvana mener Frisklivssentralen sitt tilbud passer godt for henne og fremhever det gode miljøet og det sosiale samværet. Selv om hun er litt sjenert og opplever språket som en utfordring, har hun møtt mange hyggelige mennesker og fått flere nye venner.
-Jeg har merket at språket har forbedret seg i det siste. De andre snakker til meg på norsk og jeg prøver å svare og prøver å forstå dem. Når jeg hører ord jeg ikke forstår pleier jeg å slå dem opp i ordboka når jeg kommer hjem, for å se hva de betyr. Dette hjelper meg med å lære språket bedre, sier hun.

Nye kostholdsvaner

Det er ikke bare fysisk aktivitet Havvana har begynt med gjennom Frisklivssentralen. Hun har også blitt mer oppmerksom på andre sunne vaner. - Etter å ha vært på Frisklivssentralen en stund vet jeg nå at det å være aktiv og sunn ikke bare er å trene. Jeg har lært at det å være sunn har veldig mye med maten å gjøre. Hvordan du forholder deg til mat og hva slags matvarer du bruker har mye å si. I det siste har jeg merket at jeg gjør flere småting hjemme når jeg lager mat som er sunnere enn hva jeg gjorde før. Jeg har lært utrolig masse, sier Havvana begeistret. Som mor har hun ansvaret for maten barna i familien spiser og hun ser selv at hun kan påvirke familien til gode kostholdvalg. - Min livsstilsendring påvirker ikke bare meg som person, men også hele familien min.

Sosial arena

Havvana anbefaler alle som føler at de trenger en livsstilsendring å ta kontakt med Frisklivssentralen. Hun mener man lærer mye og får mange fine opplevelser, også sosialt. Før Havvana startet på Frisklivssentralen kjente hun ikke så mange i Mjøndalen, og var veldig nervøs første gang hun skulle møte gruppa.
-Første gang alle på gruppa traff hverandre måtte vi ha navneleker og gå med navnelapper. Nå gleder jeg meg til hver gang jeg skal møte dem, sier Havvana.

Passer for alle

Gruppene har flere treninger i uken, og noen deltar også på tematimer. Det kan for eksempel være tematimer hvor de lærer om kosthold og hvordan de skal forholde seg til mat i hverdagen. Treningen legges opp slik at alle kan delta uansett hvordan form man er i.
-Vi trener som regel ute, men på de dagene det er veldig dårlig vær eller veldig kaldt er vi inne. Da trener vi inne i en judohall i Mjøndalen. Hver gang vi trener har vi med fysioterapeuter.

Norsk klima og utetrening

Havvana har fått et litt annet forhold til norsk klima etter at hun begynte å trene ute. - For meg var Norge et veldig kaldt land. Da jeg så ut av vinduet og så hvor kaldt det var ville jeg ikke gå ut. Nå har jeg blitt mer vant til det. Jeg trener mye ute og jeg fryser ikke like mye lenger. Jeg har til og med vinduet oppe hjemme for å få frisk luft, smiler hun.

Nina Antonie Gulliksen

Les andre brukerhistorier

Aleksander sin historie om søvn lek og livsstil
Sammen om livsstilsendring