Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Koronavirus / Coronavirus: informasjon fra kommunen

Grøner, Cathrine Endret:21.01.2022 15:00

For information about coronavirus in english, click here.

For informasjon om koronavirus på flere språk, klikk her.

    Hva finner du på denne siden?

Dette er Øvre Eiker kommune sin samleside for informasjon om koronavirus på norsk. Her finner du informasjon om antall smittede, smittevernregler, hvordan du tester deg for koronavirus og mye mer. Klikk på en av de grå boksene for å lese mer om temaet. 

Klikk her for å gå til samlesiden for vaksine mot Covid-19

Klikk her for å bestille koronatest (logg inn på Helsenorge.no)

Kan du ikke bestille test digitalt?
Knappen over går til bestilling av koronatest på Helsenorge. Bestillingen krever innlogging med BankID. Kan du ikke bestille test digitalt, ring testtelefonen på tlf. 32 86 68 10. Se åpningstider for testtelefonen i boksen "Testing for Covid-19" litt lenger ned på denne siden.

   Vaksine mot Covid-19 / koronavaksine

Har du ikke fått koronavaksine ennå?

Øvre Eiker kommune vaksinerer innbyggere på vaksinesenteret på Loe bruk 9 i Hokksund. Senteret har åpent flere dager i uka, og tilbyr både Comirnaty Pfizer og Spikevax (Moderna). Det er økende smitte i kommunen nå, og vi oppfordrer alle til å vaksinere seg – det er ikke for sent å komme for å få dose 1.

Les mer på samlesiden for koronavaksine
Via lenken under finner du mer informasjon om hvordan du bestiller vaksine, samt status for vaksinasjon i Øvre Eiker, koronasertifikat, ofte stilte spørsmål, mulige bivirkninger og mye mer.

Klikk her for å lese mer om koronavaksine


Influensavaksine
Klikk her for å lese mer om influensavaksine.

   Råd, regler og koronatiltak (nytt fra 14. januar)

Er det lokale regler og anbefalinger i Øvre Eiker nå?
Nei. Nå gjelder kun nasjonale tiltak, som er satt av regjeringen. Disse gjelder i hele landet, fra 14. januar 2022. Tiltakene vurderes på nytt i starten av februar. Klikk her for å lese om de nasjonale tiltakene. 

Anbefaling fra kommuneoverlegen: Ta koronavaksinen og test deg ved symptomer
Koronasmitten har vært økende i Øvre Eiker og omegn den siste tida. Kommuneoverlege i Øvre Eiker, Anne Aune, har en klar oppfordring til de som fortsatt ikke har vaksinert seg. – Ta koronavaksinen! Det er ikke for sent å få dose 1. Ta imot tilbud om oppfriskningsdose når du får det. I tillegg er det fortsatt like viktig å holde seg hjemme når man er syk, og teste seg ved nyoppståtte luftveissymptomer, sier hun. Vil du ha koronavaksine dose 1, kan du ringe koronatelefonen (tlf. 906 83 432, hverdager mellom kl. 09 og 14:00) for å bestille. - Selv om mange nå blir smittet selv om de er fullvaksinert, viser det ser at de som er vaksinert har mindre sannsynlighet for alvorlig sykdom enn dem som er uvaksinert. Derfor er det viktig å vaksinere seg, understreker kommuneoverlegen. Klikk her for å lese mer om vaksinen, vaksinasjonssted, mulige bivirkninger, ofte stilte spørsmål osv. 

Lurer du på noe? Kanskje finner du svaret i boksen "Ofte stilte spørsmål"  litt lenger ned på denne siden.

   Testing for Covid-19

  Klikk her for å bestille test på teststasjon (krever innlogging på Helsenorge.no)

Dersom du har nyoppståtte luftveissymptomer, bør du teste deg for Covid-19. Du kan teste deg på teststasjonen (bestill time via lenke over), eller teste deg med en hjemmetest eller hurtigtest.

Kan du ikke bestille test digitalt? Ring testtelefonen på tlf. 32 86 68 10.

Hurtigtest (hjemmetest, selvtest)
Har du fått beskjed om at en nærkontakt er smittet, eller har du selv symptomer på Covid-19 og ønsker å teste deg, kan du hente gratis hurtigtest hos kommunen som du kan bruke hjemme. Hvis du får positivt svar på en av hjemmetestene, må du registrere resultatet ved å klikke her, og gå i isolasjon. Om du ikke kan registrere deg digitalt, ring smittesporingstelefonen (se telefonnummer og åpningstider under). Du bør også bekrefte resultatet av hurtigtesten ved å teste deg på teststasjonen (bestill time ved å klikke på lenken øverst i denne boksen). Klikk her for å lese mer om hurtigtester og hjemmetester, samt hvor og når testene kan hentes, eller bla nedover på denne siden for å lese mer om testing på teststasjon.

Åpningstid smittesporingstelefon (tlf. 32 86 68 05)

Mandag-fredag
​Helg
​Kl. 09 -15:00 og kl. 16 – 21:00
​Kl. 12-18:00


Slik bestiller du test på teststasjonen
Du kan bestille test digitalt på Helsenorge.no. Dersom du enten ikke har mulighet til å komme deg til teststasjonen selv, eller det er stor sannsynlighet for at du er smittet med koronavirus, kan du ringe til teststasjonen på tlf. 32 86 68 10 for å bestille tid for testing. Teststasjonen vil vurdere om du skal testes hjemme av kommunens ambulante testteam. På grunn av stor pågang kan det være lang ventetid på telefonen, og vi ber om at de som har mulighet til det, bestiller digitalt.

Testing foregår på teststasjonen i Kongsberg

Testingen foregår ved teststasjon i Numedalsveien 80, Kongsberg. Veien til teststasjonen er skiltet inn mot Kongsberg. Etter at du har testet deg, må du holde deg hjemme inntil du har fått svar på prøven. Teststasjonen har varierende åpningstid etter behov, men er åpen alle hverdager, samt i helgene dersom det er spesielt behov for det.

Prøvesvar kommer på Helsenorge
Om du har testet deg på teststasjonen i Kongsberg, finner du prøvesvaret ved å logge inn på Helsenorge.noPrøvesvaret kan også komme i helga. Dersom prøven viser at du er smittet med koronavirus, skal du i hjemmeisolasjon - les mer om dette i avsnittet "Avstand, karantene og isolering". Kommunen vil kontakte deg direkte for smitteoppsporing.

Dersom prøven viser at du ikke er smittet, skal du holde deg hjemme til du er symptomfri. Et negativt prøvesvar forkorter ikke karantenetiden dersom du har vært i utlandet og har fått pålagt innreisekarante

Testing, karantene og isolasjon
Hvilke retningslinjer og regler som gjelder for testing, karantene og isolasjon kan variere etter smittetrykk i samfunnet, vaksinasjonsstatus, evt. type nærkontakt og hva slags type smitte smitte det er mistanke om. Klikk her for å lese mer om hva som gjelder for deg på Helsenorge.no

Er du på besøk i Øvre Eiker og har testet deg her?
Frem til du har fått svar på prøven, må du må oppholde deg på overnattingsstedet, helst isolert fra andre. Felles sanitæranlegg, restaurant, oppholdsrom o.l. skal ikke brukes - gi beskjed til overnattingsstedet dersom det ikke finnes andre muligheter, slik at de kan foreta smittevernvask etter at du har benyttet fasilitetene.

Dersom prøven viser at du er smittet med koronavirus, anbefales det at du reiser hjem - helst ved hjelp av egen bil. Kollektivtransport skal ikke benyttes. Når du har kommet hjem, skal du i hjemmeisolasjon - les mer om dette i avsnittet "Avstand, karantene og isolering". Kommuneoverlegen i kommunen du er bosatt i vil få beskjed om smittetilfellet, og følge deg opp videre for smitteoppsporing.

   Smittetilfeller i Øvre Eiker

Til og med uke 2 i 2022 har 1708 personer testet positivt for Covid-19 (koronavirus) i Øvre Eiker kommune (siden starten av pandemien i mars 2020). 269 personer er smittet i 2022.

Kommunen har i alle tilfeller utført smitteoppsporing og tatt kontakt med nærkontakter til de som er bekreftet smittet. Øvre Eiker kommune er for tiden på risikonivå N2 målt i antall nye tilfeller og andel positive tester. Klikk her for å lese mer om risikonivåene (Folkehelseinstituttet).

Oversikt over alle smittetilfeller
Listen under viser en oversikt over alle nyheter som er publisert om smittetilfellene i Øvre Eiker i 2022 og 2021. 

Smittetilfeller i 2022

Smittetilfeller i 2021
Smittetilfeller i 2020
Totalt 205 bekreftede tilfeller i 2020. Vil du lese mer? 
Klikk her for å finne alle nyhetsartikler om korona.

Friskmelding
Det er fastlegene (og i noen tilfeller, sykehusene) som følger opp hver enkelt person som har blitt smittet. Friskmelding innebærer en avklaring mellom behandlende lege og pasient, og denne informasjonen har kommunen i utgangspunktet ikke oversikt over. Derfor vil det ikke bli publisert oversikt over antall friskmeldte. 

Se også avsnittene "Testing for koronavirus", "Har du symptomer på luftveisinfeksjon?" og "Ofte stilte spørsmål".


   Barnehager og skoler

Grunnskolene og barnehagene i Øvre Eiker er akkurat nå på gult smittenivå. Fra mandag 17. januar og torsdag 20. januar går henholdsvis skoler og barnehager over på grønt smittenivå, i henhold til nasjonale lettelser i koronatiltakene

Når skal barnet/eleven være hjemme fra barnehage/skole?
Klikk her for å lese råd og regler for smitte hos barn og unge på Folkehelseinstituttet sin nettside, eller bla ned til boksen "Har du symptomer på luftveisinfeksjon?" lenger ned på denne siden.

Hvorfor er nivået på barneskoler og grunnskoler grønt fra uke 3?
Nasjonale myndigheter ber nå kommunene selv om å vurdere hvilket nivå de skal drive på i sammenheng med lokal smittesituasjon. Vurderingen av smittesituasjonen og evt. oppjustering til gult nivå gjøres fortløpende. En overgang til grønt nivå innebærer at de grunnleggende smitteverntiltak opprettholdes, med en vanlig organisering av klasser og grupper i barnehage- og skolehverdagen. - De smittetallene vi har i Øvre Eiker nå ligger under de nasjonale og det er derfor rom for å ha et lavere tiltaksnivå enn anbefalingen nasjonalt, sier kommuneoverlege Anne Aune. - Målet er at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig. Grønt nivå i skoler og barnehager bidrar til det. De nye nasjonale tiltakene medfører at fritidsaktiviteter for barn og unge i større grad også kan gjennomføres på normalt vis. Vi vil framover trolig se en økning i smittetall, også i skoler og barnehager. Dette kan vi akseptere med en mildere virusvariant og god vaksinasjonsdekning i befolkningen. Barn og unge får mild sykdom ved covid-19 og blir svært sjelden alvorlig syke. Ved smitte i skoler og barnehager gjennomføres det testing, den er frivillig og vi har god oppslutning om den. Innføring av jevnlig testing vurderes hvis smittetallene blir høye, sier kommuneoverlegen.

Se også avsnittet "Ofte stilte spørsmål" og "Kultur og fritid".

   Reiser og fritid

Fra midten av januar 2022 letter regjeringen på de nasjonale koronatiltakene. Dette berører også kulturliv, idrett og aktiviteter. Disse tiltakene gjelder i første omgang frem til midten av februar. Se boksen "Råd og regler" lenger opp på denne siden for mer info om hva som gjelder nå.

Svømmehallene
Klikk her for å lese om hva som gjelder for svømmehallene nå.

Bibliotek
Klikk her for å lese om hva som gjelder på bibliotekene nå.

Har du vært i på reise i utlandet? / Skal du besøke Norge fra et annet land? 

Koronasertifikat
Klikk her for informasjon om koronasertifikat.

Se også avsnittene "Ofte stilte spørsmål" og "Testing for smitte".

   Karantene og isolasjon

Koronaviruset smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Dersom du tror at du kan være smittet, må du teste deg og holde avstand til andre inntil prøvesvar foreligger. Les mer om testing i egen boks om dette lenger opp på denne siden.
Testing, karantene og isolasjon
Hvilke retningslinjer og regler som gjelder for testing, karantene og isolasjon kan variere etter hva slags smitttetrykk det er i samfunnet, vaksinasjonsstatus, evt. type nærkontakt og hva slags type smitte smitte det er mistanke om. Klikk her for å lese mer om hva som gjelder for deg på Helsenorge.no
Opprettet: 31.10.2019 18:20