Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Livsviktig læring

Grøner, Cathrine Endret:31.08.2016 12:32

Ha det moro, lære nye ting - eller redde verden? Elevene ved Hokksund barneskole gjør i disse dager alt på én gang.

​Nytt liv for gatebarn Alalay2-Grøner

Bolivia er et av Sør-Amerikas fattigste land, der hver femte innbygger lever i ekstrem fattigdom – og halvparten av disse er barn. Ofte er de offer for vold og overgrep hjemme, og mange blir sendt ut på gata for å tjene penger til sin sårt trengende familie. Mange barn velger å flykte hjemmefra, og antallet gatebarn er høyt. Det finnes heldigvis hjelp for noen av dem, hvorav barnehjemsorganisasjonen Alalay (som betyr «jeg fryser» på indianerspråket aymara) er et pedagogisk alternativ med målet å få gatebarna tilbake til samfunnet i voksen alder. En av lærerne ved Hokksund barneskole har jobbet her som frivillig tidligere, og tok med seg ideen til skolen – hvorfor ikke lære noe viktig om verden og bidra med noe tilbake samtidig? 

Miljøkveld 28. april

«Prosjekt Alalay» varer i år fra 21. til 28. april, arrangeres for tredje og handler om å lære mest mulig om sør-amerikansk og boliviansk kultur, rettferdighet og bistand. Barna er i løpet av perioden innom mange ulike tema, inkludert boliviansk matlaging, tradisjonelt håndverk og skriveverksteder for å nevne noe. Prosjektet er tverrfaglig og ender opp i en miljøkveld torsdag 28. april fra kl. 17:00 der alle som ønsker er velkomne for å delta. Denne kvelden kan by på loppemarked medBoliviansk suppe putrer over bålpanna. Foto: Grønergjenstander elevene selv har laget, salg av produkter fra Bolivia og unge kunstnere, fotoutstilling fra Bolivia, dokumentarfilmfremvisning fra Alalay, gatemusikanter, skuespill, spådame, en rekke ulike leker nykokt boliviansk suppe over bålet osv. Inntektene går til Alalay, som bruker dem til blant annet nye bygninger, skoleuniformer, klær, skolemateriale osv.

Det hjelper å bidra

Skolen har ved tidligere års prosjekter samlet inn nærmere 400.000,- og en av skolens lærere har selv reist å besøk til organisasjonen for å kunne bevitne at bistanden har en effekt. Alalay har i løpet av sine 25 år hjulpet minst 22000 barn, og deres fem barnehjem huser til enhver tid ca. 400 barn i alderen 2-18 år. Organisasjonen arbeider både forebyggende og beskyttende, der målet i den andre enden er å gi barna en utdanning slik at de kan klare seg selv i samfunnet som voksne. Les mer om Alalay. Du finner dem også på Facebook.


 

 

 


 

Opprettet: 02.05.2016 14:54