- Ikke flytt eller sett ut fisk uten tillatelse fra Mattilsynet og Statsforvalteren.
- Vask og sløy fisk kun der du fanget den
- Tørk eller desinfiser båter og fiskeutstyr før du flytter det til et annet vassdrag eller til andre steder i samme vassdrag
- Tøm aldri vann fra et vassdrag ut i et annet vassdrag
Mattilsynet har iverksatt ytterligere tiltak for å hindre smitte. I Drammensregionen er det innført en egen forskrift som bl.a. fastsetter generelt forbud mot fiske i hele bekjempingssonen. Men inntil videre er det gitt dispensasjon for at fiske kan foregå i Drammenselva nedenfor Hellefossen og i Lierelva. Videre er det innført begrensninger mht. vannsportaktiviteter.
Det er også innført forbud mot utsetting av fisk i regionen, og inntil videre er det også bestemt at laksetrappa i Hellefossen skal holdes stengt for oppvandring av laks.
Risiko for smittespredning
Den mest sannsynlige (og dokumenterte) smitteveien for Gyro er ved at parasitten blir introdusert til nye vassdrag ved utsetting av infisert fisk. Gyro er en ferskvannsart, og vil raskt dø når en infisert fisk vandrer ut i salt sjøvann. Men i fjordsystemer med lav saltholdighet er det en risiko for at smitte kan overføres mellom vassdrag, ved at infisert fisk som vadrer ut fra ei smittet elv kan bringe smitten med seg til nærliggende elver. På denne måten kan smitten «hoppe» fra vassdrag til vassdrag langs kysten i slike fjordsystemer. Trolig er det dette som er årsaken til at smitte ble påvist i Sandevassdraget 16 år etter første påvisning av parasitter i Drammenselva og Lierelva.
Parasitten kan også overleve som frittlevende individ i vann en periode. Det er derfor en viss risiko for at det kan skje smittespredning f.eks. ved flytting av vann, båter eller fiskeutstyr mellom vassdrag. Det er derfor svært viktig at reglene for desinfisering og restriksjoner mht. vannflytting og båtbruk blir respektert.
I prosjektet Gyrofri er risiko for smittespredning via fjordsystemene i regionen vurdert. En konklusjon fra prosjektet er at det under ekstreme forhold, med store flommer i vassdragene og ugunstige strømningsforhold i Oslofjorden, er en mulighet for at Gyro kan spres til nye vassdrag med infisert fisk fra elvene i Drammensregionen. Størst sannsynlighet for spredning er vurdert å være over mot østsiden av Oslofjorden, noe som kan medføre risiko for at laksen i Glomma kan bli infisert. Mot Numedalslågen ser det ut til at saltholdigheten selv under ekstreme forhold vil være en tilstrekkelig barriere mot spredning via vandrende, infisert fisk.
Desinfisering av båter og fiskeutstyr
For å hindre spredning av Gyro skal alt fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i et vassdrag desinfiseres før de flyttes til andre steder. Desinfisering kan for eksempel skje med Virkon S.
Les mer om smitteforebygging og desinfeksjonsmetoder hos Les mer om smitteforebygging og desinfeksjonsmetoder hos Mattilsynet.
Stans i all utsetting av laks
I en elv med Gyro er det ønskelig å begrense parasittens utbredelse så mye som mulig. Dette både for å redusere risiko for spredning av smitte til andre elver, og for å øke sannsynligheten for å lykkes med bekjempelsen av parasitten i de smittede elvene.
Med virkning fra 2017 har Mattilsynet bestemt at det ikke skal settes ut laksunger i noen av elvene i Drammensregionen. Antall laksesmolt som vandrer ut fra Drammenselva og Lierelva vil som følge av dette bli betydelig redusert. I løpet av noen år må det da også forventes at oppgangen av voksen laks vil bli redusert i begge elver. Situasjonen i Sandeelva og Selvikelva vil ikke på samme måte bli endret, da det ikke har vært utsetting av laksunger i disse elvene.
Bildet viser utsetting av fisk - men med et stort STOPP-skilt
Morten Eken
Stenging av oppvandringsmulighet i Hellefossen
Laksetrappa i Hellefossen er nå stengt for fri oppvandring av fisk. Laks som går opp i trappa blir avlivet og omsatt, mens sjøørret blir sluppet videre.
Stenging av Hellefosstrappa og avliving av laksen som forsøker å gå opp er en valgt strategi for å redusere rekrutteringen av lakseunger, og dermed langtidsverter for Gyro i elva. Målet er at parasitten i løpet av få år naturlig forsvinner, slik at det ikke blir nødvendig å benytte kjemiske bekjempelsesmidler på elvestrekningen ovenfor Hellefossen.
Sjøørret er ikke en naturlig vert for Gyro, og slippes forbi sperra etter at den er genetisk testet og saltbehandlet. Formålet med dette er at sjøørreten da kan benytte sine naturlige gyteområder, og at elvestrekningen mellom Hellefossen og Døvikfossen dermed kan fungere som et levende reservoar for bestanden. Logistikken rundt oppslipp av sjøørret er ressurskrevende. For å unngå beskatning på sjøørreten som slippes opp er derfor alt fiske mellom Hellefossen og Døvikfossen forbudt inntil videre.
Bildet viser Hellefossen i flomsituasjon, mai 2018
Morten Eken