Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Koronavirus / Coronavirus: informasjon fra kommunen

Grøner, Cathrine Endret:19.10.2020 11:27

For information about coronavirus in english, click here.

For informasjon om koronavirus på flere språk, klikk her.


   Generell informasjon

På denne siden finner du informasjon om koronaviruset.​ Klikk på de grå linjene under for å lese mer om hvert enkelt emne.

Om det nye koronaviruset
Det nye koronaviruset ble oppdaget i januar 2020. Viruset har etterhvert fått navnet SARS-CoV-2. Det kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker, og denne sykdommen kalles covid-19-infeksjon. I mange tilfeller har det kun gitt mild sykdom, med lette symptomer som feber, sår hals, hoste og rennende nese. Noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Smittespredningen i Norge regnes for øyeblikket som lav nasjonalt, med større lokale utbrudd. Denne artikkelen holdes jevnlig oppdatert med ny informasjon.

Klikk her for å gå til Folkehelseinstituttet sine hjemmesider for å lese mer om koronaviruset

Se informasjonsfilm med spørsmål og svar om koronaviruset

Les svar på ofte stilte spørsmål om koronavirus på Helsenorge.no

   Testing for koronavirus - nytt testsenter fra mandag 19. oktober

Dersom du mistenker at du er smittet av koronavirus, kan du få testet deg. Følgende kan teste seg:

- alle med akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19 (feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans etc.)
- alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter reise i rødt eller gult land de siste 10 dagene

- helsepersonell

Dersom du er usikker på om du/barnet ditt bør testes, bla nedover i dette avsnittet for å se flytskjema for smitte hos barn og voksne, eller klikk her for å lese om symptomer på koronavirus vs forkjølelse.

Testing for deg som bor i Øvre Eiker

Bestilling
Er du bosatt i Øvre Eiker, bestiller du test ved å fylle inn et digitalt skjema. Gå til skjemaet her. 
Du kan også ringe legevakten på tlf 32 86 68 10 for å bestille tid for testing. Denne telefonen er bemannet mandag til fredag fra 08.30-11.00 og 12.00-15.00.

Testing
Fra og med 19. oktober foregår selve testingen ved en teststasjon i Kongsberg (Numedalsveien 80, Kongsberg). Veien til teststasjonen er skiltet inn mot Kongsberg. Etter at du har testet deg, må du holde deg hjemme inntil du har fått svar på prøven. 

Prøvesvar
Prøvesvaret finner du ved å logge inn på Helsenorge.no - klikk her for å lese mer. Dersom prøven viser at du er smittet med koronavirus, skal du i hjemmeisolasjon - les mer om dette i avsnittet "Avstand, karantene og isolering". Kommunen vil kontakte deg direkte for smitteoppsporing.

Dersom prøven viser at du ikke er smittet, skal du holde deg hjemme til du er symptomfri. Et negativt prøvesvar forkorter ikke karantenetiden dersom du har vært i utlandet og har fått pålagt innreisekarante.

Les også "Viktig informasjon om koronatesting"

Testing for deg som er på besøk i Øvre Eiker

Bestilling
Dersom du er på besøk i Øvre Eiker og ønsker å teste deg her, kan bestille tid for testing ved å klikke her, eller du kan ringe legevakten på tlf. 116 117. Legevakten vil gi deg nødvendig informasjon og henvisning til testing.

Testing
Fra og med 19. oktober foregår selve testingen ved en teststasjon i Kongsberg (Numedalsveien 80, Kongsberg). Veien til teststasjonen er skiltet inn mot Kongsberg. Dersom du er bosatt i Norge, finner du prøvesvaret ved å logge inn på Helsenorge.no - klikk her for å lese mer.

Prøvesvar
Frem til du har fått svar på prøven, må du må oppholde deg på overnattingsstedet, helst isolert fra andre. Felles sanitæranlegg, restaurant, oppholdsrom o.l. skal ikke brukes - gi beskjed til overnattingsstedet dersom det ikke finnes andre muligheter, slik at de kan foreta smittevernvask etter at du har benyttet fasilitetene.

Dersom prøven viser at du er smittet med koronavirus, anbefales det at du reiser hjem - helst ved hjelp av egen bil. Kollektivtransport skal ikke benyttes. Når du har kommet hjem, skal du i hjemmeisolasjon - les mer om dette i avsnittet "Avstand, karantene og isolering". Kommuneoverlegen i kommunen du er bosatt i vil få beskjed om smittetilfellet, og følge deg opp videre for smitteoppsporing.

Dersom prøven viser at du ikke er smittet, skal du holde deg hjemme til du er symptomfri. Et negativt prøvesvar forkorter ikke karantenetiden dersom du har vært i utlandet og har fått pålagt innreisekarante.

Les også: Forkjøla eller korona?

Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal ungdom/voksne holde seg hjemme?


Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal barn holdes hjemme?

   Smittetilfeller i Øvre Eiker

Hittil har 14 personer testet positivt for Covid-19 (koronavirus) i Øvre Eiker kommune. Det siste tilfellet av smitte var 15. oktober 2020. Kommunen har i alle tilfeller utført smitteoppsporing og tatt kontakt med nærkontakter til de som er bekreftet smittet. 

Nyheter som er publisert om smittetilfellene i Øvre Eiker (nyeste tilfelle nederst i listen):

Friskmelding
Det er fastlegene (og i noen tilfeller, sykehusene) som følger opp hver enkelt person som har blitt smittet. Friskmelding innebærer en avklaring mellom behandlende lege og pasient, og denne informasjonen har kommunen i utgangspunktet ikke oversikt over. Derfor vil det ikke bli publisert oversikt over antall friskmeldte. 

Se også avsnittene "Testing for koronavirus", "Har du symptomer på luftveisinfeksjon?" og "Ofte stilte spørsmål".


   Ofte stilte spørsmål

Her har vi samlet en del vanlige spørsmål om koronavirus og den pågående situasjonen. Dette avsnittet oppdateres fortløpende. Savner du informasjon her, kan du legge igjen en tilbakemelding nederst på denne nettsiden. Du finner også andre nyhetsartikler om koronavirus på våre Aktuelt-sider, og oppdaterte åpningstider på denne siden.

Illustrasjonsbilde av karanteneregler. Tekstforklaring av bildet finnes på www.fhi.no

Folkehelse og smitte

Bør jeg vaksinere meg mot årets sesonginfluensa?
Vi råder personer i risikogruppene, samt helsepersonell med pasientkontakt, til å ta årets influensavaksine. Ta kontakt med fastlegen din for å bestille tid. Du kan lese mer om risikogruppene og årets influensavaksine ved å klikke her.

Hvordan skiller jeg mellom forkjølelse og koronavirus?
Dette er ikke så enkelt å avgjøre, og flere faktorer spiller inn. Kommuneoverlegen i Øvre Eiker gir noen råd til deg som er usikker på om du bør holde deg hjemme, teste deg eller se an situasjonen i denne artikkelen.

Hva er anbefalingene for bruk av munnbind?
I enkelte situasjoner der det er umulig å holde 1 meter avstand til andre, anbefales munnbind som et tilleggstiltak for å hindre smitte fra personer med covid-19 uten symptomer når det er økende smittespredning. Øvre Eiker kommune anbefaler bruk av munnbind på kollektivtransport som går i retning Oslo via Drammen. Ulike kommuner kan ha ulike regler for bruk av munnbind, avhengig av smittepress. Sett deg inn i gjeldende regler for kommunen du skal reise til, og kollektivselskapet du skal reise med. Barn under 13 år og enkelte andre personer/grupper bør ikke bruke munnbind, og det frarådes for barn under 2 år.  Les mer om anbefalingen i Øvre Eiker og riktig bruk av munnbind ved å klikke her.

Hvem testes for koronavirus?
Alle kan testes, men Folkehelseinstituttet har oppgitt en prioriteringsliste for testing som Øvre Eiker kommune følger. Klikk her for å lese hva som er gjeldende testkriterier akkurat nå. Ring legevakten om du mistenker at du er smittet og vil teste deg. Om du er usikker på om du kan ha fått koronavirus selv, besøk Koronasjekk.no. Se også boksen "Testing for koronavirus".

Er det noen i Øvre Eiker som har testet positivt for koronavirus?
Mange personer er testet for koronavirus, og så langt har 14 personer testet positivt. Les mer om dette i boksen "Smittetilfeller i Øvre Eiker".

Hvor mange av de som er smittet i Øvre Eiker, har blitt friskmeldt?
Det er fastlegene (og i noen tilfeller, sykehusene) som følger opp hver enkelt person som har blitt smittet. Friskmelding innebærer en avklaring mellom behandlende lege og pasient, og denne informasjonen har kommunen i utgangspunktet ikke oversikt over. Den generelle regelen for friskmelding/opphevelse av isolasjon er 3 dager symptomfrihet, minst 8 dager etter symptomstart.

Hva er reglene for hjemmekarantene? Hva er lov og ikke?
Hjemmekarantene/innreisekarantene er aktuelt for deg som er bekreftet smittet med koronavirus, og/eller har symptomer på luftveisinfeksjon og/eller har ankommet Norge fra de fleste andre land de siste 14 dagene. Hvilke land som er aktuelle for innreisekarantene, kan endres ca. hver 14. dag - oversikt og mer info finner du på Helsenorge sine nettsider. Du finner siste oppdaterte oversikt over råd til personer i hjemmekarantene på Folkehelseinstituttet sine nettsider - du kan også bla nedover
denne siden til avsnittet "Avstand, karantene og isolering".

Kultur og fritid

Hvor er det lov å reise?
Nasjonale myndigheter fraråder
alle utenlandsreiser som ikke anses som nødvendige - klikk her for å lese mer. Det er uansett viktig å orientere seg om reglene i landet man reiser til, og ta høyde for at det kan bli innført innreisekarantene til Norge under tiden man oppholder seg i utlandet. Se også avsnittet "Retningslinjer for arrangementer, reiser, kultur og idrett" og "Avstand, karantene og isolasjon".

Kan jeg ha fest, holde barnebursdag, dra på sosiale sammenkomster med flere andre osv.?
Nasjonale myndigheter anbefaler at personer som ikke bor sammen, ferdes i grupper på maksimalt 20 personer. Personer (også i gruppe) som ikke bor sammen til vanlig, skal holde minst en meters avstand til hverandre. Det er også tillatt å holde (private) (kultur)arrangementer for inntil 200 deltakereoffentlig sted. Fra 12. oktober er det tillatt med inntil 600 personer på utendørs arrangementer (i grupper på 200 personer, som har minst 2 meters avstand mellom gruppene). Alle slike arrangementer skal ha en ansvarlig arrangør som både har oversikt over alle deltakere, kan sørge for at minst én meters avstand blir overholdt og kan utføre smitteoppsporing i etterkant dersom dette skulle bli nødvendig. Arrangementer uten ansvarlig arrangør, eller på steder der det ikke er mulig å ha en meters avstand til hverandre, eller på privat grunn (bolighus, fritidsbolig osv.) eller med flere enn maks antall deltakere, er ikke tillatt. Klikk her for å lese mer.

Kan jeg ta buss eller tog?
Nasjonale myndigheter anbefaler å unngå dette dersom du kan, men det er ikke ulovlig med mindre du er i karantene eller isolasjon - eller føler deg syk. Da skal du holde deg hjemme. Øvre Eiker kommune anbefaler bruk av munnbind på kollektivtransport som går i retning Oslo via Drammen. Ulike kommuner kan ha ulike regler for bruk av munnbind, avhengig av smittepress. Sett deg inn i gjeldende regler for kommunen du skal reise til, og kollektivselskapet du skal reise med. Barn under 13 år og enkelte andre personer/grupper bør ikke bruke munnbind, og det frarådes for barn under 2 år.  Les mer om anbefalingen i Øvre Eiker og riktig bruk av munnbind ved å klikke her.

Kan jeg besøke/overnatte hos kjæresten, eller omvendt - også hvis kjæresten bor i et annet land?
Ja, såfremt du/kjæresten ikke er syke og/eller i karantene eller isolasjon. For ektefeller/samboere/kjærester fra andre land gjelder egne regler - les mer på UDI sine nettsider. Folkehelseinstituttet anbefaler at man unngår håndhilsing, klemming og kyssing med andre enn fast partner/personer i egen husstand. Om du skal besøke noen i en annen kommune, sjekk med denne kommunen for lokale regler/restriksjoner først. 

Kan jeg dra på hytta?
Ja, innenfor visse rammer. Dersom du er syk, bør du holde deg hjemme. Om du er i karantene eller isolasjon, enten du har symptomer eller føler deg frisk, skal du heller ikke reise på hytta - det eneste unntaket for dette, er dersom du bor med en person som er syk med koronavirus, og opphold på hytta er den eneste måten å unngå nærkontakt på. Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.

Kan jeg drive med idrett/trene andre i en idrett?
Det er tillatt å drive med en rekke idretter i grupper på inntil 20 personer. Det er riktignok litt forskjellige regler fra idrett til idrett, ettersom smittepresset er annerledes i f.eks. bryting vs basketball. Helsedirektoratet har utarbeidet en veileder til de ulike idrettsorganisasjonene, som selv må utvikle retningslinjer ut i fra dette. Ta kontakt med din idrettsorganisasjon for veiledning.

Kan jeg reise ut av kommunen og besøke andre/overnatte hos andre?
Ja, du kan reise fritt rundt i Norge, men begrens antall nærkontakter/personer du omgås med jevnlig. Det generelle rådet til deg som er frisk, er at du holder avstand til folk som du ikke bor sammen med. Du kan ha besøk. Dere skal maksimalt være 20 personer i gruppa, med minimum én meters avstand til hverandre. Møt hverandre gjerne ute. Hold deg hjemme hvis du er syk, og ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.

Kan jeg sove i telt, dra på camping- eller båttur?
Ja, innenfor visse rammer. Noen campingplasser og båthavner kan være midlertidig stengt. Husk på at du må holde minimum én meters avstand til personer du ikke bor sammen med til vanlig om du reiser på tur med andre. Dersom du er syk, i karantene eller isolasjon skal du holde deg hjemme. Hold deg hjemme hvis du er syk, og ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.

Beredskap og varsling
Jeg har ikke fått sms-varsling, men naboen har fått det. Hvorfor?
Systemet som brukes til å sende ut sms- og telefonvarslinger, henter informasjon fra ulike registre. Nå henter systemet kontaktinfo fra Altinn og det du har registrert der, og ventes fremover å være mer treffsikkert. 

Helse og omsorg
Jeg har utdannelse/erfaring innen helse, og ønsker å bidra. Hva gjør jeg?
Behovet er stort for helsepersonell, også i Øvre Eiker. Vi trenger deg som er frisk, og enten har helsefaglig utdanning, eller erfaring innen helsesektoren. Ta kontakt med Ingebjørg Gustavsen på e-postadressen ingebjorg.gustavsen@oeiker.no, eller på telefon 479 02 887, om du kan bidra.

Holder Dagsenteret åpent?
Dagtilbudet ved Trivsels- og mestringssenteret på Eikertun opprettholder en redusert drift i sine lokaler adskilt fra beboerne på helsehuset.

Kan jeg dra til tannlegen?
Viken fylkeskommune, som er ansvarlig for den offentlige tannhelsetjenesten i Viken fylkeskommune, skriver på sine nettsider at tannklinikkene har åpent, men med skjerpede rutiner. Klikk her for å lese mer om dette, og sjekk nettsiden til din tannlege (eller ta kontakt med klinikken direkte) for gjeldende lokale retningslinjer, før du møter til timen.

Går timer og avtaler på Helsestasjonen som normalt?
​Delvis. Det er igangsatt forebyggende smitteverntiltak på Helsestasjonen. Ta kontakt med Helsestasjonen for å avtale tid for oppmøte. 

Vielser, begravelser, dåp og liknende
Vil vielser på rådhuset gå som normalt?
Kommunale vielser som er avtalt, går foreløpig som normalt, med et begrenset antall gjester. Brudeparet får tilsendt praktisk informasjon i forkant som gjør at smittevern kan ivaretas. Rådhuset er fra 26. oktober åpent for publikum mellom kl 09 og 14 på hverdager, men publikum må ha avtale før de møter opp.

Hva skjer med dåp, begravelser, gudstjenester og andre aktiviteter i kirka?
De fleste aktiviteter i kirken foregår nå som normalt, men det kan forekomme lokale variasjoner i tilfeller av f.eks. økt lokal smittespredning. Hold deg oppdatert på den nyeste informasjonen på kirken sine nettsider ved å klikke her. Der finner du også kontaktinformasjon til kirken.

Skole og barnehage

Du finner mer informasjon under avsnittet "Gjenåpning av skoler og barnehager".

Når skal barnet/eleven holdes hjemme fra barnehage/skole/fritidsaktiviteter?
Det er ikke alltid så lett å skille mellom vanlig forkjølelse og koronavirus. Folkehelseinstituttet har laget et flytskjema som kan gjøre det enklere for foreldre å vurdere hva de bør gjøre i hvilke situasjoner, som du finner under dette spørsmålet. Klikk her for å lese mer informasjon om smitte hos barn og unge på Folkehelseinstituttet sin nettside.

Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal barn/unge være hjemme?


Hva skjer med fakturaer for SFO- og barnehageplass? Skal disse betales eller ikke?
Regjeringen har bestemt at man skal slippe å betale for stengte barnehage- og SFO-tilbud. Dersom det blir en ny nedstengning av barnehager og/eller skoler, vil foreldre/foresatte bli tilsendt informasjon om hvilke fakturaer som skal betales.


   Råd til personer i risikogrupper

​De fleste som blir smittet av koronavirus, får lette symptomer og blir helt friske. Noen grupper har økt risiko for alvorlig forløp av sykdommen, selv om de fleste også i risikogrupper får milde symptomer.

Kommunelegen i Øvre Eiker oppfordrer alle i risikogruppen å ta influensavaksine i år. Kontakt din fastlege for bestilling av influensavaksine. Klikk her for å lese mer om risikogruppene og årets sesonginfluensavaksine.


   Barnehager og skoler

Skolene og barnehagene i Øvre Eiker er på gult smittenivå. 

Elevene i skolen og barna i barnehagen er sammen i nesten normalstore grupper. Årsaken til dette er at Folkehelseinstituttet vurderer smitterisikoen som lav. Klikk her for å lese mer om dette.

Det blir foretatt jevnlig smittevernvask av områdene der barna oppholder seg mens de er i bruk. Alle de ansatte i barnehagene og skolene har fått opplæring i smittevern, slik at dette kan ivaretas best mulig. Kommunen oppfordrer barnehager og skoler til å la barn og elever være mye ute, og spre aktiviteten mest mulig i byggene som brukes.

Når skal barnet/eleven være hjemme fra barnehage/skole?
Smittespredningen av koronavirus i Norge er for tiden på et økende nivå, og dugnaden er ikke over. Det skal lite til før det oppstår lokale utbrudd. Klikk her for å lese om hvilke retningslinjer som gjelder for å holde barn/elever hjemme fra barnehage/skole.

Det er ikke alltid så lett å skille mellom vanlig forkjølelse og koronavirus. Folkehelseinstituttet har laget et flytskjema som kan gjøre det enklere for foreldre å vurdere hva de bør gjøre i hvilke situasjoner. Klikk her for å gå til informasjonen på Folkehelseinstituttet sin nettside.

Se også avsnittet "Ofte stilte spørsmål".

Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal barn/unge være hjemme?

   Retningslinjer for arrangementer, reiser, kultur og idrett

Om private sammenkomster og offentlige arrangement
Skal du arrangere eller delta på konfirmasjon, bryllup, barnedåp eller bursdagsfest, og har spørsmål knyttet til smittevern og koronavirus? Helsedirektoratet skiller mellom private sammenkomster og offentlige arrangement. Dette avgjøres blant annet av hvor mange dere er, og hvor dere skal være. Klikk her for å lese mer om dette. Ønsker du mer informasjon om større arrangementer (opp til 200 personer innendørs, og 600 personer utendørs i grupper på 200), klikk her eller les mer i avsnitt under.

Retningslinjer for idrett, kultur og organisasjoner
Fra 12. oktober 2020 er det tillatt med inntil 600 personer på offentlige arrangementer som foregår utendørs. Dette forutsetter at det deles inn i grupper på inntil 200 personer som holder minimum to meters avstand mellom gruppene. Alle deltakerne skal ha minst en meters avstand til hverandre, og det skal være minst ett ledig sete mellom hver person på f.eks. tribune. For innendørs arrangementer er grensen fortsatt på 200 personer. Kommunene har mulighet til å utføre lokale innstramminger på antall personer på arrangementer ved økt smittespredning i egen kommune.

Klikk her for å lese Helsedirektoratets retningslinjer for idrett, kultur, fornøyelsesparker og frivillige organisasjoner. Ulike idrettsforbund kan i tillegg til dette ha egne retningslinjer - ta kontakt ditt forbund eller se Norges Idrettsforbund sine nettsider.

Se også avsnittet "Ofte stilte spørsmål" og "Slik kan du forebygge smitte".

Skal du på reise i Norge eller til utlandet?

Gjeldende råd fra helsemyndighetene er at nordmenn bør unngå alle unødvendige utenlandsreiser, både til "gule" land (tidligere "grønne" land, uten karanteneplikt) og "røde" land (med karanteneplikt). 

Flere europeiske land og regioner er fritatt kravet om innreisekarantene. Reisende til og fra disse områdene skal være friske, ikke i karantene/isolasjon og må følge med på egen helse. Det er også nødvendig å oppdatere seg på de ulike landene/regionene sine regler for innreise og opphold. Klikk her for å lese mer. 

Regjeringen har innført objektive kriterier for vurdering av smittepress i andre land/regioner, og vil vurdere situasjonen fortløpende.  Dette innebærer at land/regioner som nå er åpne, kan stenge og at land/regioner som nå er stengt, kan åpnes. Reisende til utlandet bes ta høyde for at plikt om innreisekarantene kan innføres på kort varsel.

Du kan reise fritt rundt i Norge. Øvre Eiker kommune anbefaler bruk av munnbind på kollektivtransport som går i retning Oslo via Drammen. Ulike kommuner kan ha ulike regler for bruk av munnbind, avhengig av smittepress. Sett deg inn i gjeldende regler for kommunen du skal reise til, og kollektivselskapet du skal reise med. Barn under 13 år og enkelte andre personer/grupper bør ikke bruke munnbind, og det frarådes for barn under 2 år.  Les mer om anbefalingen i Øvre Eiker og riktig bruk av munnbind ved å klikke her.

Klikk her for generelle reiseråd på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Se også avsnittene "Avstand, karantene og isolering og "Ofte stilte spørsmål".


Har du vært på reise i utlandet? / Skal du besøke Norge fra et annet land?
Dersom du har vært i, eller kommer fra, et land som har en smittestatus som krever innreisekarantene til Norge, må du oppholde deg i karantene i 10 dager ved ankomst. Flere europeiske land og regioner er fritatt plikt om innreisekarantene. Oversikten oppdateres ca. hver 14 dag, og det er viktig at du som skal reise utenlands eller reise til Norge følger med på denne. Klikk her for å se fullstendig oversikt.

Klikk her for generell info fra Helsedirektoratet til deg som ankommer Norge.

Dersom du har vært i et land som ikke hadde krav om innreisekarantene ved retur til Norge, men som har endret status i løpet av oppholdet ditt, må du i innreisekarantene ved retur til Norge. Det er da ekstra viktig å følge med på symptomer på koronavirus, holde avstand til andre og vaske hendene - og teste deg dersom du utvikler symptomer på luftveisinfeksjon. Les mer om dette under overskriften "Har du vært på reise i/skal du reise til Norge fra et "gult" eller "rødt" land?" litt lenger ned i dette avsnittet. For helsepersonell gjelder egne regler, ta kontakt med din arbeidsgiver for mer informasjon.

Ved mellomlanding med fly i et land/region som har krav om innreisekarantene (også dersom man har oppholdt seg i et land som ikke krever innreisekarantene), utløser dette karantekrav ved ankomst til Norge. Dette gjelder ikke dersom man kjører bil gjennom et land/region med krav om innreisekarantene, med kun nødvendige stopp (tanking/lading av bil, korte kjørepauser).

Evt. innreisekarantene gjelder også om du ikke har symptomer på sykdom. Dette omfatter å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser, ikke ta offentlig transport, og unngå andre steder der man lett kommer nær andre. Dersom du er arbeidspendlende til Sverige, gjelder fortsatt regelen om hjemmekarantene på fritiden inntil videre. Les mer om karantene i avsnittet "Avstand, karantene og isolering".

Dersom du får symptomer som akutt luftveisinfeksjon/forkjølelse, i tillegg til ett eller flere av følgende symptomer: feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans (eller andre symptomer som lege mistenker skyldes covid-19), bør du teste deg for koronavirus. Les mer om dette i avsnittet "Testing for smitte".

Har du vært på reise i/skal du reise til Norge fra et "gult" eller "rødt" land?
Helsedirektoratet ber alle reisende bidra til å begrense risikoen for smitte med covid-19 inn til Norge. Norske helsemyndigheter anbefaler at de som har symptomer eller mistenker at de har vært i kontakt med smitte, og de som har vært  i røde land, lar seg teste for koronavirus når de kommer til Norge. Testen er frivillig, og gratis for den som testes. For helsepersonell gjelder egne regler, ta kontakt med din arbeidsgiver for mer informasjon.

Testingen skjer ved testsenter på ankomststedet. Du kan være smittet selv om testen er negativ. Derfor gjelder karantenereglene uansett. Dersom du kommer fra land der det kreves karantene, må du altså være i karantene selv om du tar testen. Svar på testen vil foreligge senest innen 3 dager. Dersom testen viser at du har covid-19, vil du bli kontaktet og fulgt opp av helsetjenesten i kommunen hvor du bor, eller oppholder deg som turist. Derfor er det nødvendig at du oppgir bo- eller oppholdssted med adresse og telefonnummer.

Vi har ikke kapasitet til å gi ut alle negative prøvesvar. Dersom du ikke har hørt noe fra oss i løpet av tre dager, betyr dette at testen din er negativ. De som er fast bosatt i Norge kan likevel finne testsvaret ved å logge inn på Helsenorge.no. Reisende som ikke er bosatt i Norge vil i en del kommuner få tilsendt en påloggingslenke på SMS. Det tilbys ikke support ved innloggingsproblemer. Alle som får påvist covid-19, blir kontaktet av helsetjenesten og fulgt opp. Testsenteret tilbyr kun test. Kontakt lege hvis du føler deg syk. Personer bosatt i Norge kontakter fastlege eller legevakt. Reisende som bor i andre land skal ta kontakt  med legevakt på telefon 116117, hvis de blir syke. Testsenteret må prioritere hvem som blir testet, dersom mange ønsker  å bli testet samtidig. Personer med tegn på sykdom, eller som vet at de  har vært i kontakt med andre med covid-19, vil bli prioritert. Takk for at du lar deg teste! 

Se også avsnittene "Ofte stilte spørsmål" og "Testing for smitte".


   Helseinstitusjoner

Pårørende og andre kan besøke pasienter på Eikertun Helsehus og andre institusjoner. Besøk skal avtales på forhånd. Gaver og blomster kan også medbringes. 

For å kunne ivareta smittevernhensyn, må besøk fremdeles foregå i kontrollerte former:

 • Besøk skal vurderes og avtales på forhånd: Besøkende må ta kontakt med avdelingen og gjort en avtale.
 • For de som kan, tilrettelegges det for besøk utendørs så lenge vær og temperatur tillater det. Eikertun har også besøksrom som kan brukes, dette avtales i samråd med personalet på avdelingen.
 • Unngå besøk på institusjoner de ti første dagene etter hjemkomst hvis du har vært på ferie i utlandet eller på mye befolkede steder/attraksjoner i Norge. Sørg eventuelt for å få testet deg.
Nasjonale smittevernanbefalinger skal også følges:

 • Antall besøkende må ikke være flere enn at 1 meter avstand til andre kan opprettholdes, ca 2-3 besøkende. Det kan tilrettelegges for unntak ved spesielle anledninger, dette avtales nærmere med avdelingen.  
 • God håndhygiene
  Syke personer og personer i karantene kan ikke komme på besøk
 • Avdelingene fører besøkslogg over alle besøkende for rask smitteoppsporing ved behov.
 • Hvis du får symptomer på covid 19-sykdom eller blir syk etter at du har vært på besøk, skal du si ifra til avdelingen. 

Besøksrutinene evalueres og justeres i forhold til smittesituasjonen i kommunen, og kan endres på kort varsel.

Klikk her for å lese informasjonsskriv for deg som skal på besøk til Eikertun Helsehus.

Klikk her for å lese om FHI sine anbefalinger for besøk i sykehjem.


Se også avsnittet "Ofte stilte spørsmål".


Bilde med råd til risikogrupper. Besøk fhi.no og søk på risikogrupper om du ikke kan lese teksten på bildet.

   Slik kan du forebygge smitte

Klikk her for å se 8 enkle tips til forebygging av smitte fra Folkehelseinstituttet.

Ved å øke avstanden mellom mennesker forsinkes utbruddet av koronavirus. Sykdommen smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Jo mer sannsynlig det er at du er smittsom, jo større avstand må du holde til andre. I enkelte situasjoner der det er umulig å holde 1 meter avstand til andre, anbefales munnbind som et tilleggstiltak for å hindre smitte fra personer med covid-19 uten symptomer når det er økende smittespredning. Klikk her for å lese mer om dette på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

For å hindre smitte bør man helst hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuen. God håndhygiene er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann. Unngå håndhilsing og klemming utenfor nærmeste familie. Er du usikker på om du er forkjølet eller har covid-19-infeksjon, klikk her for å lese mer om hva du bør gjøre.

Slik smitter viruset
Sykdommen smitter på samme måte som ved forkjølelse og influensa, ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. Dette kan skje på tre måter:

 • Gjennom luften, ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
 • Ved direkte kontakt, når den syke har fått viruset på hendene, og overfører det ved kontakt med andre.
 • Ved indirekte kontakt, når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host, eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Inkubasjonstid
Foreløpig vet vi ikke hvor lang tid det tar fra man blir smittet, til man eventuelt blir syk. Denne perioden kalles inkubasjonstid. Folkehelseinstituttet anslår at inkubasjonstiden er 5-6 dager, men den kan også variere fra 0-14 dager. 

Se også avsnittet "Ofte stilte spørsmål".

Illustrasjonsbilde som viser bruk av papirlommetørkle, nysing/hosting i armen og håndvask/desinfeksjon


   Har du symptomer på luftveisinfeksjon?

Dersom du har symptomer på akutt luftveisinfeksjon, bør du holde deg hjemme. Det gjelder også hvis du har lette symptomer som for eksempel forkjølelse eller vondt i halsen. Egne retningslinjer gjelder for helsepersonell (se mer lenger ned i teksten). Ta kontakt med legevakten dersom du mener at du bør testes for koronavirus. (Se punktet "Testing for smitte og lokale smittetilfeller"

Nå kan gå tilbake på jobb/skole når du er symptomfri. Mens du er hjemme, skal du være nøye med hånd- og hostehygiene for å unngå å smitte andre i husstanden.

Dine husstandsmedlemmer kan leve som vanlig og trenger ikke å være i karantene, men de bør være\ oppmerksomme på om de utvikler egne symptomer. Det betyr at helsepersonell kan gå på jobb som normalt, selv om de har husstandsmedlemmer med luftveisinfeksjon som ikke er testet for covid-19.

Har du symptomer på koronasmitte? Registrer deg nå!
Folkehelseinstituttet har sammen med Norsk Helsenett laget en løsning hvor du kan registrere deg hvis du har symptomer på koronasykdom (covid-19). Les mer om hvor du registrerer deg.

Relatert informasjon på kommunens hjemmeside:

Se også flytskjemene under, samt avsnittene "Barnehager og skoler", "Avstand, karantene og isolering og "Ofte stilte spørsmål".

Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når bør voksne være hjemme?


Flytskjema fra Folkehelseinstituttet - når skal barn/unge være hjemme?

   Avstand, karantene og isolering

Ved å øke avstanden mellom mennesker forsinkes utbruddet av koronavirus.

Sykdommen smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Jo mer sannsynlig det er at du er smittsom, jo større avstand må du holde til andre. I enkelte situasjoner der det er umulig å holde 1 meter avstand til andre, anbefales munnbind som et tilleggstiltak for å hindre smitte fra personer med covid-19 uten symptomer når det er økende smittespredning. Klikk her for å lese mer om dette på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Råd til alle i befolkningen

 • Husk god hånd- og hostehygiene.
 • Du og dine nærmeste kan omgås normalt. Hvem som er «dine nærmeste» bestemmer du selv, men det bør ikke være for mange og det bør være de samme over tid!
 • Hold økt avstand til andre enn dine nærmeste. Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming. Det bør minst være en meter mellom dere. (Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Hvis man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø, er det mindre risiko for smitte.)
Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme til ett døgn etter symptomfrihet. 

Har du symptomer på covid-19, bør du testes. Ta kontakt med legevakten for å avtaler tid for testing. Klikk her for å lese mer om forskjell mellom vanlig forkjølelse og covid-19-infeksjon.

Råd til risikogrupper og pårørende
Klikk her for å lese om råd til risikogrupper og pårørende på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Råd til nærkontakter
Nærkontakter (til noen med bekreftet smitte) er i utgangspunktet friske, men har vært i en situasjon der de kan ha blitt smittet. De fleste nærkontakter blir ikke syke, men de må likevel følges opp i 10 dager fra siste eksponering for å hindre at de som blir syke, smitter andre før de selv merker det.

Det skilles mellom "hustandsmedlemmer og tilsvarende nære kontakter" som skal i karantene, og "andre nærkontakter" som følges opp med test og råd. Eksempler på hvem som kan ha hatt like omfattende eller fysisk nær kontakt som i en husstand, er kjæreste, nærmeste kollega i kontorfellesskap, samme kohort i barnehage eller skole til og med 4. trinn, eller en som har pleiet den syke uten å ha brukt anbefalt beskyttelsesutstyr. Den som er ansvarlig for smitteoppsporingen, avgjør hvilken kategori den enkelte nærkontakt hører hjemme i etter en helhetsvurdering av smitterisiko.

Klikk her for å lese om definisjoner av tilfelle og nærkontant på Folkehelseinstituttet sine nettsider

For alle nærkontakter gjelder:

 • Begrens antall nære kontakter, unngå større forsamlinger og trengsel.
 • Du kan omgås de du bor med som normalt.
 • De du bor med er ikke i karantene.
 • Hvis du får symptomer på luftveisinfeksjon, skal du isolere deg og testes.
 • Negativ test forkorter ikke tiden i karantene eller oppfølging.
 • Ved positiv test skal du over i «hjemmeisolering».

For «husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter» som skal i karantene i 10 dager etter siste eksponering gjelder:

 • Du kan omgås de du bor sammen med som normalt, men unngå besøk.
 • Du skal ikke gå på skole eller jobb.
 • Du skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
 • Du skal ikke ta offentlig transport.
 • Du bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
 • Du bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kaféer. Ved mangel på alternativer kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (minst 1 meter) til andre og unngå kø.
 • Du kan gå tur ute, men hold minst 1 meter avstand til andre.
 • Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du har feber eller luftveissymptomer, bør du isolere deg så snart som mulig.

For «andre nærkontakter» som skal følges opp i 10 dager gjelder:

 • Du kan gå på skole eller jobb
 • Sjekk daglig for symptomer på luftveisinfeksjon, eller om du føler deg syk.
 • Du skal testes så snart som mulig og ta ny test 2-3 dager etter første test.
 • Hvis du er helsepersonell og jobber pasientnært, bør arbeidsgiver informeres og vurdere om du kan jobbe

Innreisekarantene

Dersom du har vært i utlandet, og spesifikt i "røde" land, skal du i hjemmekarantene i 10 dager. Les mer om dette i avsnittene "Har du vært på reise i utlandet?" og "Skal du reise til utlandet?", eller klikk her for å lese mer på regjeringen sine nettsider.

For deg som er smittet med koronavirus og skal i hjemmeisolering

Dersom du har sannsynlig eller påvist covid-19 (koronavirus), må du isoleres, enten hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted. Hjemmeisolering er for deg som har sannsynlig eller påvist covid-19, men som ikke trenger å ligge på sykehus.

Dette gjelder for hjemmeisolering: 

 • Du skal ikke gå ut av hjemmet, men kan oppholde deg i egen hage eller på egen balkong.
 • Du må få hjelp av andre til å gjøre nødvendige ærend.
 • Hold minst 1 meter avstand til de du bor sammen med når det er mulig.
 • Hvis mulig, ha eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
 • Avtal med legen din hvordan du skal følge med på egen helsetilstand.
 • Ring helsevesenet hvis du har behov for legehjelp fordi sykdommen din forverres (for eksempel ved pustevansker) eller av andre årsaker. Fortell at du har covid-19 når du ringer. Da kan de iverksette tiltak for å hindre at andre blir smittet. Du bør ikke benytte offentlig transport.
 • Rengjør hjemmet hyppig og særlig overflater slik som baderomservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk. Vanlige rengjøringsmidler kan benyttes. Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader.
 • De du bor sammen med, skal være i karantene.
 • De du bor sammen med, må være nøye med håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann. Husk særlig å vaske eller desinfisere hendene når du forlater rommet hvor den som er hjemmeisolert oppholder seg, og etter kontakt med den som er hjemmeisolert eller utstyr vedkommende har brukt, og før du skal ut av huset.
 • Isoleringen varer til 3 døgn etter at du er helt frisk og minst 8 dager etter at du ble syk.


Illustrasjon av karantene og isolering. Tekstforklaring av figuren finnes på www.fhi.no

   Trenger du noen å snakke med?

Publikumstelefon fra Helsedirektoratet
Helsedirektoratet har opprettet en publikumstelefon for koronavirus: 815 55 015 (hverdager mellom kl. 08:00 og 15:30).

Psykisk helse og rus - "Mestringstelefonen"
Kontakt Servicesenteret (32 25 10 00, kl. 08-15:00) og be om å bli satt over. Dersom ingen er tilgjengelige når du tar kontakt, kan du be om å bli ringt opp igjen senere. Klikk her for å lese mer om Øvre Eiker-Hjelpa.

Helse og omsorg
Leter du etter informasjon om generelle helse- og omsorgstjenester, klikk her. Kontaktinformasjon til de ulike enhetene innenfor helse og omsorg finner du på denne siden. Har du generelle spørsmål om koronavirus, ber vi deg ta kontakt med Helsedirektoratet sin publikumstelefon på 815 55 015 (hverdager mellom kl. 08:00 og 15:30).

Familiesenteret - for barn, unge, gravide og foreldre
Er du gravid, barn, ungdom eller forelder i Øvre Eiker og har behov for noen å snakke med? Jordmortjenesten, helsestasjon, helsesykepleier i skolen, HFU –Helsestasjon for Ungdom og Familieteamet kan nås via Servicesenteret i Øvre Eiker (tlf. 32 25 10 00, 08-15:00). 

Alarmtelefon for barn og unge
Alarmtelefonen for barn og unge har nå døgnåpent. Ring 116 111 eller klikk her for å besøke nettsiden.

Krisesenteret i Kongsberg
Kongsberg krisesenter har alltid et tilbud til personer som er utsatt for vold i nære relasjoner. Krisesenteret har muligheter for veiledningssamtaler over telefon, samt fysiske møtepunkter dersom behovet for beskyttelse er tilstede.
Døgnåpnen vakttelefon er 32 73 64 00. Klikk her for å gå til krisesenterets nettsider.

Flere vakt- og hjelpetelefoner
Klikk her for en oversikt over flere vakt- og hjelpetelefoner.

Se også avsnittet "Ofte stilte spørsmål".

   Nyhetsarkiv om koronaviruset

Klikk her for å vise alle nyheter om koronavirus fra Øvre Eiker kommune. Søket inkluderer ikke samleartikkelen du leser nå.

PS: leter du etter informasjon om bekreftede smittetilfeller, se eget avsnitt lenger opp på denne siden.

Noen av de eldste artiklene kan ha blitt slettet eller forandret etter publisering for å unngå misforståelser etter endringer av restriksjoner osv. Listen viser artiklene slik de er publisert, i kronologisk rekkefølge.Opprettet: 31.10.2019 18:20