Roller og ansvar i kampen mot Gyrodactylus salaris
Bekjempelse av Gyro i Drammensregionen er et omfattende prosjekt som involverer mange aktører.
Fram mot behandlingstidspunkt vil det foregå et omfattende arbeid med overvåking, kartlegging og planlegging for bekjempelse. Parallelt med dette vil det foregå et omfattende arbeid med bevaring av fiskebestander og planlegging for reetablering av fiskebestander etter behandling. Miljødirektoratet har oppnevnt ei regional koordineringsgruppe som skal definere rammene for arbeidet som skal skje i regionen. Koordineringsgruppa består av følgende aktører:
- Statsforvalteren i Oslo og Viken (leder)
- Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
- Miljødirektoratet
- Mattilsynet
- Veterinærinstituttet
- Prosjektleder for bekjempelse (sekretær)
- Prosjektleder for bevaring/reetablering
- Øvre Eiker kommune v/lokal koordinator
Hvem har ansvar for hva?
Statsforvalteren i Oslo og Viken leder Koordineringsgruppa, og er tiltakshaver for bekjempelsesarbeidet i Drammenselva og Lierelva, mens Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er tiltakshaver for bekjempelsesarbeidet i Sandeelva og Selvikelva. Statsforvalterne i regionen følger opp oppdrag, vilkår og retningslinjer fra Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet.
Statsforvalteren i Oslo og Viken
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
Veterinærinstituttet (VI) er nasjonalt kompetansesenter for bekjempelse av Gyro og bevaring og reetablering av fiskestammer, herunder drift av genbank, i forbindelse med kjemiske behandlinger. VI har aksjonsledelsen ved kjemisk bekjempelse, og ivaretar sekretærfunksjon for den regionale koordineringsgruppa.
Lenke til Veterinærinstituttets sider om Gyrodactylus
Lokal koordinator i Øvre Eiker kommune er en stilling opprettet av Miljødirektoratet. Med erfaring fra andre smitteregioner har det vist seg hensiktsmessig å ha en lokal koordinator som bindeledd mellom lokale aktører og interessenter, samt myndigheter og forskningsmiljøer med sentrale roller i prosjektet. Lokal koordinator bidrar med informasjonsformidling og lokalkunnskap, og bistår ellers med kartlegging, planlegging, bekjempelse samt bevaring og reetablering av fiskebestander etter behandling.
Viktige stikkord for lokal koordinators arbeid er:
- Informasjonsformidling
- Involvering av alle relevante interessenter i regionen
- Skape gode samhandlingsarenaer og motivasjon for kampen mot Gyro
Morten Eken er lokal koordinator for bevaring av laksefisk i Drammensregionen. Han er ansatt i Øvre Eiker kommune og har kontor i rådhuset i Hokksund. Hvis du har spørsmål eller opplysninger kan du ta direkte kontakt på e-post eller telefon.
I prosjektet er det etablert ei referansegruppe, sammensatt av lokale aktører og interessenter. Referansegruppa skal holdes informert og bistå prosjektet med innspill i de ulike fasene av arbeidet. Referansegruppa oppfordres til å videreformidle informasjon innen egen organisasjon.