Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Historien bak verdimanifestet

  Endret:19.02.2021 17:15

Fotograf: Espen Rasmussen

En sommerdag i 1995 arrangerte ei nynazistisk gruppe fest på Varlo grendehus. Antirasister i Oslo fikk høre om arrangementet og satte kurs mot Hokksund for å arrangere en motdemonstrasjon. Politiet hindret heldigvis en fysisk konfrontasjon i en farlig situasjon.

Dette opprørte hele bygda, og utløste et folkeopprør mot nynazisme og høyreekstreme miljøer i Øvre Eiker. Noen dager senere mobiliserte frivillige et protesttog mot slike samfunnsfiendtlige grupper.  Anslagsvis var det 2000 personer som deltok i toget som gikk fra Varlo til rådhusplassen.

Dette var bakgrunnen for at noen ildsjeler ønsket å utarbeide et dokument som skulle gi uttrykk for verdier og mål for et inkluderende fellesskap i Øvre Eiker. Hendelsen i 1995 ble også en inspirasjon for oppstart av folkebevegelsen “Øvre Eiker viser ansikt”. Denne organisasjonen gjorde et viktig arbeid sammen med mange andre frivillige grupper for utarbeidelsen av manifestet. Kommunestyret sluttet seg til verdimanifestet i 2000 med ambisjon om at dette verdigrunnlaget også skulle gjelde kommunen egne virksomheter.

 

Foto: Espen Rasmussen  

 

Opprettet: 09.03.2015 20:23