Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

- Er det lov å ta selfie med ordføreren?

Grøner, Cathrine Endret:17.09.2015 11:50

Et viktig spørsmål for elevene på sjette trinn ved Røren skole, som idag har avlagt kommunestyresalen på rådhuset og ordfører Ann Sire Fjerdingstad en visitt for å lære mer om valget.​

Sjettetrinn ved Røren barneskole og ordfører Ann Sire Fjerdingstad i kommunestyresalen. Foto: GrønerGjennomsnittsalderen i kommunestyresalen var med andre ord noe lavere idag enn den vanligvis er, idet 26 nysgjerrige hoder fra Røren møtte opp for å lære mer om hvordan et kommunestyre- og fylkestingsvalg foregår. Men apropos alder, er enkelte spørsmål viktigere enn andre.

- Hvor gammel er du egentlig? I førtiårene eller noe sånt? En modig ung mann blant de oppmøtte dristet seg til å stille Spørsmålet med stor S. Den unge forsamlingen skvatt til i et unisont "Hæ!" når ordføreren kunne avsløre at hun har fylt 56 år.
- Men da er du jo like gammel som bestemoren min!

Kvinnelig ledelse for første gang

Ordføreren forklarte de oppmøtte om hvordan et demokrati fungerer, hvorfor vi har hemmelig valg, viste hvordan man stemmer, hvordan kommunestyret fungerer - og svarte på hvorfor ordførerkjeden for anledningen ikke hang rundt halsen hennes.

- Det er hos gullsmeden. Kjedet er laget for å festes på en dress, og det bruker ikke jeg så ofte.

Fjerdingstad er Øvre Eiker kommunes første kvinnelige ordfører. Kommunen har nylig også fått kvinnelig rådmann, og de to damene i spissen i kommunestyresalen var i seg selv en historisk hendelse i kommunen ved siste kommunestyre den 2. september 2015 ​. Barna viste også stor interesse for bildene av de forhenværende ordførerne som pryder veggen bak talerstolen i kommunestyresalen, hvorav den første bærer prestekrage i stedet for ordførerkjede, og stammer fra tidlig 1800-tall.

- Nå har jeg vært ordfører i Øvre Eiker i seks år. Det er innbyggerne som bestemmer om jeg blir gjenvalgt eller ikke, og blir jeg ikke det, får jeg bildet mitt på veggen bak her​.
- Men der henger det jo bare menner, kommenterte en observant elev. 

Ordføreren orienterer de ivrige unge lytterne. Foto: Grøner

Små og store valg 

Det skjøt mange hender i været under spørsmålsrunden. Ordføreren lot seg imponere av kunnskapsnivået til de unge lytterne, som hadde god styring på blant annet hvilke partier som stiller til valg i kommunen og hvordan et demokrati fungerer. Ordet "politikk" kan få mange til å gjespe, men det behøver ikke gjøres mer komplisert enn det er.

- Hvis du vil ha pizza til middag en dag, men så får du plutselig havregrøt i stedet - hva gjør du da? Jo, du prøver å overtale, å få frem de gode argumentene. Slik jobber politikerne også. I elevrådet dere har på skolen, er det dere som velger hvem som skal representere dere. Sånn er det i kommunestyrevalget også. Faktisk er det hele tre valg som foregår i år - man kan stemme i fylkestingsvalget og kirkevalget også; sistnevnte dersom man er døpt.  

Ordføreren hadde også noen spørsmål til den unge forsamlingen. Hva ville de jobbe med, kanskje noen kunne tenke seg å bli ordfører selv? Mange hender ble rukket i været, mens spennet i fremtidsplanene for øvrig varierte fra skiløper via YouTuber til arkitekt og ingeniør. 

- Når jeg gikk på barneskolen, var det nok ikke mange som trodde jeg skulle bli ordfører eller politiker. Det sto alltid "Flink i fag, men skravler mye" nederst i karakterboken min. Men kanskje det var nettopp derfor jeg ble politiker? Fjerdingstad var først og fremst opptatt av idrett i sin ungdom, og da hun etterhvert så behovet for å forandre på visse ting knyttet til sin største interesse i nærmiljøet, var det plutselig kort vei inn i politikken. Hun poengterer at det ikke finnes noen "ordførerskole", men at bred allmennkunnskap kommer godt med. 

- Den jobben dere drømmer om, den kan dere få. Men allerede nå bør dere ta noen valg. Å høre på læreren og tilegneSelfie med ordføreren. Foto: Grøner seg kunnskap, det er et valg. Å stjele i butikken, det er også et valg. Hver dag tar dere mange valg, og da gjelder det å ta de kloke valgene. Om du vil bli lege, og synes det virker utrolig vanskelig, så tenk på at det er du som bestemmer. Hjernen din blir så klok som du vil at den skal bli. Sett deg mål, og ta valg. Her er det mange som blir noe stort, det er jeg sikker på - men det viktigste er at de valgene dere tar, er helt deres egne valg. 

Hun gjorde seg også noen tanker om det forestående valget, etter seks år i ordførerstolen i Øvre Eiker. Flere av barna hadde mange spørsmål rundt dette, som for eksempel rundt hvor lenge det egentlig er lov å være ordfører - og hva gjør man, dersom man plutselig ikke er ordfører lenger?

- Uansett hvordan valget går, så er jeg jeg heldig som har fått møte så mange mennesker. Og det er min viktigste oppfordring til dere som er unge nå; å engasjere dere. Hva skal skje med demokratiet når vi gamlingene går av? Jeg er sikker på at dere har mange meninger om hvordan skolen deres er, for eksempel. Den eneste måten vi kan endre lokalsamfunnet på, er via å engasjere seg. Kanskje først i elevrådet, deretter i ungdomspolitikken - eller som frivillige. Det er viktig å tenke på allerede nå, hvordan dere kan bidra for at andre skal få det bedre. Det var dagens moralpreken, smilte Fjerdingstad. 

Det første - og kanskje viktigste - spørsmålet ble besvart helt til slutt: jovisst er det mulig å ta en selfie med ordføreren. 
Opprettet: 17.09.2015 11:25