Flommen - forurenset vann i Drammenselva

Mye urenset kloakk fra flere kommuner går nå ut i Drammensvassdraget. Drikkevannet trenger du ikke å koke, men vi fraråder at du bader i elva. 

Kloakk i elva

Som en følge av flommen, går det nå mye urenset kloakk fra flere kommuner ut i Drammenselva. Høy

Urenset kloakk går ut i Drammenselva under flommen - Klikk for stort bildeUrenset kloakk går ut i Drammenselva under flommen Sunniva Riste-Bjørkli

vannstand i elva gjør at vannstanden i avløpsnettet for tiden følger nivået i elva. Flere pumpestasjoner er som følge av dette stengt, og kloakken går urenset ut i elva. Den blir riktignok tynnet ut av de store vannmassene, men vi oppfordrer deg til å være forsiktig ved kontakt med elvevann og behandle dette som forurenset vann.

Kloakklukt

Avløpsvannet i de lavereliggende områdene nært elva renner kanskje ikke unna som vanlig nå under flommen. Noen vil derfor kunne oppleve kloakklukt. Dette er ubehagelig, men ikke farlig. 

Du trenger ikke å koke drikkevannet

Det er trygt å drikke vannet fra krana i Øvre Eiker! Trykket i vannledningsnettet i de områdene i Øvre Eiker som er oversvømt, er såpass høyt at det vil holde flomvann ute av ledningene ved eventuell lekkasje. Kommunen har god overvåking med alarmer og følger dette nøye. Videre følger vi elvenivået ved Strømbo grunnvannsverk utenfor Hokksund slik at vi er sikre på at det ikke kommer elvevann inn i vannverket. Dersom det skulle skje hendelser som påvirker drikkevannskvaliteten, vil vi sende ut informasjon om dette direkte på sms til dem som er berørte. 

Ikke bad i elva

Det er enorme vannmasser som nå går i elva. Strømmen er sterk, og det kan komme store gjenstander flytende, som feks trestammer, som er vanskelig å oppdage. Dette, i tillegg til at vannet er forurenset av kloakk, gjør at vi fraråder deg å bade i elva nå.