Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Koronavirus / Coronavirus: informasjon fra kommunen

Grøner, Cathrine Endret:18.09.2021 10:21

For information about coronavirus in english, click here.

For informasjon om koronavirus på flere språk, klikk her.

    Hva finner du på denne siden?

Dette er Øvre Eiker kommune sin samleside for informasjon om koronavirus på norsk. Her finner du informasjon om antall smittede, smittevernregler, hvordan du tester deg for koronavirus og mye mer. Klikk på en av de grå boksene for å lese mer om temaet. 

Klikk her for å bestille koronatest (logg inn på Helsenorge.no)

Grafisk forenklet fremstilling av koronaråd og regler. Se regjeringen.no for full oversikt i ren tekst

Gå til boksen "Anbefalinger og påbud..." for oversikt over alle råd og regler

   Vaksine mot Covid-19 / koronavaksine

Registrer deg for om du vil ha koronavaksine

Alle som bor i Øvre Eiker må registrere seg via kommunens hjemmeside for å stå på den samlede listen over de som vil ha vaksine.

Les mer på samlesiden for koronavaksine
Via lenken under finner du mer informasjon om hvordan du registrerer deg for vaksine, samt status for vaksinasjon i Øvre Eiker, koronasertifikat, ofte stilte spørsmål, mulige bivirkninger og mye mer.

Klikk her for å lese mer om registrering og den nye koronavaksinen

Grafisk fremstilling av vaksinedata. Klikk på lenken over for info i ren tekst

   Anbefalinger og påbud - lokale og nasjonale råd og regler

Er det lokale regler og anbefalinger i Øvre Eiker nå?
Nei. I Øvre Eiker kommune gjelder nå kun nasjonale tiltak (råd og regler fastsatt av regjeringen). Klikk her for å gå til regjeringens nettsider for full oversikt over de råd og regler som gjelder i hele landetKommunen følger smitteutviklingen nøye, og står klar til å innføre lokal forskrift igjen hvis det er nødvendig. 

Unntak for vaksinerte og beskyttede 
Er du vaksinert, må du følge de samme rådene og reglene som resten av befolkningen, med noen unntak. Klikk her for å lese mer om dette på Helsenorge.no

Grafisk forenklet fremstilling av koronaråd og regler. Se regjeringen.no for full oversikt i ren tekst


Lurer du på noe? Kanskje finner du svaret i boksen "Ofte stilte spørsmål"  litt lenger ned på denne siden.

   Testing for koronavirus

  Klikk her for å bestille test (krever innlogging på Helsenorge.no)

Dersom du mistenker at du er smittet av koronavirus, bør du teste deg. Følgende kan teste seg:

 • alle med akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19 (feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans etc.)
 • alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter reise utlandet de siste 10 dagene Obs! Si fra under testing at du har vært i utlandet så testen kan merkes med dette. Slik er det enklere å oppdage muterte kronavirus raskt
 • helsepersonell
Dersom du er usikker på om du/barnet ditt bør testes, bla nedover i dette avsnittet for å se flytskjema for smitte hos barn og voksne, eller klikk her for å lese om symptomer på koronavirus vs forkjølelse.

Slik foregår testingen
Bestilling gjøres via Helsenorge eller telefon
Du kan bestille test digitalt på Helsenorge.no. Dersom du enten ikke har mulighet til å komme deg til teststasjonen selv, eller det er stor sannsynlighet for at du er smittet med koronavirus, kan du ringe til teststasjonen på tlf. 32 86 68 10 for å bestille tid for testing. Teststasjonen vil vurdere om du skal testes hjemme av kommunens ambulante testteam. Testtelefonen er bemannet mandag, onsdag og fredag fra 09.00-11.00 og 12.00-15.00. På grunn av stor pågang kan det være lang ventetid på telefonen, og vi ber om at de som har mulighet til det, bestiller digitalt.

Testing foregår på teststasjonen i Kongsberg
Testingen foregår ved teststasjon i Numedalsveien 80, Kongsberg. Veien til teststasjonen er skiltet inn mot Kongsberg. Etter at du har testet deg, må du holde deg hjemme inntil du har fått svar på prøven. Teststasjonen har varierende åpningstid etter behov, men er åpen alle hverdager, samt i helgene dersom det er spesielt behov for det.

Prøvesvar kommer på Helsenorge
Prøvesvaret finner du ved å logge inn på Helsenorge.noPrøvesvaret kan også komme i helga. Dersom prøven viser at du er smittet med koronavirus, skal du i hjemmeisolasjon - les mer om dette i avsnittet "Avstand, karantene og isolering". Kommunen vil kontakte deg direkte for smitteoppsporing.

Dersom prøven viser at du ikke er smittet, skal du holde deg hjemme til du er symptomfri. Et negativt prøvesvar forkorter ikke karantenetiden dersom du har vært i utlandet og har fått pålagt innreisekarante

Er du på besøk i Øvre Eiker og har testet deg her?
Frem til du har fått svar på prøven, må du må oppholde deg på overnattingsstedet, helst isolert fra andre. Felles sanitæranlegg, restaurant, oppholdsrom o.l. skal ikke brukes - gi beskjed til overnattingsstedet dersom det ikke finnes andre muligheter, slik at de kan foreta smittevernvask etter at du har benyttet fasilitetene.

Dersom prøven viser at du er smittet med koronavirus, anbefales det at du reiser hjem - helst ved hjelp av egen bil. Kollektivtransport skal ikke benyttes. Når du har kommet hjem, skal du i hjemmeisolasjon - les mer om dette i avsnittet "Avstand, karantene og isolering". Kommuneoverlegen i kommunen du er bosatt i vil få beskjed om smittetilfellet, og følge deg opp videre for smitteoppsporing.

Hurtigtest
​Antigen-hurtigtester gir raske svar og bidrar til å redusere smittespredningen i samfunnet. Det finnes ulike typer antigen-hurtigtester og flere måter å gjøre testingen på.
Les hvordan Fhi anbefaler deg å bruke dem. 


Les også: Forkjøla eller korona?

Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal ungdom/voksne holde seg hjemme?


Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal barn holdes hjemme?

   Status for smitte i Øvre Eiker (541 tilfeller)

Hittil har 541 personer testet positivt for Covid-19 (koronavirus) i Øvre Eiker kommune. 336 personer har blitt smittet i 2021, med de siste bekreftede tilfellene 18. september 2021.

Kommunen har i alle tilfeller utført smitteoppsporing og tatt kontakt med nærkontakter til de som er bekreftet smittet. Øvre Eiker kommune er for tiden på risikonivå N2 målt i antall nye tilfeller og andel positive tester. Klikk her for å lese mer om risikonivåene (Folkehelseinstituttet).

Oversikt over alle smittetilfeller
Listen under viser en oversikt over alle nyheter som er publisert om smittetilfellene i Øvre Eiker i 2021. Listen oppdateres for hvert nye bekreftede smittetilfelle, og du finner utfyllende informasjon om alle tilfellene i lista under (med nyeste smittetilfelle nederst).

2021
Smittetilfeller i 2020
Totalt 205 bekreftede tilfeller i 2020. Vil du lese mer? 
Klikk her for å finne alle nyhetsartikler om korona.

Friskmelding
Det er fastlegene (og i noen tilfeller, sykehusene) som følger opp hver enkelt person som har blitt smittet. Friskmelding innebærer en avklaring mellom behandlende lege og pasient, og denne informasjonen har kommunen i utgangspunktet ikke oversikt over. Derfor vil det ikke bli publisert oversikt over antall friskmeldte. 

Se også avsnittene "Testing for koronavirus", "Har du symptomer på luftveisinfeksjon?" og "Ofte stilte spørsmål".


   Ofte stilte spørsmål

Her har vi samlet en del vanlige spørsmål om koronavirus og den pågående situasjonen. Dette avsnittet oppdateres fortløpende. Savner du informasjon her, kan du legge igjen en tilbakemelding nederst på denne nettsiden. Du finner også andre nyhetsartikler om koronavirus på våre Aktuelt-sider, og oppdaterte åpningstider på denne siden. Du finner ofte stilte spørsmål om vaksine på samlesiden for koronavaksine.

Folkehelse og smitte

Jeg lurer på noe om koronasertifikatet mitt, hvor kan jeg finne info?
Klikk her for informasjon om koronasertifikat. Om du har fått vaksine, oppfordrer vi deg til å logge inn på Helsenorge.no og sjekke at infoen i koronasertifikatet ditt stemmer.

Er det påbud om bruk av munnbind i Øvre Eiker nå?
Nei. Klikk her for å lese mer.

Hvilke regler gjelder i Øvre Eiker nå?
Nå er det kun nasjonale tiltak som gjelder i Øvre Eiker. Gå til boksen "Anbefalinger og påbud..." litt lenger opp på denne siden for å lese mer.

Gjelder andre regler for personer som har fått koronavaksine?
Er du vaksinert, må du følge de samme rådene og reglene som resten av befolkningen, med noen unntak. Les mer om unntakene på Helsenorge.no

Jeg er ensom. Hva kan jeg gjøre? / Jeg ønsker å bidra som frivillig. Hva kan jeg gjøre?
Øvre Eiker Røde Kors kan hjelpe deg som vil bli besøksvenn eller som trenger en besøksvenn. Ta kontakt med dem for å melde deg som frivillig, eller få mer informasjon.

Bør jeg vaksinere meg mot sesonginfluensa?
Vi råder personer i risikogruppene, samt helsepersonell med pasientkontakt, til å ta influensavaksine. Ta kontakt med fastlegen din for å bestille tid. Du kan lese mer om risikogruppene og influensavaksine ved å klikke her.

Hvordan skiller jeg mellom forkjølelse og koronavirus?
Dette er ikke så enkelt å avgjøre, og flere faktorer spiller inn. Kommuneoverlegen i Øvre Eiker gir noen råd til deg som er usikker på om du bør holde deg hjemme, teste deg eller se an situasjonen i denne artikkelen.

Hvordan bestiller jeg test for koronavirus?
Vil du bestille test, gå til nettsidene til Helsenorge.no og logg inn. Se også boksen "Testing for koronavirus". 

Når og hvordan får jeg prøvesvar etter at jeg har testet meg for koronavirus?
Du får prøvesvaret etter noen dager ved å logge deg inn på Helsenorge.no. Prøvesvaret kan komme også i helga.

Hvor mange av de som er smittet i Øvre Eiker, har blitt friskmeldt?
Det er fastlegene (og i noen tilfeller, sykehusene) som følger opp hver enkelt person som har blitt smittet. Friskmelding innebærer en avklaring mellom behandlende lege og pasient, og denne informasjonen har kommunen i utgangspunktet ikke oversikt over. Den generelle regelen for friskmelding/opphevelse av isolasjon er 3 dager symptomfrihet, minst 8 dager etter symptomstart.

Hva er reglene for hjemmekarantene? Hva er lov og ikke?
Hjemmekarantene/innreisekarantene er aktuelt for deg som er bekreftet smittet med koronavirus, og/eller har symptomer på luftveisinfeksjon og/eller har ankommet Norge fra utlandet siste 10 dagene. Du finner siste oppdaterte oversikt over råd til personer i hjemmekarantene på Folkehelseinstituttet sine nettsider - du kan også bla nedover
denne siden til avsnittet "Avstand, karantene og isolering".

Kan jeg bruke visir i stedet for munnbind?
FHI anbefaler ikke å bruke visir i stedet for munnbind. Effekten av visir er ikke tilstrekkelig dokumentert, og dekker ikke nese og øyne godt nok for beskyttelse mot dråpesmitte. Når det ikke er mulig å holde avstand bør munnbind benyttes for beskyttelse av munn og nese. For helsetjenesten gjelder både munnbind og visir.

Kultur, idrett og fritid
Hva gjelder for barnebursdager og liknende?
Barn kan ha besøk av andre barn fra sin egen barnehage- eller skolekohort hjemme. Det er ingen øvre begrensning på antall, men det skal være et tilstrekkelig antall voksne tilstede for å tilrettelegge for smittevern. Les mer om de nasjonale reglene på regjeringens nettsider.

Har kommunen noe ansvar i forhold til smittevern i butikker, spisesteder og arrangementer?
Øvre Eiker kommune har rutiner for smittevern kontroll med serveringssteder, skjenkesteder, butikker og arrangementer. Kontrollene gjennomføres regelmessig. Kommunen er opptatt av å ha en god dialog med alle aktører. Kriseledelsen i kommunen kan stenge de serverings- og skjenkestedene som ikke overholder kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift og kravene i lokal forskrift om Covid-19 (se info øverst i denne artikkelen), jf. smittevernloven § 4-1 tredje ledd.

Har Øvre Eiker kommune et karantenehotell?
Kommunen har avtale med et hotell for personer som skal i isolasjon fordi de er smittet med korona. Dette gjelder kun hvis isolasjonen ikke kan gjennomføres der de bor til vanlig. Vi har ikke et karantenehotell for innreisende fra utlandet.

Kan jeg ta buss eller tog?
Ja, men dersom du bruker kollektivtransport i forbindelse med forflytning til innreisekarantene eller liknende, må du bruke munnbind. Sjekk retningslinjene til kollektivselskapet du skal bruke, og sjekk også med kommunen du skal ta buss/tog inn i - det kan hende de har lokale regler og retningslinjer som du må følge. 

Kan jeg besøke/overnatte hos kjæresten, eller omvendt - også hvis kjæresten bor i et annet land?
Ja, hvis begge to bor i Norge og såfremt du/kjæresten ikke er syke og/eller i karantene eller isolasjon. Regjeringen har innført kraftige innstramminger i utlendingers adgang til innreise til Norge. Les mer om dette på regjeringens nettsider. Folkehelseinstituttet anbefaler at man unngår håndhilsing, klemming og kyssing med andre enn fast partner/personer i egen husstand. Om du skal besøke noen i en annen kommune, sjekk med denne kommunen for lokale regler/restriksjoner først. 

Kan jeg dra på hytta?
Ja, men sjekk nettsiden til kommunen som hytta befinner seg i for evt. lokale regler og retningslinjer før du drar.

Kan jeg drive med idrett/trene andre i en idrett?
Det kommer an på hvor gammel du/den du skal trene er, og om dere er inne eller ute. Gå til regjeringens nettsider for å lese mer om gjeldende råd og regler for dette.

Kan jeg reise ut av kommunen og besøke andre/overnatte hos andre?
Ja, innenlandsreiser kan gjennomføres, men sjekk nettsiden til kommunen du skal reise til for evt. lokale regler og retningslinjer før du drar. Dersom du er syk, i karantene eller isolasjon skal du selvfølgelig holde deg hjemme. 

Beredskap og varsling
Jeg har ikke fått sms-varsling, men naboen har fått det. Hvorfor?
Systemet som brukes til å sende ut sms- og telefonvarslinger, henter informasjon fra Altinn. Noen ganger varsler vi alle i befolkningen, andre ganger varsles kun de som blir berørt, f.eks. av en vannlekkasje. Systemet varsler personer over 16 år. Sjekk at du har registrert riktig telefonnummer i Altinn om du ikke får varsler i det hele tatt.

Helse og omsorg
Hvilke råd og regler gjelder for besøk på/hjemreise fra institusjon og sykehjem?
Dette finner du mer informasjon om i boksen "Helseinstitusjoner" lenger ned på denne siden.

Jeg har utdannelse/erfaring innen helse, og ønsker å bidra. Hva gjør jeg?
Behovet er stort for helsepersonell, også i Øvre Eiker. Vi trenger deg som er frisk, og enten har helsefaglig utdanning, eller erfaring innen helsesektoren. Ta kontakt med Ingebjørg Gustavsen på e-postadressen ingebjorg.gustavsen@oeiker.no, eller på telefon 479 02 887, om du kan bidra. Du kan også klikke her for å sjekke oversikten over ledige stillinger.

Holder Dagsenteret åpent?
Dagtilbudet ved Trivsels- og mestringssenteret på Eikertun opprettholder en redusert drift i sine lokaler adskilt fra beboerne på helsehuset.

Kan jeg dra til tannlegen?
Viken fylkeskommune, som er ansvarlig for den offentlige tannhelsetjenesten i Viken fylkeskommune, skriver på sine nettsider at tannklinikkene har åpent, men med skjerpede rutiner. Klikk her for å lese mer om dette, og sjekk nettsiden til din tannlege (eller ta kontakt med klinikken direkte) for gjeldende lokale retningslinjer, før du møter til timen.

Går timer og avtaler på Helsestasjonen som normalt?
​Delvis. Det er igangsatt forebyggende smitteverntiltak på Helsestasjonen. Ta kontakt med Helsestasjonen for å avtale tid for oppmøte. 

Vielser, begravelser, dåp og liknende
Vil vielser på rådhuset gå som normalt?
Kommunale vielser som er avtalt, går foreløpig som normalt, med et begrenset antall gjester. Brudeparet får tilsendt praktisk informasjon i forkant som gjør at smittevern kan ivaretas. Rådhuset er åpent for publikum mellom kl 09 og 14 på hverdager (10-14 i juli), men publikum må ha avtale før de møter opp. Klikk her for å les mer om vielser på rådhuset.

Hva skjer med dåp, begravelser, gudstjenester og andre aktiviteter i kirka?
De fleste aktiviteter i kirken foregår nå som normalt, men det kan forekomme lokale variasjoner i tilfeller av f.eks. økt lokal smittespredning. Hold deg oppdatert på den nyeste informasjonen på kirken sine nettsider ved å klikke her. Der finner du også kontaktinformasjon til kirken.

Skole og barnehage

Du finner mer informasjon under avsnittet "Barnehager og skoler".

Når skal barnet/eleven holdes hjemme fra barnehage/skole/fritidsaktiviteter?
Det er ikke alltid så lett å skille mellom vanlig forkjølelse og koronavirus. Folkehelseinstituttet har laget et flytskjema som kan gjøre det enklere for foreldre å vurdere hva de bør gjøre i hvilke situasjoner, som du finner under dette spørsmålet. Klikk her for å lese mer informasjon om smitte hos barn og unge på Folkehelseinstituttet sin nettside.

Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal barn/unge være hjemme?


   Råd til personer i risikogrupper

De fleste som blir smittet av koronavirus, får lette symptomer og blir helt friske. Noen grupper har økt risiko for alvorlig forløp av sykdommen, selv om de fleste også i risikogrupper får milde symptomer.

Kommunelegen i Øvre Eiker oppfordrer alle i risikogruppen å ta vanlig influensavaksine. Kontakt din fastlege for bestilling av influensavaksine.

Personer i risikogruppen er prioritert for vaksinasjon mot Covid-19. Klikk her for å lese mer om koronavaksinasjon i Øvre Eiker kommune


   Barnehager og skoler

Grunnskolene og barnehagene i Øvre Eiker er på grønt smittenivå. 

Smittetrykket i Øvre Eiker er for tiden så lavt og oversiktlig at skoler/Sfo og barnehager åpner igjen på grønt nivå. Det blir foretatt jevnlig smittevernvask av områdene der barna oppholder seg mens de er i bruk. Alle de ansatte i barnehagene og skolene har fått opplæring i smittevern, slik at smittevern ivaretas.

Når skal barnet/eleven være hjemme fra barnehage/skole?
Smittespredningen av koronavirus i Norge er for tiden på et jevnt lavt nivå, men dugnaden er ikke over. Det skal lite til før det oppstår lokale utbrudd. Klikk her for å lese om hvilke retningslinjer som gjelder for å holde barn/elever hjemme fra barnehage/skole.

Det er ikke alltid så lett å skille mellom vanlig forkjølelse og koronavirus. Folkehelseinstituttet har laget et flytskjema som kan gjøre det enklere for foreldre å vurdere hva de bør gjøre i hvilke situasjoner. Klikk her for å gå til informasjonen på Folkehelseinstituttet sin nettside.

Hvorfor er nivået på barneskoler og grunnskoler grønt i Øvre Eiker nå?
Før sommerferien var barnehager/skoler og SFO på gult nivå, men grunnet den lave smittesituasjonen i Øvre Eiker, har kommuneoverlegen besluttet at skolene starter opp etter sommeren på grønt nivå.

Vurderingene om vi skal gå mellom grønt, gult og rødt nivå gjøres fortløpende. 

Se også avsnittet "Ofte stilte spørsmål" og "Kultur og fritid".

Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal barn/unge være hjemme?

   Kultur, idrett og fritid 

Nasjonale tiltak i Øvre Eiker kommune
 I Øvre Eiker kommune gjelder nå kun nasjonale tiltak (råd og regler fastsatt av regjeringen). Klikk her for å gå til regjeringens nettsider for full oversikt over de råd og regler som gjelder i hele landet (oppdateres fortløpende). Kommunen følger smitteutviklingen nøye, og står klar til å innføre lokal forskrift igjen hvis det er nødvendig. 

Koronaserfikat
Klikk her for å lese mer om koronasertifikat.

Se også avsnittet "Reiser i Norge og utlandet", Ofte stilte spørsmål" og "Slik kan du forebygge smitte".

   Reiser i Norge og utlandet

Skal du reise innenlands i Norge?
Innenlandsreiser kan gjennomføres. De som ikke er beskyttet bør være ekstra forsiktige og planlegge reisen slik at man i størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder. Dette er særlig viktig for personer som reiser fra områder med høyt smittepress. Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Dette gjelder ikke personer som er beskyttet.

Har du vært i på reise i utlandet? / Skal du besøke Norge fra et annet land? 

Klikk her for generelle reiseråd på Helsenorge sine nettsider.

Råd, regler og unntak for beskyttede/vaksinerte
Er du vaksinert, må du følge de samme rådene og reglene som resten av befolkningen, med noen unntak. Klikk her for å lese mer om dette på Helsenorge.no.

Koronasertifikat
Klikk her for informasjon om koronasertifikat.

Se også avsnittene "Ofte stilte spørsmål" og "Testing for smitte".

 

   Helseinstitusjoner

 Vaksineringen mot Covid-19 går som planlagt, og ettersom de aller fleste beboerne på Eikertun er fullvaksinert, er noen av de strengeste besøksrestriksjonene fjernet.

​Samtidig må besøksrutinene ta hensyn til at det også er beboere og pasienter som ikke er vaksinert.

Eikertun Helsehus forholder seg til nasjonale smitteverntiltak, og Folkehelseinstituttet sine anbefalinger for besøk i sykehjem. I tillegg tilpasses rutinene ut fra smittesituasjonen i kommunen. Under finner du reglene som gjelder nå. 

Munnbind
Det er nå mindre smitte og stadig flere har fått vaksine. Vi reduserer derfor noe på de strengeste smittevernrutinene i kommunens helse- og omsorgstjenester. Hvis både ansatt og innbygger er vaksinert er det ikke lenger fast rutine å benytte munnbind. Den ansatte skal uansett vurderer hver situasjon nøye og følge retningslinjer gitt av Folkehelseinstituttet.

Besøk

 • Pasienter kan ha flere besøkende
 • Pasientene kan klemme/ha ansikt til ansikt-kontakt med andre som er fullvaksinert.
 • Hver pasient kan i tillegg peke ut noen få personer som ikke er fullvaksinert som de kan ha nær kontakt med. Vi tolker slik nærkontakt som eksempelvis å gå arm i arm, men ikke klemming/ansikt til ansiktskontakt
 • Besøk foregår fortrinnsvis i besøksrommene.
 • Alle fysiske besøk må avtales med avdelingen for hver gang. 
 • Som hovedregel skal besøk tilrettelegges innenfor følgende tidsrom: kl 10.00-12.00, 13.30-15.30, 17.00-19.00. 
 • Avdelingene må fortsatt føre lister over hvem som kommer på besøk, slik at smittesporing kan gjøres dersom dette blir et behov.
 • Besøkende skal ikke oppholde seg i avdelingens fellesarealer. Ansatte sørger for å vise pasient og besøkende til besøksrommet.
 • Basale smittevernregler må overholdes, det vil si krav til avstand håndhygiene, samt god hostehygiene.
 • Besøkende skal informeres må gi avdelingen beskjed dersom de får luftveissymptomer i løpet av de neste 48 timer, eller testes for covid-19 i etterkant av besøket.
 • Det skal føres besøksprotokoll med tidspunkt for besøk, navn på besøkende og telefonnummer. 

Mat og drikke
Besøkende kan ha med mat og drikke. Håndhygiene skal utføres før mat og drikke serveres og inntas. Pårørende må selv ha med engangsservise og engangsbestikk, og må rydde dette etter besøket. Det er ikke mulig å benytte avdelingskjøkken. Avdelingen har ikke mulighet for å servere mat eller drikke til besøkende.

Gaver og annet
Pasienten kan motta gaver, blomster e.l. Det er ikke behov for spesielle forhåndsregler i forbindelse med dette. Det er likevel viktig å følge generelle råd for håndhygiene da dette vil forebygge indirekte kontaktsmitte.

Hvem kan ikke komme på besøk?

 • Besøkende som er bekreftet eller sannsynlig bekreftet med Covid-19 kan ikke komme på besøk.
 • Besøkende som har luftveissymptomer eller sitter i hjemmekarantene kan som hovedregel ikke komme på besøk, men unntak kan i noen tilfeller vurderes.
 • Personer som har vært i utlandet, eller andre steder med fare for smittespredning oppfordres til å ikke komme på besøk før 10 dager etter hjemkomst. 

Råd til risikogrupper og pårørende
Klikk her for å lese om råd til risikogrupper og pårørende på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Se også boksen"Ofte stilte spørsmål".

   Slik kan du forebygge smitte

Klikk her for å se 8 enkle tips til forebygging av smitte fra Folkehelseinstituttet.

Ved å øke avstanden mellom mennesker forsinkes utbruddet av koronavirus. Sykdommen smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Jo mer sannsynlig det er at du er smittsom, jo større avstand må du holde til andre. 

For å hindre smitte bør man helst hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuen. God håndhygiene er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann. Er du usikker på om du er forkjølet eller har covid-19-infeksjon, klikk her for å lese mer om hva du bør gjøre.

Slik smitter viruset
Sykdommen smitter på samme måte som ved forkjølelse og influensa, ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. Dette kan skje på tre måter:

 • Gjennom luften, ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
 • Ved direkte kontakt, når den syke har fått viruset på hendene, og overfører det ved kontakt med andre.
 • Ved indirekte kontakt, når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host, eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Inkubasjonstid
Foreløpig vet vi ikke hvor lang tid det tar fra man blir smittet, til man eventuelt blir syk. Denne perioden kalles inkubasjonstid. Folkehelseinstituttet anslår at inkubasjonstiden er 5-6 dager, men den kan også variere fra 0-14 dager. 

Se også avsnittet "Ofte stilte spørsmål".

Bilde av person som hoster i papirlommetørkle og albue, og vasker/desinfiserer hendene ofte (FHI)


   Har du symptomer på luftveisinfeksjon?

Dersom du har symptomer på akutt luftveisinfeksjon, bør du holde deg hjemme. Det gjelder også hvis du har lette symptomer som for eksempel forkjølelse eller vondt i halsen. Egne retningslinjer gjelder for helsepersonell (se mer lenger ned i teksten). Er du usikker på om du er forkjøla eller smittet med koronavirus, kan du lese om forskjellene i denne artikkelenDersom du tror at du er smittet med koronavirus, bestill time for testing ved å klikke her. Du kan lese mer om testing i boksen "Testing for koronavirus" lenger opp på denne siden. 

Nå kan gå tilbake på jobb/skole når du er symptomfri. Mens du er hjemme, skal du være nøye med hånd- og hostehygiene for å unngå å smitte andre i husstanden.

Dine husstandsmedlemmer kan leve som vanlig og trenger ikke å være i karantene, men de bør være oppmerksomme på om de utvikler egne symptomer. Det betyr at helsepersonell kan gå på jobb som normalt, selv om de har husstandsmedlemmer med luftveisinfeksjon som ikke er testet for covid-19.

Se også "Avstand, karantene og isolering og "Ofte stilte spørsmål".

Flytskjema for vurdering av når voksne/unge skal være hjemme. Samme info er publisert i ren tekst på denne siden


Flytskjema for vurdering av når barn skal være hjemme. Samme info er publisert i ren tekst på denne siden


 

   Avstand, karantene og isolering

Ved å øke avstanden mellom mennesker forsinkes utbruddet av koronavirus.

Sykdommen smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Jo mer sannsynlig det er at du er smittsom, jo større avstand må du holde til andre. I enkelte situasjoner der det er vanskelig å holde avstand til andre, anbefales munnbind som et tilleggstiltak for å hindre smitte når det er økende smittespredning. Klikk her for å lese mer om dette på Folkehelseinstituttet sine nettsider. 

Råd til alle i befolkningen

 • Husk god hånd- og hostehygiene.
 • Du og de du bor med kan omgås normalt. "De du bor med” inkluderer også en kjæreste. 
 • Hold økt avstand til andre enn dine nærmeste. Begrens antall nærkontakter. Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming. 
Minst to meter avstand er anbefalt når du skal være ekstra forsiktig, for eksempel hvis du er i en situasjon der du:   
 • er i kontakt med personer som har covid-19 (personer som er i isolering) 
 • er i kontakt med personer i risikogrupper, når det er mye smitte i samfunnet 
 •  deltar på aktivitet med kraftig pusting (synging, trening med høy intensitet osv.)   
Flere nasjonale anbefalinger og påbud som er rettet mot å ha færre kontakter finner du her på Folkehelseinstituttet sine nettsider. 

Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme til ett døgn etter symptomfrihet. 

Har du symptomer på covid-19, bør du testes. Ta kontakt med teststasjonen for å avtale tid for testing (se egen boks om testing lenger opp på denne siden). Klikk her for å lese mer om forskjell mellom vanlig forkjølelse og covid-19-infeksjon.

Råd, regler og unntak for koronavaksinerte
Er du vaksinert, må du følge de samme rådene og reglene som resten av befolkningen, med noen unntak. Klikk her for å lese mer om dette på Helsenorge.no

Råd til risikogrupper og pårørende
Klikk her for å lese om råd til risikogrupper og pårørende på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Karantene og isolasjon
Klikk her for å lese om gjeldende regler for alle typer karantene og isolasjon på nettsidene til Helsenorge.no.


   Trenger du noen å snakke med?

Publikumstelefon fra Helsedirektoratet
Helsedirektoratet har opprettet en publikumstelefon for koronavirus: 815 55 015 (hverdager mellom kl. 08:00 og 15:30).

Psykisk helse og rus - "Mestringstelefonen"
Kontakt Servicesenteret (32 25 10 00, kl. 08-15:00) og be om å bli satt over. Dersom ingen er tilgjengelige når du tar kontakt, kan du be om å bli ringt opp igjen senere. Klikk her for å lese mer om Øvre Eiker-Hjelpa.

Helse og omsorg
Leter du etter informasjon om generelle helse- og omsorgstjenester, klikk her. Kontaktinformasjon til de ulike enhetene innenfor helse og omsorg finner du på denne siden. Har du generelle spørsmål om koronavirus, ber vi deg ta kontakt med Helsedirektoratet sin publikumstelefon på 815 55 015 (hverdager mellom kl. 08:00 og 15:30).

Familiesenteret - for barn, unge, gravide og foreldre
Er du gravid, barn, ungdom eller forelder i Øvre Eiker og har behov for noen å snakke med? Jordmortjenesten, helsestasjon, helsesykepleier i skolen, HFU –Helsestasjon for Ungdom og Familieteamet kan nås via Servicesenteret i Øvre Eiker (tlf. 32 25 10 00, 08-15:00). 

Alarmtelefon for barn og unge
Alarmtelefonen for barn og unge har nå døgnåpent. Ring 116 111 eller klikk her for å besøke nettsiden.

Krisesenteret i Kongsberg
Kongsberg krisesenter har alltid et tilbud til personer som er utsatt for vold i nære relasjoner. Krisesenteret har muligheter for veiledningssamtaler over telefon, samt fysiske møtepunkter dersom behovet for beskyttelse er tilstede.
Døgnåpnen vakttelefon er 32 73 64 00. Klikk her for å gå til krisesenterets nettsider.

Flere vakt- og hjelpetelefoner
Klikk her for en oversikt over flere vakt- og hjelpetelefoner. 

Se også avsnittet "Ofte stilte spørsmål".

   Nyhetsarkiv om koronaviruset

Klikk her for å vise alle nyheter om koronavirus fra Øvre Eiker kommune. Søket inkluderer ikke samleartikkelen du leser nå.

PS: leter du etter informasjon om bekreftede smittetilfeller, se eget avsnitt lenger opp på denne siden.

Noen av de eldste artiklene kan ha blitt slettet eller forandret etter publisering for å unngå misforståelser etter endringer av restriksjoner osv. Listen viser artiklene slik de er publisert, i kronologisk rekkefølge.Opprettet: 31.10.2019 18:20