2 Hvem er "de pårørende"?
“Pårørende er deg og meg – naboen og kollegaen din, vennen til sønnen din og den eldre damen som bor med en ektemann med demens” (fra regjeringens pårørendestrategi og handlingsplan).
De aller fleste av oss vil være pårørende i løpet av livet. Noen er pårørende i korte perioder, andre i store deler av livet.
Det er anslått at familien står for nesten halvparten av den samlede innsatsen i helse- og omsorgssektoren. Pårørende er en viktig ressurs og kan være sentrale bidragsytere og støttespillere. De kjenner den enkelte godt, og kan ha god erfaring med hva som kan være til hjelp.
Viktige begreper
Pasient
«Pasient» brukes om personer som gis eller tilbys hjelp fra helsetjenesten, eller som henvender seg til helsetjenesten med anmodning om helsehjelp. I kommunehelsetjenesten brukes også begrepet «tjenestemottaker» eller «bruker».
Den helserettslige myndighetsalder er 16 år. Pasienter over 16 år bestemmer som hovedregel over sine egne helseopplysninger, og helsepersonell har taushetsplikt om disse. Samtykket fra pasienten avgjør hvilken informasjon pårørende har rett på.
Pårørende
«Pårørende» brukes om personer med relasjon til pasienten.
Alle pårørende har rett til generell veiledning og informasjon når de henvender seg til helse- og omsorgstjenesten. Selv om helsepersonell har taushetsplikt om pasientens sykdom eller andre personlige forhold så har de alltid lov til å snakke med deg som pårørende. Helsepersonell kan for eksempel gi generell informasjon som:
- Kontaktinformasjon til helsetjenesten
- Rutiner, ansatte og tilbud
- Muligheten til å søke om hjelpemidler, helseteknologi, osv
- Lovverk, saksbehandling og rettigheter
- Tilbud til pårørende, barn og voksne
- Informasjon om bruker- og pårørendeorganisasjoner
Nærmeste pårørende
En pasient eller bruker kan ha mange pårørende, men ikke alle har samme rettigheter. Det er den som pasienten oppgir som nærmeste pårørende, som har rettigheter og oppgaver etter helselovgivningen, og som helsepersonellet har rettslige plikter overfor.
Formålet med å ha nærmeste pårørende er primært at de skal ivareta pasientens interesse/beste når hen ikke kan gjøre dette selv. Dette vil gjerne være person(er) med familiær tilknytning, men kan også være person(er) utenfor familien, for eksempel en god venn. Nærmeste pårørende har rettigheter og oppgaver med hensyn til informasjon, samtykke, journalinnsyn og klagemulighet.
Som regel vil det være én person som er nærmeste pårørende, men pasient eller bruker kan utpeke flere dersom det er hensiktsmessig. Barn eller søsken må være over 18 år for å kunne ha rolle som nærmeste pårørende. Å være nærmeste pårørende er et ansvar du påtar deg, og du kan takke nei til dette.