Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Sammen om livsstilsendring

Støstad, Laila-K Endret:10.01.2017 20:43

“Det var så gøy i dag at jeg ikke ville at timen skulle være over, men jeg er jo veldig sliten da!” Gutt 10 år.

​Frisklivssentralen Aktiv Eiker har ikke bare tilbud til voksne. Her er det også rom for familier med barn og unge som ønsker å jobbe sammen om en sunnere livsstil. Fokuset er små steg og mestring gjennom fysisk aktivitet og kostholdsendringer. Alt gjøres i en prosess hvor hele familien jobber på lag.

Laila Støstad er pedagog og frislivsveileder for barn og unge i Aktiv EikerLaila Kvale Støstad er pedagog og frisklivsveileder for barn og unge. Hun synes arbeidet med de unge er spennende og givende. Støstad legger vekt på at tilbudet krever engasjement fra både foreldre og barn, og at de sammen tar del i alt fra kurs til aktiviteter for å oppnå varig endring.


Livsstilsendring

- Vi tilbyr familier med barn fra 9-12 år en aktivitetsgruppe som inneholder mye mer enn bare aktivitet. Barna har aktivitet to ganger i uka, i tillegg er det felleskvelder for barn og foreldre med aktivitet og tema en gang i måneden. I tillegg har vi samtaler med målsettingsarbeid, kostholdkurs og matlagingskvelder. Det er en familiepakke – et familietilbud. Foreldrene skal hovedsakelig motta store deler av informasjonen, men barna skal også lære det samme på en enkel måte. Tematimene er derfor lagt på barnas nivå. Foreldre og barn hører og lærer det samme, på den måten kan de lettere spille på lag.


På tematime om søvn lærer både barn og foreldre om søvnrutiner, “søvntyver” og hvorfor vi trenger søvn. På kostkurset lærer de om hva slags mat som er bra for kroppen. Vi snakker nemlig ikke om vektreduksjon, men om hva kroppen vår liker og har godt av, både når det gjelder kosthold og hverdagsaktivitet. Tilbakemelding fra familiene viser at dette er viktig arbeid:

“Jeg merker at han (barnet) selv tar ansvar for hva han spiser. Det å høre om sunt kosthold og sunn livsstil fra andre på en positiv måte har vært noe han har tatt med seg. Det blir mindre mas fra meg som voksen”, foresatt til gutt 12 år.

“Nei mamma, salami er ikke sunt, jeg vil ha kokt skinke på brødskiva mi!” Fra barnegruppa.

 

Overkommelige, små grep

For mange kan det kanskje føles som en terskel man må komme over, at hele familien skal bli med på et slikt tilbud. Det er uvisst hva man går til og mange har allerede en travel hverdag. Støstad vil oppmuntre de som føler det på denne måten.
- Det er mulig å ha en prøveperiode for å se om dette er noe som passer for familien. Aktiv Eiker er en helsetjeneste og for at deltakelse i tilbudet skal ha best mulig effekt er det obligatorisk oppmøte i gruppa. Kravet om at familien både er en del av aktivitetene, samt kurs og samtaler er nok den største utfordringen for mange. Men kun slik kan vi oppnå livsstilsendring. Aktivt samarbeid med ulike aktivitetstilbydere som dans - Aktiv Eiker

Det vi lærer om kosthold er ikke informasjon som er komplisert, men informasjon som hjelper til å kunne ta små grep som igjen kan gjøre en stor forskjell. Fokus på disse tingene kan være en hjelp til å bli mer bevisst i hverdagen. Det handler om at vi sammen skal finne de små tingene som gjør at kroppen vår får det bedre, og det får den med et sunt kosthold og hverdagsaktivitet. Fokuset ligger på helse og det som er bra for kroppen vår. Dersom du ønsker å gi barnet ditt et godt grunnlag i forhold til helse, så er kosthold en kjempestart.

“For gutt 12 år har det vært bra og komme til et aktivitetstilbud hvor han ikke trenger å være flink til noe. At han opplever mestring. For han har det vært fint å oppdage at han faktisk kan mange ting. Han sier også at det er bra at det er variert. Han gruer seg ikke til å gå på trening (noe han har gjort før), det er et positivt innslag i hverdagene. Et positiv og inkluderende miljø både hos barn og voksne har også vært bra”.

“Han har lært mye om kosthold; nøkkelhull, brødskala og hva som er lurt å spise for at kroppen skal ha det bra”
  foresatt gutt 12 år.

Trygt fellesskap

Noen barn har ikke funnet seg til rette i andre tilbud. I Frisklivssentralens barne- og ungdomsgrupper danner det seg raskt gode og trygge vennskap mellom barna.
- I familietilbudet er det nå 14 barn som kommer fra forskjellige skoler i to forskjellige kommuner og nye vennskap har oppstått. Barna bestemmer selv navnet på gruppa, og i år har valget falt på ‘Ingentingåtapegjengen’. De kommer selv med forslag og stemmer over navnet de ønsker. I ferier arrangerer vi også flere turer hvor barna får mer tid til å være sosiale. På den måten finner de hverandre desto mer og får en god mulighet til å utvikle vennskapene. Disse turene har stor betydning da trenings- og aktivitetstimer ikke alltid gir rom for skravling.

“Vi må fremheve turene til Killingen som spesielt stas, med mange morsomme aktiviteter for barna og overnatting i trygge omgivelser. Det har vært mange spennende og koselige turer i nærområdet også”. Foresatt jente 12 år.

Kajakk og andre aktiviteter gir glede og mestringsfølelse - Aktiv Eiker
Gruppene inneholder mestrings- og aktivitetsglede, og vi løfter hverandre gjennom at alle skal bli sett og føle seg velkomne. Nivået er forskjellig på grunn av aldersforskjellen, men vi lager opplegg som gir mestring for alle, sier Støstad. Barna skal hver time ha det gøy, samtidig som de blir slitne i pusten og slitne i musklene/kroppen.

"Vi i familien har hatt stort utbytte av dette tilbudet da hun har følt seg både velkommen og integrert i gruppa som klarer å sette alle "litt" i sentrum på en god måte. Hun (barnet) har opplevd masse og prøvd mange ting her som ville vært utenkelig i en annen setting. Dette har gitt henne en god følelse og glede av å mestre fysiske aktiviteter og å tørre nye ting” Foresatt jente 12 år.


En del av målet gjennom tilbudet er å finne en aktivitet som man kan være med på egenhånd. Vi prøver ut ulike aktiviteter med barna for å se om det er noe de kan tenke seg å fortsette med etter at de er ferdig hos oss. Vi har blant annet vært på dans, kajakk, klatring, bordtennis og karate for å introdusere dette på en trygg måte.


Tiden etter

Når man kommer i gang med tilbud som gir både støtte og rammer underveis i prosessen, kan det virke skremmende å tenke på hva man skal gjøre etterpå. Hvordan skal man holde i gang de gode vanene og ikke falle tilbake i gamle mønster?
Det viktigste er å finne noe man trives med og opplever glede av i sin hverdag. Dersom familiene ikke har funnet en egen aktivitet etter at de er ferdig i gruppa, er det mulig for barna og fortsette i ungdomsgruppa. Dette er ei gruppe for ungdom som ikke er med på annen idrettslig aktivitet. Her er det trening rett etter skoletid, foreldrene er ikke involvert på samme måte som i familietilbudet.
Tidligere deltakere har gitt tilbakemelding om at barna ble mer aktive i gymtimene fordi de har fått mer tro på seg selv, at fokuset endret seg litt når de begynte på ungdomsskolen, men at treningslysten kom tilbake omkring 15 år og de da bygde på de gode grepene de hadde tatt med seg fra barnegruppen. Vi ser derfor at dette tilbudet bidrar til økt hverdagsaktivitet, mestring og aktivitetsglede som målet er.

"Jeg valgte å gå trappene 11 etasjer opp og ned, da dette var en hverdagsaktivitet." Gutt 11 år. "Mor måtte følge med."

​Tekst: Marthe Aspelund
Foto: Sondre Sandvik

 

Les andre brukerhistorier

Aleksander sin historie om søvn lek og livsstil
Et friskere liv
Hvis jeg kan - kan alle!
Nils Fredrik fant balansen i livet og fikk kontroll over sykdommmen
Lines livsstilsendring
Et skriftt i riktig retning
Godt nok! Fikk bedre psykisk helse med fysisk aktivitet
Veien mot sunnere valg

 

Opprettet: 12.12.2016 17:48