Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Kulturminner og severdigheter

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:01.02.2019 13:35

Øvre Eiker har en rekke historiske bygninger og steder som kan besøkes.

Hoen-skatten, som er Skandinavias største gullskatten fra vikingtida, ble funnet på Hoen ved Hokksund, og funnstedet er markert med en informasjonstavle.

I Øvre Eiker finnes det rester etter hele ti bygdeborganlegg, kanskje flere enn i noen annen norsk kommune. Det finnes også mange gravhauger og gravfelt fra jernalderen, og for få år siden ble det funnet spor etter en stor bosetning med rester av minst 11 langhus.

Fiskum gamle kirke er en sjarmerende og godt bevart middelalderkirke, som er vel verdt et besøk. I tillegg har kommunen fire kirker og ett kapell, som i alder spenner fra 1200-tallet til 2000-tallet.

Øvre Eiker har 11 vedtaksfredede bygninger og en rekke andre bygninger med høy verneverdi. I tillegg er flere bygninger og anlegg omfattet av nasjonale verneplaner.

En viktig del av kulturarven er de immaterielle kulturminnene, som blant annet omfatter sang-og dansetradisjoner, gamle håndverk og folkeminner fra dagliglivet. Kommunen ønsker også å støtte arbeidet for å ta vare på dette.

På nettstedet lokalhistoriewiki er Eiker Arkiv i gang med å utarbeide en oversikt over Øvre Eikers viktigste kulturminner og hvordan en finner dem.

 

 

Opprettet: 23.09.2013 13:22