Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Adopsjon

  Endret:02.08.2018 12:06

Formålet med adopsjon er å gi et godt å varig hjem til et barn som ikke kan bli tatt hånd om av sine biologiske foreldre.

Adopsjon innebærer at den som blir adoptert får samme rettslige status som om den adopterte skulle ha vært adoptivforeldrenes biologiske barn. Rettsforholdet til barnets opprinnelige familie opphører.

Adopsjon av barn innenlands kan starte på ulike måter, og mange situasjoner kan føre til adopsjon. Et barn kan bli adoptert av sin stefar, stemor eller fosterforeldre.

Adopsjonsloven er ikke til hinder for at det gjennomføres adopsjon av voksen person. Det føres streng praksis, særlig der det ikke kan vises til at søker har oppfostret barnet fra barneårene og adopsjon legaliserer et faktisk foreldre-barn-forhold.

Det er mulig å bli registrert som adoptivsøkere til et barn der foreldrene samtykker til adopsjon. Et fåtall små barn tildeles ny familie etter at mor, eventuelt også far, har bedt om hjelp til å adoptere bort barnet.

De fleste adopsjoner som gjennomføres i dag, dreier seg imidlertid om adopsjon av barn fra utlandet. Slik adopsjon starter med en søknad om forhåndssamtykke til å adoptere et barn fra utlandet. Inntil adopsjonssøknaden sendes ut av landet, kan søkerne også være registrert som adoptivsøkere innenlands.

Opprettet: 25.09.2013 16:09