Hopp til hovedinnhold
Hopp til søkeboks
Hopp over båndkommandoer
Logg på

Sundhaugen Turistpaviljong

Leversby, Solveig Endret:16.06.2020 14:36

Sundhaugen er kanskje først og fremst kjent som en naturperle - et flott badested, der en også kan få kjøpt seg en velsmakende søndagsmiddag i sommersesongen. Men Sundhaugen Turistpaviljong er også i høyeste grad et kulturminne. Det er ett av de relativt få eksemplene som Øvre Eiker har på en større, arkitekttegnet funkisbygning fra mellomkrigstida.

Et godt samarbeid mellom Sundhaugens Venner som ble stiftet i 2003 for å ta vare på stedet
og kommunen har gjort Sundhaugen-området til en badeperle for Eikers befolkning.
Den harde kjerne i Sundhaugens Venner på 12–15 medlemmer har de siste sju årene gjort en betydelig dugnadsinnsats ved Eikern og Fiskumvannet.

Det var gårdbrukere på Fiskum som i 1937 gikk sammen om å kjøpe området fordi de ville bygge hotell. Det ble ikke hotell, men kafé og selskapslokale som fikk navnet Sundhaugen turistpaviljong. Stedet ble populært og har huset mange fester.
På 70-tallet dabbet det imidlertid av, og i mange år lå stedet brakk, inntil det på begynnelsen av 90-tallet ble drevet kafé på søndager.

Et eldorado

Flere solide benker og bord, som er lagd av tømmer fra området er satt opp. Det er ryddet opp og gjort dugnad på uteområdene, blant annet har man anlagt nye veier og stier inne på området. Sammen med kommunen har Sundhaugens Venner satt opp to dusjer, slik at de besøkende kan dusje etter at de kommer opp av vannet. Det er jo slik at det på ettersommeren ofte er «sandlopper» her, og ved å dusje når man kommer opp av vannet, får man vasket disse uhumskhetene av seg.

Kommunen har også bekostet to griller i rustfritt stål til fri benyttelse for badegjestene. Brukerne må selv sørge for grillkull og tennvæske. Det er også satt opp en badebrygge for handikappete på området. Tilhørende parkeringsplass gir enkel adkomst til området.

Fremtidsplaner

Vi skal få på plass en infotavle med kart for hele området, slik at folk kan se hva arealet består av. ​

Opprettet: 22.11.2013 16:03