Kunnskapstørste elever under Yrkes- og utdanningsmessa i Eiker

Riste-Bjørkli, Sunniva Endret:02.02.2017 09:53
Yrkes- og utdanningsmessa i Eiker 2017, foto: Lisa Selin

​Yrkes- og utdanningsmessa i Eiker 2017, foto: Lisa Selin​

​​Tirsdag 31. januar braket det igjen løs med en av regionens største yrkes- og utdanningsmesser. Hokksund ungdomsskole fyltes opp av elever og foreldre, på jakt etter kunnskap og inspirasjon.

Yrkes- og utdanningsmessa i Eiker ble i år arrangert for fjerde gang. Messa er et stort samarbeidsprosjekt mellom frivillige, Eiker videregående skole, NAV Øvre Eiker og Øvre Eiker kommune. Hundrevis av elever deltok, både fra 10.-klassene i Øvre og Nedre Eiker, VK1 på Eiker videregående og Voksenopplæringen i begge kommuner.

Kjempedugnad på Hokksund ungdomsskole

Yrkes- og utdanningsmessa i Eiker har tidligere år vært delt opp mellom Eiker videregående skole og Hokksund ungdomsskole. Nytt i år, er at alt var samlet på ungdomsskolen.
Godt over 100 representanter for ulike yrker og akademiske og yrkesrettede utdanninger brukte av FV.Madeleine Alexandra Fossan og Anniken Stryken snakker med ambulansearbeider Anniken Rygh. Foto: Lisa Selinfritiden sin på å orientere og svare på spørsmål fra elevene. For 10.klassingene fra Øvre Eiker er besøket på messa en del av utdanningstilbudet i det obligatoriske faget Utdanningsvalg på ungdomstrinnet, som bl.a. har som formål å bidra til at flere foretar mer kunnskapsbaserte valg av utdanning og yrke. Messa er en felles møteplass for ungdommer og foreldre, der de kan få tilgang til den samme informasjonen i møter med representanter for skoler og yrker som kan være aktuelle for den enkelte elev.

-Jeg blir skikkelig inspirert

Ved Høgskolen i Sørøst-Norges stand på messa, står Daniel Brurberg Hansen fra 10. klasse på Eknes ungdomsskole i engasjert samtale med en veileder. Daniel har det ganske klart for seg hvilken vei han vil gå, men synes messa likevel er et nyttig sted for å få mer informasjon.Daniel Brurberg Fredriksen fra 10. klasse på Eknes ungdomsskole og mamma Liv Brurberg Hansen. Foto: Lisa Selin
-Jeg sikter meg inn på dataingeniørstudiet, men jeg har også noen andre alternative yrkesretninger som jeg vil høre mer om. Her på messa, har jeg vært på foredrag og snakket med flere utstillere. Jeg har fått mye nyttig informasjon, så jeg har blitt enda mer inspirert. Kanskje blir det NTNU i Trondheim på meg? Samtidig har jeg fått høre nok om andre studier til at jeg kan ekskludere dem, og det er jo også viktig for å klare å finne ut hva man skal drive med.
Også mamma, Liv Brurberg Hansen, ser viktigheten av yrkes- og utdanningsmessa.
-Det er flott med et slikt sted der vi kan få så mye informasjon om utdanningsvalg. Daniel har klare tanker selv, men det er likevel viktig at vi som foreldre backer opp og er engasjerte i valgene de unge tar. Mye har endret seg siden jeg selv gikk på skole, så jeg må oppdatere meg, sier hun.

Frivillig innsats

Mange krefter er involvert for å få i stand en slik stor, lokal messe. Hokksund Rotary Klubb er primus motor for arrangementet som teknisk arrangør. De står blant annet for rekruttering av representForedrag med Universitetet i Oslo og Høgskolen i Sørøst-Norge. Foto: Lisa Selinanter for alle yrkene som står på stands. Ordfører Ann Sire Fjerdingstad var full av lovord om de frivilliges innsats.
- Uten innsatsen fra de frivillige, hadde vi aldri kunnet realisere et så stort arrangement som yrkes- og utdanningsmessa er, sier ordføreren. Både ordfører og rådmann Trude Andresen var til stede på messa.

-Et valg for livet

Rådmannen mener det er viktig at ungdom tar seg tid til å besøke messa og finne ut hva som passer for dem.
- Yrkes- og utdanningsvalg har store konsekvenser for den enkelte, og det er derfor viktig at ungdom kjenner til valgene de har, gjennom å bli kjent med mange typer yrker og utdanninger. Samfunnet trenger folk som er praktiske til å bli håndverkere og velge yrkesfagene, og samfunnet trenger folk som er mer akademisk anlagt. Jeg synes det er flott å se dette yrende livet og at så mange ungdom i Eiker tar turen til yrkes- og utdanningsmessa, sier rådmannen.

Even Evenstad Bakkejord i 10.kl på Hokksund uskole prøver anleggsmaskinsimulator hos Tom Krogh Sørensen.Foto:Lisa Selin

Les omtale av messa i:

Drammens Tidende