Tahirlekene 2015

Strand, Anne-S Endret:03.06.2015 09:06
Klare for Tahirlekene

​Elevene er klare. Hver skole har sin farge på t-skjortene.

2.juni møttes alle kommunens 6.klassinger i Skotselv til det som kalles Tahirlekene. Tahirlekene er et forebyggende helsetiltak for barn og ungdom i alderen 12-16 år. Målet er at alle skal få mulighet til å drive aktivitet som gir læring og gode opplevelser, slik at dette inspirerer til gjentakelse.​

​Hovedpersonen, Tahir Hussein, er det kanskje noen som kjenner fra dokumentaren "Styrkeprøven" som ble vist på TV2 for noen år siden. Tahir gikk glipp av en aktiv ungdomstid fordi han litt etter litt mistet synet fra 12 årsalderen. I årene som fulgte så var alt svart for Tahir. Han var veldig deprimert. Fotballen fra løkka var erstattet med en hvit stokk, og kameratene forsvant. Tahir hadde et ønske om å ta tak i egen situasjon, og etter hvert kom han i kontakt med Vidar Bøe. Vidar ble Tahirs ledsager, og sammen har de gjennomført mange styrkeprøver; Trondheim-Oslo på sykkel, Vasaloppet på ski og turer til Galdhøpiggen og andre fjelltopper - for å nevne noe. Tahir vil at alle unge mennesker skal komme seg ut og han snakker om hvor viktig kameratskap er. "Jeg vil brenne reservebenken og kaste tv og data", sier han. Historiene rundt Tahir er mange og morsomme, med det viktigste budskapet er å fortelle at "alt er mulig". Det sitter bare i hodet. I dokumentaren viser Tahir hvordan han gjennom sin stahet, viljestyrke og sitt positive syn på livet, får gjennomført sine drømmer på tross av sitt handicap. Han bidro til at Tahirlekene så dagens lys i 2010. Prosjektet gjennomføres med økonomisk støtte fra Gjensidigestiftelsen. Det har tre mål; Idrettsleker for 6.trinn, oppfølging av ungdom som dropper ut og møte med foreldre gjennom foredrag.

I forkant av Tahirlekene i Skotselv, så har Tahir og Vidar besøkt alle kommunens 6.klassinger.Tahir har fortalt sin historie, og han har snakket om hva man kan få til på tross av og hvor viktig kameratskap er. Stikkord som mestring, inklusering, fellesskap og gode rollemodeller er viktig under gjennomføringen av Tahirlekene. Jakten på prestasjoner er byttet ut med lek og lagånd. Lekene består av en rekke øvelser der man får brukt basisferdigheter - som lag. Frisbeemester Sune Wentzel deltok på arrangementet.

Ledsage Lagånd6.trinn Øvre Eiker

Opprettet: 02.06.2015 10:28